Gemeenten moeten winkelgebieden schrappen of verkleinen | RetailDetail

Gemeenten moeten winkelgebieden schrappen of verkleinen

Gemeenten moeten winkelgebieden schrappen of verkleinen
Shutterstock

Volgens een aantal vastgoedexperts is er maar een oplossing voor de oplopende leegstand in middelgrote steden: de winkeloppervlakte verminderen door winkelgebieden te verkleinen of zelfs volledig te schrappen. 

“Te veel winkelruimte”

“Heel veel plekken moeten een andere bestemming krijgen. Wij hebben in Nederland gewoon te veel winkelruimte. Maar iemand moet de pijn nemen”, vat Krijn Taconis, directeur retail bij vastgoedadviseur CBRE, het probleem bij De Telegraaf samen. Hij wordt bijgetreden door Dirk Anbeek, CEO van vastgoedbedrijf Wereldhave. Die ziet vooral een belangrijke taak weggelegd voor de gemeentebesturen, die volgens hem actiever de probleemgebieden moeten aanpakken.

 

“Sommige gemeenten snappen het, andere zitten nog in het oude denken. Mijn oproep is om samen te investeren. Je moet kiezen voor concentratie en kwaliteit. Je zult dan ook meters winkelruimte aan de stad moeten onttrekken”, aldus Anbeek. Tilburg is volgens Anbeek op dat vlak een goed voorbeeld: daar werd er veel geïnvesteerd in de infrastructuur om de fragmentatie van het winkelgebied tegen te gaan. “Vroeger liepen mensen een lijntje, nu een rondje. Dat is cruciaal.”

 

Katalysator

Die investeringen werken bovendien als een katalysator, waarbij de komst van een grote keten kan leiden tot heel wat nieuwe winkelopeningen. Uit onderzoek van vastgoedbureau Dynamis blijkt ook dat de steden er niet op moeten hopen dat de winkels zomaar zullen terugkeren, zeker met de blijvende opmars van webshops. Grote ketens vinden het daarbij niet meer nodig om in elke gemeente aanwezig te zijn. Daarnaast legt de consument zelf ook vaker een grote afstand af om een dagje te gaan shoppen.

 

“Het koopgedrag van mensen is ook veranderd”, stelt Taconis. “Mensen kopen simpele dingen bij Zeeman en Primark en hoogwaardige ergens anders. Daar schamen ze zich niet voor. Dat was voor de crisis anders. Ze geven ook relatief meer uit aan eten, drinken, reizen en al hun media-abonnementen.”

 

De herbestemming van een aantal winkelpanden is een oplossing, maar eentje die ook veel geld kost. “De herbestemming heeft als consequentie dat het vastgoed een andere waardering krijgt. Als de winkel meer waard is dan de woning, zal de eigenaar compensatie willen”, aldus Taconis.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Gepland winkelcentrum in Wanze fel betwist

08/03/2018

Het 7.400 m² grote winkelcentrum dat een bouwpromotor wil optrekken in Wanze (bij Hoei) stoot op fel protest in de gemeente. De gemeente ontving al meer dan duizend klachten en er circuleren meerdere petities.

Flinke vertraging voor hoogtechnologisch magazijn Delhaize

01/03/2018

Het zwaar geautomatiseerde distributiecentrum dat Delhaize begin dit jaar in Ninove in gebruik zou nemen, is nog altijd niet operationeel. Meer nog: de opening is ten vroegste voor 2019, een vertraging die tot een miljoenenverlies lijdt.

Banimmo verkoopt Franse retailvastgoedtak

01/03/2018

De Belgische beursgenoteerde vastgoedontwikkelaar Banimmo heeft zijn Franse dochter van de hand gedaan. Die was gespecialiseerd in de transformatie van retailvastgoed, maar wordt afgestoten om de schuldenput van het Zaventemse moederbedrijf te dempen.

Nieuw winkelcentrum in Heusden krijgt goedkeuring

26/02/2018

Het gemeentebestuur van Heusden-Zolder heeft de nodige vergunningen goedgekeurd voor een nieuw winkelcentrum op de hoek van de Koolmijnlaan. Het project is goed voor een investering van 11 miljoen euro en moet 35 voltijdse jobs opleveren

Stad Vilvoorde dient bezwaarschrift in tegen Neo

22/02/2018

Vilvoorde heeft een bezwaarschrift ingediend tegen de bouw- en milieuvergunning die is aangevraagd voor Neo, het enorme project met winkelcentrum op de Heizelvlakte in Brussel.

Centrummanager Hasselt pleit voor "omzethuur" tegen leegstand

15/02/2018

“Geef starters een flink verminderde huurprijs en laat ze daar bovenop een deel van hun omzet afstaan.” Met dat opmerkelijke voorstel wil de nieuwe centummanager van Hasselt de leegstand in zijn stad aanpakken.

Back to top