Gepland winkelcentrum in Wanze fel betwist

Gepland winkelcentrum in Wanze fel betwist

Gepland winkelcentrum in Wanze fel betwist

Het 7.400 m² grote winkelcentrum dat een bouwpromotor wil optrekken in Wanze (bij Hoei) stoot op fel protest in de gemeente. De gemeente ontving al meer dan duizend klachten en er circuleren meerdere petities.

 

Groot protest

Er is flink wat weerstand in Wanze tegen de komst van het winkelcentrum Mercure aan de Chaussée de Wavre, vlak bij de plaatselijke Delhaize-vestiging. Dat blijkt nu het openbaar onderzoek is afgesloten: dat leverde immers meer dan duizend klachten op. Niet weinig voor een gemeente met 13.000 inwoners “van wie er 9.000 mogen stemmen, een niet-onbelangrijk detail op acht maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen”, merkt de RTBF fijntjes op.

 

De nieuwe cijfers komen boven op die van een bevraging door oppositiepartij Ecolo, waarbij liefst 55,5 % van de 637 ondervraagde personen zich tegen de komst van het winkelcentrum kantte.

 

In de krant L’Avenir toont promotor Pascal Delfosse zich ‘strijdvaardig’: hij wijst erop dat het project perfect beantwoordt aan het gemeentelijk ruimtelijk plan dat in 2004 werd opgemaakt en dat het gemeentebestuur eerder al positieve adviezen had gegeven. Maar, zo zeggen de tegenstanders, intussen is de situatie veranderd: onder meer in het naburige Ben-Ahin, op amper anderhalve kilometer, zijn er flink wat grote baanwinkels bijgekomen. “Er is dus geen nood aan zo’n winkelcentrum, en al zeker niet op zo’n grote schaal”, klinkt het.

 

Op 26 maart eerstkomende spreekt de gemeenteraad zich uit over de plannen die voorliggen en de resultaten van het openbaar onderzoek.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

H&M eist lagere huurprijzen

11/05/2018

Modeketen H&M wil lagere huurprijzen afdwingen van Qrf City Retail, zo blijkt uit het recente kwartaalverslag van het winkelvastgoedfonds. De retailer houdt het bovendien voor bekeken in Sint-Niklaas.

“Brusselse Anspachlaan wordt nieuwe hotspot voor grote ketens”

09/05/2018

Na Burger King vestigt ook Standaard Boekhandel zich nu in de bijna afgewerkte voetgangerszone op de Brusselse Anspachlaan. De heraanleg van de centrale laan zorgt voor een nieuwe dynamiek die wellicht nog andere grote retailers zal aanspreken. 

Retail Estates koopt winkelpark in regio Rotterdam

03/05/2018

Amper een week na een succesvolle kapitaalronde heeft vastgoedinvesteerder Retail Estates een winkelpark gekocht in Spijkenisse, een randgemeente van Rotterdam. Met de deal is een bedrag van 47,2 miljoen euro gemoeid.

“Heeft het centrum van Namen nog een winkelcentrum nodig?”

24/04/2018

Een jaar nadat Besix het project voor een winkelcentrum in Namen overkocht, lijkt de groep het Burgerforum niet te kunnen overtuigen van zijn voorstellen. De grote uitdaging: de lokale handel stimuleren, maar zónder verlies van groene publieke ruimte.

Winkelstad Sint-Niklaas herrijst als een feniks

17/04/2018

Dacht u ook dat Sint-Niklaas een kleine twintig jaar geleden was doodgeknepen door het Waasland Shopping Center? Think again! Wij gingen een kijkje nemen en ontdekten een stad in een wervelende opwaartse spiraal.

Vernieuwd winkelcentrum Les Bastions mikt op 5 miljoen bezoekers

12/04/2018

Het bekende Doornikse shoppingcenter Les Bastions is op 12 april heropend na een stevige uitbreiding en een grondige make-over. Voor nieuwe impulsen zorgen trekkers als Zara en Bershka. Het project zet ook sterk in op diensten.