Geen vergunning voor winkelcentrum in Wanze

Na het gemeentebestuur heeft nu ook het Waalse Gewest geweigerd een vergunning uit te reiken voor de bouw van winkelcentrum Mercure in Wanze (bij Hoei). Dat moest verrijzen in de schaduw van de lokale Delhaize-supermarkt aan de Chaussée de Wavre.

 

Nieuw evenwicht

Het project om langs de drukke Chaussée de Wavre een winkelpark van 7.400 m² te bouwen, krijgt geen groen licht van het Waalse Gewest. Een nieuwe streep door de rekening van de promotor, die eerder ook al bot ving bij het gemeentebestuur.

 

Volgens de krant L’Avenir volgt de Waalse overheid de argumentatie van de gemeente. Die stelde dit voorjaar ‑ onder druk van flink wat klachten en petities ‑ dat het hele complex veel te groot was, dat de impact op de mobiliteit onmogelijk in te schatten was zolang niet alle namen van de winkels bekend waren en dat de reeds bekende namen geen meerwaarde betekenden voor het winkelaanbod in Wanze en het naburige Ben-Ahin. Ze wees er ook op dat de Waversesteenweg nu al razend druk is.

 

De bouwpromotor heeft nu 30 dagen om alsnog beroep aan te tekenen tegen de beslissing van het Waalse Gewest. Intussen gaan binnen de meerderheid stemmen op om “na te denken over een herbestemming van de bewuste zone” waarbij moet worden gezocht naar “een nieuw evenwicht tussen het welzijn van de buurtbewoners en de [economische] ontwikkeling van Wanze, dat sterk bevraagd wordt”, aldus de burgemeester.