Gemeenten moeten winkelgebieden schrappen of verkleinen | RetailDetail

Gemeenten moeten winkelgebieden schrappen of verkleinen

Gemeenten moeten winkelgebieden schrappen of verkleinen
Shutterstock

Volgens een aantal vastgoedexperts is er maar een oplossing voor de oplopende leegstand in middelgrote steden: de winkeloppervlakte verminderen door winkelgebieden te verkleinen of zelfs volledig te schrappen. 

“Te veel winkelruimte”

“Heel veel plekken moeten een andere bestemming krijgen. Wij hebben in Nederland gewoon te veel winkelruimte. Maar iemand moet de pijn nemen”, vat Krijn Taconis, directeur retail bij vastgoedadviseur CBRE, het probleem bij De Telegraaf samen. Hij wordt bijgetreden door Dirk Anbeek, CEO van vastgoedbedrijf Wereldhave. Die ziet vooral een belangrijke taak weggelegd voor de gemeentebesturen, die volgens hem actiever de probleemgebieden moeten aanpakken.

 

“Sommige gemeenten snappen het, andere zitten nog in het oude denken. Mijn oproep is om samen te investeren. Je moet kiezen voor concentratie en kwaliteit. Je zult dan ook meters winkelruimte aan de stad moeten onttrekken”, aldus Anbeek. Tilburg is volgens Anbeek op dat vlak een goed voorbeeld: daar werd er veel geïnvesteerd in de infrastructuur om de fragmentatie van het winkelgebied tegen te gaan. “Vroeger liepen mensen een lijntje, nu een rondje. Dat is cruciaal.”

 

Katalysator

Die investeringen werken bovendien als een katalysator, waarbij de komst van een grote keten kan leiden tot heel wat nieuwe winkelopeningen. Uit onderzoek van vastgoedbureau Dynamis blijkt ook dat de steden er niet op moeten hopen dat de winkels zomaar zullen terugkeren, zeker met de blijvende opmars van webshops. Grote ketens vinden het daarbij niet meer nodig om in elke gemeente aanwezig te zijn. Daarnaast legt de consument zelf ook vaker een grote afstand af om een dagje te gaan shoppen.

 

“Het koopgedrag van mensen is ook veranderd”, stelt Taconis. “Mensen kopen simpele dingen bij Zeeman en Primark en hoogwaardige ergens anders. Daar schamen ze zich niet voor. Dat was voor de crisis anders. Ze geven ook relatief meer uit aan eten, drinken, reizen en al hun media-abonnementen.”

 

De herbestemming van een aantal winkelpanden is een oplossing, maar eentje die ook veel geld kost. “De herbestemming heeft als consequentie dat het vastgoed een andere waardering krijgt. Als de winkel meer waard is dan de woning, zal de eigenaar compensatie willen”, aldus Taconis.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Aveve koopt tuincentra Eurotuin van Rudi De Kerpel

25/06/2018

Ondernemer Rudi De Kerpel heeft zijn tuinketen Eurotuin verkocht aan concurrent Aveve (de tuinketen van de boerenbond). Bij gebrek aan opvolging zag De Kerpel zich verplicht te kiezen voor een overname om jobzekerheid te bieden aan het personeel.

"Winkelcentra worden hypergeconnecteerde microsteden"

20/06/2018

Het Londense winkelcentrum Westfield viert zijn tiende verjaardag met een blik op de toekomst: Westfield onthult een futuristische strategie ‘Destination 2028’ met leverdrones, slimme wc’s, moestuinen en bezinningsruimtes.

Westland Shopping krijgt groen licht voor vernieuwing

19/06/2018

Westland Shopping Center in Anderlecht mag van de overlegcommissie de geplande renovatiewerken uitvoeren. Tegen 2020 moet het winkelcentrum een volledige make-over krijgen, met ook een fikse uitbreiding erbij.

Zo wil Vlaanderen toename baanwinkels aanpakken

12/06/2018

De wildgroei van baanwinkels weegt op de mobiliteit en de leefbaarheid en zet druk op de handel in de stadscentra. In Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant gaan gemeenten het probleem nu over de grenzen heen aanpakken.

Driespoort Deinze voor correctionele rechtbank

07/06/2018

In de correctionele rechtbank van Gent is dinsdag gepleit in de zaak rond winkelcentrum Driespoort in Deinze. De hamvraag: staat dat er illegaal en, zo ja, moet het dan worden afgebroken? Uitspraak begin september.

Mitiska bouwt retailpark in Mechelen

30/05/2018

In Mechelen gaat Mitiska een retailpark ontwikkelen dat plaats biedt aan 24 grote winkels op 27.500 m². Een convenant garandeert dat het winkelcentrum geen concurrentie vormt voor de binnenstad.