Komst Haussmann naar Rokin is onzeker

Komst Haussmann naar Rokin is onzeker
Rokin District

Het is onzeker of Haussmann naar het Rokin in Amsterdam komt. De bouw van het pand voor het luxewarenhuis ligt namelijk stil.

 

Voortgang onduidelijk

De voortgang van de bouw van Haussmann is onduidelijk geworden nu medewerkers van het luxeretailproject zijn gehaald. Frans van der Kraan, oprichter en eigenaar van de merknaam Haussmann, zou zich begin dit jaar al hebben teruggetrokken. Hij zou problemen hebben om topmerken aan het Haussmann-concept te binden.

 

Het nieuwe warenhuis; dat volgend jaar de deuren zou openen, staat gepland op 7.000 vierkante meter aan winkelruimte verdeeld over zeven verdiepingen. Het warenhuis zou met veel verschillende luxemerken en deskundige medewerkers op één locatie haar klanten gericht van advies kunnen voorzien. De locatie zou gaan beschikken over een eigen ingang vanaf de metrohalte, valetparking, een limoservice vanaf Schiphol en over eigen personal shoppers.

 

Het concept, dat direct concurreert met de Bijenkorf op het Damrak, richt zich op vermogende klanten en internationale toeristen die Amsterdam bezoeken. Momenteel is echter onduidelijk of het hele project doorgaat.

 

Marks & Spencer: komst afblazen

Dat aan de stop van het project aan het Rokin geen bekendheid wordt gegeven, hangt samen met de plannen van Marks & Spencer in het pand ernaast. Marks & Spencer zou de eigen komst naar het Rokin immers kunnen afblazen zodra duidelijk wordt dat Haussmann er zich terugtrekt. Dit concludeert Rupert Parker Brady in De Telegraaf.

 

Voorwaarde voor een komst van de Britse warenhuisformule naar Amsterdam zou namelijk een vestiging van een warenhuis als naaste buur zijn. Marks & Spencer haalt in de winkel in Den Haag dermate slechte omzetcijfers in non-food dat de komst naar Nederland echter beter algeheel kan worden teruggedraaid, stelt retailspecialist Parker Brady. Marks & Spencer, dat voor de  nieuwe locatie aan het Rokin drie jaar geleden een huurovereenkomst met de IVY Group tekende, had tot 2001 ook Nederlandse vestigingen in Den Haag en Amsterdam.

 

Andere ketens

Rupert Parker Brady ziet weliswaar voldoende andere mogelijkheden voor de nieuwe panden aan het Rokin. Hij denkt aan Eataly en Saks Fifth Avenue. Eataly is van plan om een vestiging in Nederland te openen. De Italiaanse foodmarktformule met supermarkten, restaurants en delicatessenzaken met Italiaanse producten telt inmiddels wereldwijd 27 locaties.

 

Ook warenhuis Saks Fifth Avenue ziet volgens hem kansen in Amsterdam. Deze merknaam van Hudson's Bay, dat ook de eigenaar is van Galeria Inno en Galeria Kaufhof, was onlangs in de strijd om de overname van V&D.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Unibail-Rodamco neemt sectorgenoot Westfield over

12/12/2017

Unibail-Rodamco neemt concurrent Westfield over voor 14 miljard euro. Het Frans-Nederlandse vastgoedbedrijf krijgt zo 35 nieuwe winkelcentra in handen, waarvan 33 in de Verenigde Staten, en wordt zo het grootste vastgoedbedrijf ter wereld.

Brusselse winkelstraten blijven (ondanks alles) drukbezocht

11/12/2017

Brussel heeft zich goed weten te herpakken na de terreuraanslagen. De grote winkelstraten worden nog altijd druk bezocht: vooral de Nieuwstraat deed het dit jaar goed en haalde zelfs andere ‘hotspots’ in de hoofdstad in. 

Topoverleg leidt tot laatste strohalm voor Uplace

08/12/2017

Na maanden van geheim overleg is er een nieuw plan op tafel gekomen om de bouw van Uplace toch te laten doorgaan. Het nieuwe voorstel is een verwaterde versie van de oorspronkelijke plannen.

Hoe winkelvastgoed inspeelt op wijzigend koopgedrag

07/12/2017

E-commerce verdringt de fysieke winkel niet, maar stimuleert retailers en winkelcentra wel om innoverende concepten uit te rollen. Het is een kwestie van te beantwoorden aan de verwachtingen van millennials en Generatie Z, meent vastgoedadviseur JLL.

Mitiska REIM opent nog twee retailparken in Roemenië

29/11/2017

Mitiska REIM dikt zijn Roemeens portfolio met twee retailparken aan. Daarmee verstevigt het Belgische bedrijf zijn marktleiderspositie in Roemenië, waar het momenteel 21 sites in eigendom heeft.

Gent krijgt met Kouterdreef ‘winkelstraat voor betere merken’

23/11/2017

Momenteel is het nog een werf, maar vanaf maart krijgt Gent er met de ‘Kouterdreef’ een nieuwe winkelstraat bij, waar de ‘betere merken’ thuis zijn. Deze week maakte ontwikkelaar Matexi op de retailvastgoedbeurs Mapic in Cannes enkele ronkende namen bekend.

Back to top