Driespoort Shopping Deinze heeft toch weer vergunning

Foto: Driespoort Shopping Deinze

Driespoort Shopping Deinze heeft van de Stad Deinze een nieuwe vergunning gekregen. Het omstreden winkelcentrum heeft daarmee een belangrijke slag thuisgehaald, maar de tegenstanders denken er niet aan om de lange juridische strijd op te geven.

 

Vijf jaar en vier vergunningen later

Na goedkeuring door alle overheden – de Vlaamse dienst voor omgevingsplanning, de Provinciale Omgevingsvergunningscommissie en de Stad Deinze – heeft nu ook het schepencollege van Deinze zijn fiat gegeven voor een nieuwe vergunning voor Driespoort Shopping Deinze. Dat is een belangrijke overwinning voor het retailpark, dat al sinds het prille begin in 2013 een doorn in het oog is van onder meer lokale ondernemer Patrick Piens. Met een aantal buurtbewoners vecht Piens de vergunning van het retailpark aan. Meer zelfs, volgens de aanklagers is er nooit een geldige vergunning geweest en is het hele park – inclusief de retailers die er zich hebben gevestigd – dus illegaal.

 

De bouwvergunning voor Driespoort Shopping is inmiddels inderdaad tot driemaal toe vernietigd door de raad voor vergunningsbetwistingen. In februari is ook de laatste bestaande stedenbouwkundige vergunning vernietigd. Op basis daarvan dienden de tegenstanders prompt een strafklacht in tegen de burgemeester van Deinze en namen ze met stappen tegen de uitbaters van winkels in het park.

 

Geen finaal antwoord volgens aanklagers

Driespoort Shopping is daarom nu erg "verheugd te kunnen melden dat de nieuwe vergunning is goedgekeurd over de ganse lijn, door alle administraties". De persverklaring gaat verder: "Deze nieuwe vergunning wijst erop dat de vergunbaarheid van Driespoort Shopping Deinze nooit ter discussie heeft gestaan."

 

De nieuw afgeleverde bouwvergunning bevat wel enkele voorwaarden, zoals extra groenomheining, maar die zal het winkelcentrum naar eigen zeggen zeker volbrengen. "Driespoort Shopping Deinze hoopt met de nieuwe vergunning een finaal antwoord te bieden op de verzuurde reacties van de klagers", klinkt het.

 

Toch laten die klagers het er nog niet bij zitten: ze trekken onmiddellijk in beroep tegen de beslissing, weet HLN. Dit beroep zou opschortend werken, waardoor de vergunning voorlopig niet uitvoerbaar is, hopen de tegenstanders.