Hoe valt Shopping 2 in Genk nog te redden?

Stadsgezicht van winkelstraat met braderie in Genk
Suong Le / Shutterstock.com

Het Genkse winkelcentrum Shopping 2 is dringend aan renovatie toe. Voor eind 2020 moeten de 121 eigenaars het dan wel eens geraken over een van de drie vernieuwingsplannen die op tafel liggen. Is er nog toekomst voor het bijna vijftigjarige gebouw?

 

Deadline eind dit jaar

De stad Genk heeft drie renovatiescenario’s uitgewerkt voor Shopping 2, het verbindingsstuk tussen Shopping 1 en de winkels van het Stadsplein. Nog voor het einde van dit jaar moeten alle belanghebbenden, waaronder liefst 121 eigenaars, hun keuze maken. De stad en de handelaars van het complex hebben een studie besteld die elk scenario verder zal bestuderen.

 

In het eerste, minst ingrijpende, scenario gaat het puur om een oppervlakkige renovatie. Daarbij wordt het winkelcentrum opgewaardeerd met de nodige herstellingen, schilderwerken en verfraaiingen. Het idee is dat Shopping 2 zo nog tien tot twintig jaar verder zou kunnen.

 

Helemaal afbreken?

Een tweede piste bestaat een meer ingrijpende renovatie: "Dat kan gaan van breken, uitbreiden en het anders invullen van het serregedeelte. In dat geval zal heel het complex grondiger aangepakt worden. Ook de vele hoekjes en kantjes zullen dan geherdefinieerd worden", legt economieschepen Toon Vandeurzen uit aan Het Nieuwsblad. In dat geval zou de winkeloppervlakte beperkt worden, om de grote leegstand tegen te gaan, en vervangen worden door meer wooneenheden. Dit zou ook geld moeten opleveren voor de verdere renovatie, bericht regionale nieuwszender TVL.

 

De derde mogelijkheid is het gebouw uit de jaren 1970, dat kampt met betonrot, volledig af te breken en het te vervangen door een nieuw complex. Al jaren is sprake van een grondige opknapbeurt voor Shopping 2, maar die gesprekken zijn drie jaar geleden vastgelopen. Shopping 1 toont echter dat het wel mogelijk is: dat winkelcentrum werd recent vernieuwd en kent sindsdien een heropleving.