Faillissement V&D zorgt voor fikse toename leegstand

Faillissement V&D zorgt voor fikse toename leegstand

Het wegvallen van warenhuisketen V&D heeft er voor gezorgd dat de leegstand in steden waar de keten aanwezig was flink is toegenomen. Zo steeg de leegstand in Utrecht na het faillissement van de keten naar 16 procent. Voor het faillissement was dat nog maar 3 procent.

Enorme winkels

In andere steden is een gelijkaardige groei waarneembaar. In Leiden steeg de leegstand van 8 procent naar 16 procent, terwijl in Den Haag en Den Bosch de leegstand steeg van 7 procent naar 15 procent. In Amstelveen is de groei nog opmerkelijker. Voor het faillissement van V&D stond daar slechts 1 procent van de winkels leeg. Na de val van V&D steeg dat aandeel naar maar liefst 24 procent.

 

De reden voor de sterke stijging is bijzonder eenvoudig. "V&D had enorme winkels met heel veel vierkante meters vloer. De impact van de sluitingen is daardoor aanzienlijk", zegt onderzoeker Bart Stek van vastgoedadviseur Colliers International.

 

De kans bestaat bovendien dat een flink aantal panden van V&D voor lange tijd zullen leegstaan. De warenhuisketen had ongeveer 60 filialen in Nederland en een twintigtal daarvan bevinden zich op minder gegeerde plekken. Het is niet onbestaande dat er problemen opduiken wanneer er voor die panden nieuwe huurders moeten worden gezocht.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Meer bezoekers voor Belgische winkelcentra

18/10/2017

De winkelcentra die zijn aangesloten bij de Belgian Luxembourg Council of Retail and Shopping Centers (BLSC) hebben het voorbije kwartaal meer bezoekers over de vloer gekregen. Het was de eerste stijging in meer dan twee jaar.

Woluwe Shopping Center kan half miljard opleveren

17/10/2017

Het Nederlandse Eurocommercial Properties heeft 468 miljoen euro over voor de overname van het Woluwe Shopping Center. Dat is een stuk meer dan de 300 miljoen euro waar een tijd geleden sprake van was.

Geen winkelcentrum meer aan The Loop in Gent

16/10/2017

Er komt geen groot winkelcomplex aan The Loop in Gent. Er is nog weinig draagvlak voor het project en dus heeft het stadsbestuur besloten om er de stekker uit te trekken. De plannen lagen al sinds 2010 op tafel.

Strada-project in La Louvière staat op uit de doden

10/10/2017

Het Strada-project in La Louvière, dat al een tijdje dood en begraven was, lijkt er nu toch te komen. Ontwikkelaar Wilhelm & Co is zelfs al begonnen met de verkoop van de eerste negentig appartementen die deel uitmaken van het project.

Winkelcentrum Rive Gauche groot succes

25/09/2017

Rive Gauche, het nieuwe winkelcentrum in Charleroi, is een groot succes. In de eerste zes maanden na opening kreeg het al vier miljoen bezoekers over de vloer. Het is zo meteen het drukste winkelcentrum van Wallonië.

97 procent van The Mint al verhuurd

20/09/2017

Binnenkort opent na een renovatie van twee jaar het winkelgedeelte van het Muntcentrum onder de naam The Mint. Ondertussen zijn 97% van de winkelruimtes al ingevuld: onder andere Decathlon en Uniqlo vestigen zich voor het eerst in het centrum van Brussel.

Back to top