Faillissement V&D zorgt voor fikse toename leegstand | RetailDetail

Faillissement V&D zorgt voor fikse toename leegstand

Faillissement V&D zorgt voor fikse toename leegstand

Het wegvallen van warenhuisketen V&D heeft er voor gezorgd dat de leegstand in steden waar de keten aanwezig was flink is toegenomen. Zo steeg de leegstand in Utrecht na het faillissement van de keten naar 16 procent. Voor het faillissement was dat nog maar 3 procent.

Enorme winkels

In andere steden is een gelijkaardige groei waarneembaar. In Leiden steeg de leegstand van 8 procent naar 16 procent, terwijl in Den Haag en Den Bosch de leegstand steeg van 7 procent naar 15 procent. In Amstelveen is de groei nog opmerkelijker. Voor het faillissement van V&D stond daar slechts 1 procent van de winkels leeg. Na de val van V&D steeg dat aandeel naar maar liefst 24 procent.

 

De reden voor de sterke stijging is bijzonder eenvoudig. "V&D had enorme winkels met heel veel vierkante meters vloer. De impact van de sluitingen is daardoor aanzienlijk", zegt onderzoeker Bart Stek van vastgoedadviseur Colliers International.

 

De kans bestaat bovendien dat een flink aantal panden van V&D voor lange tijd zullen leegstaan. De warenhuisketen had ongeveer 60 filialen in Nederland en een twintigtal daarvan bevinden zich op minder gegeerde plekken. Het is niet onbestaande dat er problemen opduiken wanneer er voor die panden nieuwe huurders moeten worden gezocht.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Centrummanager Hasselt pleit voor "omzethuur" tegen leegstand

15/02/2018

“Geef starters een flink verminderde huurprijs en laat ze daar bovenop een deel van hun omzet afstaan.” Met dat opmerkelijke voorstel wil de nieuwe centummanager van Hasselt de leegstand in zijn stad aanpakken.

Doek valt alweer voor McGregor en Gaastra

09/02/2018

Ook de zeven resterende Belgische winkels van McGregor en Gaastra zijn failliet verklaard. Alle winkels in West- en Oost-Vlaanderen sluiten de deuren, de 25 medewerkers verliezen hun baan. 

Vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco kijkt tevreden terug op boekjaar

02/02/2018

Het Frans-Nederlandse vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco, dat vooral belegt in winkelcentra, kijkt tevreden terug op het voorbije boekjaar. Het wist immers in alle regio’s te groeien.

Voor het eerst meer dan 1 op 10 winkelpanden leeg

01/02/2018

Het aantal leegstaande winkelpanden in België is in 2017 voor het tiende jaar op rij gestegen. Met 21.027 winkels die leeg staan, stijgt de winkelleegstand in ons land voor het eerst boven de 10%, zo becijferde Locatus.

Hoe winkelstad Tongeren uit het dal klimt

30/01/2018

De oudste stad van België bewijst dat je leegstand wel degelijk succesvol kunt aanpakken. Met een helder winkelbeleid dat inzet op ‘couleur locale’ kan Tongeren wellicht ook andere kleine winkelsteden inspireren.

Carrefour drijft top 100 grootste winkelketens aan

26/01/2018

De grootste winkelketen van België is Carrefour. Tot die misschien verrassende conclusie komt Locatus in zijn jaarlijkse top 100 van winkelformules. Alleen al de Market-supermarkten beslaan het meest oppervlakte, al heeft Aldi een even groot aantal winkels.

Back to top