Kan Driespoort Shopping gedwongen afbraak nog vermijden?

Driespoort Shopping Deinze

Afgelopen donderdag werd de zaak rond Driespoort Shopping voor het hof van beroep gepleit. De burgerlijke partijen, waaronder enkele buurtbewoners, benadrukken dat er nooit een vergunning geweest is en blijven de afbraak eisen van het winkelcomplex in Deinze.

 

Hogere boetes

De zaak rond Driespoort Shopping sleept al jaren aan. De beklaagden, projectontwikkelaar De Kortrijkse Toren en haar zaakvoerder Hendrik De Keukeleire, leefden de wachttijd van 35 dagen niet na die geldt na het verkrijgen van een bouwvergunning. Bovendien bleven ze bouwen tijdens een opgelegde schorsingsperiode. In eerste aanleg werden De Keukeleire en de projectontwikkelaar hiervoor al strafrechtelijk veroordeeld: ze kregen boetes van respectievelijk 30.000 en 60.000 euro. Nu vordert de procureur-generaal hogere boetes, van respectievelijk 150.000 en 300.000 euro. Op 9 april zal de rechter zich hierover uitspreken.
 

Naast het correctionele aspect is er ook nog een burgerrechtelijk aspect aan deze strafzaak. Enkele buren vragen het onmiddellijk verbod op de exploitatie van het gebouw en de parking, en zelfs de afbraak van het hele complex dat er volgens hen tot op vandaag illegaal staat. Volgens advocaat Pieter Van Assche gaat het om “de grootste inbreuk op de stedenbouwkundige regels die hij tot nog toe heeft meegemaakt.”
 

In Het Nieuwsblad reageerde De Keukeleire erg ontgoocheld: “Vraag het aan heel Deinze en 99,99% wil dit project en niet die vervuilde site”, zei hij. “Ik heb de grond gesaneerd, wat 1,6 miljoen euro heeft gekost. Wil je dat ik al het vuil weer in de grond steek?” De huurders in het complex volgen de zaak met grote belangstelling. Onder hen bevinden zich bekende namen als Action, Albert Heijn, Atita en Kruidvat.