Gepland winkelcentrum in Wanze fel betwist

Gepland winkelcentrum in Wanze fel betwist

Gepland winkelcentrum in Wanze fel betwist

Het 7.400 m² grote winkelcentrum dat een bouwpromotor wil optrekken in Wanze (bij Hoei) stoot op fel protest in de gemeente. De gemeente ontving al meer dan duizend klachten en er circuleren meerdere petities.

 

Groot protest

Er is flink wat weerstand in Wanze tegen de komst van het winkelcentrum Mercure aan de Chaussée de Wavre, vlak bij de plaatselijke Delhaize-vestiging. Dat blijkt nu het openbaar onderzoek is afgesloten: dat leverde immers meer dan duizend klachten op. Niet weinig voor een gemeente met 13.000 inwoners “van wie er 9.000 mogen stemmen, een niet-onbelangrijk detail op acht maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen”, merkt de RTBF fijntjes op.

 

De nieuwe cijfers komen boven op die van een bevraging door oppositiepartij Ecolo, waarbij liefst 55,5 % van de 637 ondervraagde personen zich tegen de komst van het winkelcentrum kantte.

 

In de krant L’Avenir toont promotor Pascal Delfosse zich ‘strijdvaardig’: hij wijst erop dat het project perfect beantwoordt aan het gemeentelijk ruimtelijk plan dat in 2004 werd opgemaakt en dat het gemeentebestuur eerder al positieve adviezen had gegeven. Maar, zo zeggen de tegenstanders, intussen is de situatie veranderd: onder meer in het naburige Ben-Ahin, op amper anderhalve kilometer, zijn er flink wat grote baanwinkels bijgekomen. “Er is dus geen nood aan zo’n winkelcentrum, en al zeker niet op zo’n grote schaal”, klinkt het.

 

Op 26 maart eerstkomende spreekt de gemeenteraad zich uit over de plannen die voorliggen en de resultaten van het openbaar onderzoek.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Aveve koopt tuincentra Eurotuin van Rudi De Kerpel

25/06/2018

Ondernemer Rudi De Kerpel heeft zijn tuinketen Eurotuin verkocht aan concurrent Aveve (de tuinketen van de boerenbond). Bij gebrek aan opvolging zag De Kerpel zich verplicht te kiezen voor een overname om jobzekerheid te bieden aan het personeel.

"Winkelcentra worden hypergeconnecteerde microsteden"

20/06/2018

Het Londense winkelcentrum Westfield viert zijn tiende verjaardag met een blik op de toekomst: Westfield onthult een futuristische strategie ‘Destination 2028’ met leverdrones, slimme wc’s, moestuinen en bezinningsruimtes.

Westland Shopping krijgt groen licht voor vernieuwing

19/06/2018

Westland Shopping Center in Anderlecht mag van de overlegcommissie de geplande renovatiewerken uitvoeren. Tegen 2020 moet het winkelcentrum een volledige make-over krijgen, met ook een fikse uitbreiding erbij.

Zo wil Vlaanderen toename baanwinkels aanpakken

12/06/2018

De wildgroei van baanwinkels weegt op de mobiliteit en de leefbaarheid en zet druk op de handel in de stadscentra. In Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant gaan gemeenten het probleem nu over de grenzen heen aanpakken.

Driespoort Deinze voor correctionele rechtbank

07/06/2018

In de correctionele rechtbank van Gent is dinsdag gepleit in de zaak rond winkelcentrum Driespoort in Deinze. De hamvraag: staat dat er illegaal en, zo ja, moet het dan worden afgebroken? Uitspraak begin september.

Mitiska bouwt retailpark in Mechelen

30/05/2018

In Mechelen gaat Mitiska een retailpark ontwikkelen dat plaats biedt aan 24 grote winkels op 27.500 m². Een convenant garandeert dat het winkelcentrum geen concurrentie vormt voor de binnenstad.