Faillissement V&D zorgt voor fikse toename leegstand | RetailDetail

Faillissement V&D zorgt voor fikse toename leegstand

Faillissement V&D zorgt voor fikse toename leegstand

Het wegvallen van warenhuisketen V&D heeft er voor gezorgd dat de leegstand in steden waar de keten aanwezig was flink is toegenomen. Zo steeg de leegstand in Utrecht na het faillissement van de keten naar 16 procent. Voor het faillissement was dat nog maar 3 procent.

Enorme winkels

In andere steden is een gelijkaardige groei waarneembaar. In Leiden steeg de leegstand van 8 procent naar 16 procent, terwijl in Den Haag en Den Bosch de leegstand steeg van 7 procent naar 15 procent. In Amstelveen is de groei nog opmerkelijker. Voor het faillissement van V&D stond daar slechts 1 procent van de winkels leeg. Na de val van V&D steeg dat aandeel naar maar liefst 24 procent.

 

De reden voor de sterke stijging is bijzonder eenvoudig. "V&D had enorme winkels met heel veel vierkante meters vloer. De impact van de sluitingen is daardoor aanzienlijk", zegt onderzoeker Bart Stek van vastgoedadviseur Colliers International.

 

De kans bestaat bovendien dat een flink aantal panden van V&D voor lange tijd zullen leegstaan. De warenhuisketen had ongeveer 60 filialen in Nederland en een twintigtal daarvan bevinden zich op minder gegeerde plekken. Het is niet onbestaande dat er problemen opduiken wanneer er voor die panden nieuwe huurders moeten worden gezocht.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

De Nieuwstraat in Brussel kent magere jaren

22/05/2018

De Nieuwstraat in Brussel loopt de laatste jaren leeg: 10 procent van de winkelpanden in de duurste winkelstraat van België is ongebruikt, niet alleen sinds de terroristische aanslagen, maar ook door de concurrentie van The Mint en de renovatiewerken aan City 2.

H&M eist lagere huurprijzen

11/05/2018

Modeketen H&M wil lagere huurprijzen afdwingen van Qrf City Retail, zo blijkt uit het recente kwartaalverslag van het winkelvastgoedfonds. De retailer houdt het bovendien voor bekeken in Sint-Niklaas.

“Brusselse Anspachlaan wordt nieuwe hotspot voor grote ketens”

09/05/2018

Na Burger King vestigt ook Standaard Boekhandel zich nu in de bijna afgewerkte voetgangerszone op de Brusselse Anspachlaan. De heraanleg van de centrale laan zorgt voor een nieuwe dynamiek die wellicht nog andere grote retailers zal aanspreken. 

Retail Estates koopt winkelpark in regio Rotterdam

03/05/2018

Amper een week na een succesvolle kapitaalronde heeft vastgoedinvesteerder Retail Estates een winkelpark gekocht in Spijkenisse, een randgemeente van Rotterdam. Met de deal is een bedrag van 47,2 miljoen euro gemoeid.

Maaltijdplatform Flavr gooit handdoek in de ring

02/05/2018

Het online platform voor huisbereide maaltijden door hobbykoks Flavr zet op 9 mei zijn activiteiten stop. De formule sloeg te weinig aan en bleek uiteindelijk niet rendabel, zo zeggen de oprichters.

“Heeft het centrum van Namen nog een winkelcentrum nodig?”

24/04/2018

Een jaar nadat Besix het project voor een winkelcentrum in Namen overkocht, lijkt de groep het Burgerforum niet te kunnen overtuigen van zijn voorstellen. De grote uitdaging: de lokale handel stimuleren, maar zónder verlies van groene publieke ruimte.