Leegstand zwaarder belast in Willebroek | RetailDetail

Leegstand zwaarder belast in Willebroek

Leegstand zwaarder belast in Willebroek
Shutterstock

Om de leegstand in de gemeente tegen te gaan, heeft het gemeentebestuur van Willebroek besloten om de belasting op leegstaande gebouwen fors op te trekken. Tot nu toe moest een eigenaar dan jaarlijks duizend euro neer tellen, maar dat wordt voortaan 3.750 euro.

Opwaardering stimuleren

Eigenaars zullen die belasting moeten betalen wanneer een pand meer dan een jaar leegstaat. Die lijst zal door de gemeente zelf worden bijgehouden. “Momenteel is de lijst van leegstaande panden nog niet actueel, maar de komende maanden wordt volop werk gemaakt van een actualisatie”, zegt schepen van Financiën en Begroting Luc Spiessens. Enkel wanneer een pand wordt gerenoveerd of als er pop-upzaken worden toegelaten, kan er sprake zijn van een vrijstelling.

 

De gemeente drukt op het feit dat de hogere belasting er niet komt omdat het zo meer geld in de gemeentekas wil krijgen, maar wel om de opwaardering van leegstaande panden te stimuleren, omdat die een nadelig effect hebben op de buurt. “Voorheen kon zulke situatie niet belast worden, nu dus wel. We gaan die eigenaars echter wel begeleiden. In de loop van dit jaar komt er ook een subsidiereglement voor renovaties. Die subsidie zou dan kunnen gebruikt om een afzonderlijke ingang te maken, waardoor het winkelpand opnieuw op de markt komt.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

De Nieuwstraat in Brussel kent magere jaren

22/05/2018

De Nieuwstraat in Brussel loopt de laatste jaren leeg: 10 procent van de winkelpanden in de duurste winkelstraat van België is ongebruikt, niet alleen sinds de terroristische aanslagen, maar ook door de concurrentie van The Mint en de renovatiewerken aan City 2.

H&M eist lagere huurprijzen

11/05/2018

Modeketen H&M wil lagere huurprijzen afdwingen van Qrf City Retail, zo blijkt uit het recente kwartaalverslag van het winkelvastgoedfonds. De retailer houdt het bovendien voor bekeken in Sint-Niklaas.

“Brusselse Anspachlaan wordt nieuwe hotspot voor grote ketens”

09/05/2018

Na Burger King vestigt ook Standaard Boekhandel zich nu in de bijna afgewerkte voetgangerszone op de Brusselse Anspachlaan. De heraanleg van de centrale laan zorgt voor een nieuwe dynamiek die wellicht nog andere grote retailers zal aanspreken. 

Retail Estates koopt winkelpark in regio Rotterdam

03/05/2018

Amper een week na een succesvolle kapitaalronde heeft vastgoedinvesteerder Retail Estates een winkelpark gekocht in Spijkenisse, een randgemeente van Rotterdam. Met de deal is een bedrag van 47,2 miljoen euro gemoeid.

“Heeft het centrum van Namen nog een winkelcentrum nodig?”

24/04/2018

Een jaar nadat Besix het project voor een winkelcentrum in Namen overkocht, lijkt de groep het Burgerforum niet te kunnen overtuigen van zijn voorstellen. De grote uitdaging: de lokale handel stimuleren, maar zónder verlies van groene publieke ruimte.

Winkelstad Sint-Niklaas herrijst als een feniks

17/04/2018

Dacht u ook dat Sint-Niklaas een kleine twintig jaar geleden was doodgeknepen door het Waasland Shopping Center? Think again! Wij gingen een kijkje nemen en ontdekten een stad in een wervelende opwaartse spiraal.