Faillissement V&D zorgt voor fikse toename leegstand

Faillissement V&D zorgt voor fikse toename leegstand

Het wegvallen van warenhuisketen V&D heeft er voor gezorgd dat de leegstand in steden waar de keten aanwezig was flink is toegenomen. Zo steeg de leegstand in Utrecht na het faillissement van de keten naar 16 procent. Voor het faillissement was dat nog maar 3 procent.

Enorme winkels

In andere steden is een gelijkaardige groei waarneembaar. In Leiden steeg de leegstand van 8 procent naar 16 procent, terwijl in Den Haag en Den Bosch de leegstand steeg van 7 procent naar 15 procent. In Amstelveen is de groei nog opmerkelijker. Voor het faillissement van V&D stond daar slechts 1 procent van de winkels leeg. Na de val van V&D steeg dat aandeel naar maar liefst 24 procent.

 

De reden voor de sterke stijging is bijzonder eenvoudig. "V&D had enorme winkels met heel veel vierkante meters vloer. De impact van de sluitingen is daardoor aanzienlijk", zegt onderzoeker Bart Stek van vastgoedadviseur Colliers International.

 

De kans bestaat bovendien dat een flink aantal panden van V&D voor lange tijd zullen leegstaan. De warenhuisketen had ongeveer 60 filialen in Nederland en een twintigtal daarvan bevinden zich op minder gegeerde plekken. Het is niet onbestaande dat er problemen opduiken wanneer er voor die panden nieuwe huurders moeten worden gezocht.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Beate Uhse vraagt faillissement aan

15/12/2017

Het Duitse eroticabedrijf Beate Uhse heeft het faillissement aangevraagd. Het bedrijf had al langer problemen om in een digitale wereld de omzet op peil te houden. De winkels blijven open. 

Unibail-Rodamco neemt sectorgenoot Westfield over

12/12/2017

Unibail-Rodamco neemt concurrent Westfield over voor 14 miljard euro. Het Frans-Nederlandse vastgoedbedrijf krijgt zo 35 nieuwe winkelcentra in handen, waarvan 33 in de Verenigde Staten, en wordt zo het grootste vastgoedbedrijf ter wereld.

Brusselse winkelstraten blijven (ondanks alles) drukbezocht

11/12/2017

Brussel heeft zich goed weten te herpakken na de terreuraanslagen. De grote winkelstraten worden nog altijd druk bezocht: vooral de Nieuwstraat deed het dit jaar goed en haalde zelfs andere ‘hotspots’ in de hoofdstad in. 

Topoverleg leidt tot laatste strohalm voor Uplace

08/12/2017

Na maanden van geheim overleg is er een nieuw plan op tafel gekomen om de bouw van Uplace toch te laten doorgaan. Het nieuwe voorstel is een verwaterde versie van de oorspronkelijke plannen.

Hoe winkelvastgoed inspeelt op wijzigend koopgedrag

07/12/2017

E-commerce verdringt de fysieke winkel niet, maar stimuleert retailers en winkelcentra wel om innoverende concepten uit te rollen. Het is een kwestie van te beantwoorden aan de verwachtingen van millennials en Generatie Z, meent vastgoedadviseur JLL.

Mitiska REIM opent nog twee retailparken in Roemenië

29/11/2017

Mitiska REIM dikt zijn Roemeens portfolio met twee retailparken aan. Daarmee verstevigt het Belgische bedrijf zijn marktleiderspositie in Roemenië, waar het momenteel 21 sites in eigendom heeft.

Back to top