Leegstand zwaarder belast in Willebroek | RetailDetail

Leegstand zwaarder belast in Willebroek

Leegstand zwaarder belast in Willebroek
Shutterstock

Om de leegstand in de gemeente tegen te gaan, heeft het gemeentebestuur van Willebroek besloten om de belasting op leegstaande gebouwen fors op te trekken. Tot nu toe moest een eigenaar dan jaarlijks duizend euro neer tellen, maar dat wordt voortaan 3.750 euro.

Opwaardering stimuleren

Eigenaars zullen die belasting moeten betalen wanneer een pand meer dan een jaar leegstaat. Die lijst zal door de gemeente zelf worden bijgehouden. “Momenteel is de lijst van leegstaande panden nog niet actueel, maar de komende maanden wordt volop werk gemaakt van een actualisatie”, zegt schepen van Financiën en Begroting Luc Spiessens. Enkel wanneer een pand wordt gerenoveerd of als er pop-upzaken worden toegelaten, kan er sprake zijn van een vrijstelling.

 

De gemeente drukt op het feit dat de hogere belasting er niet komt omdat het zo meer geld in de gemeentekas wil krijgen, maar wel om de opwaardering van leegstaande panden te stimuleren, omdat die een nadelig effect hebben op de buurt. “Voorheen kon zulke situatie niet belast worden, nu dus wel. We gaan die eigenaars echter wel begeleiden. In de loop van dit jaar komt er ook een subsidiereglement voor renovaties. Die subsidie zou dan kunnen gebruikt om een afzonderlijke ingang te maken, waardoor het winkelpand opnieuw op de markt komt.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Aveve koopt tuincentra Eurotuin van Rudi De Kerpel

25/06/2018

Ondernemer Rudi De Kerpel heeft zijn tuinketen Eurotuin verkocht aan concurrent Aveve (de tuinketen van de boerenbond). Bij gebrek aan opvolging zag De Kerpel zich verplicht te kiezen voor een overname om jobzekerheid te bieden aan het personeel.

"Winkelcentra worden hypergeconnecteerde microsteden"

20/06/2018

Het Londense winkelcentrum Westfield viert zijn tiende verjaardag met een blik op de toekomst: Westfield onthult een futuristische strategie ‘Destination 2028’ met leverdrones, slimme wc’s, moestuinen en bezinningsruimtes.

Westland Shopping krijgt groen licht voor vernieuwing

19/06/2018

Westland Shopping Center in Anderlecht mag van de overlegcommissie de geplande renovatiewerken uitvoeren. Tegen 2020 moet het winkelcentrum een volledige make-over krijgen, met ook een fikse uitbreiding erbij.

Zo wil Vlaanderen toename baanwinkels aanpakken

12/06/2018

De wildgroei van baanwinkels weegt op de mobiliteit en de leefbaarheid en zet druk op de handel in de stadscentra. In Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant gaan gemeenten het probleem nu over de grenzen heen aanpakken.

Driespoort Deinze voor correctionele rechtbank

07/06/2018

In de correctionele rechtbank van Gent is dinsdag gepleit in de zaak rond winkelcentrum Driespoort in Deinze. De hamvraag: staat dat er illegaal en, zo ja, moet het dan worden afgebroken? Uitspraak begin september.

Mitiska bouwt retailpark in Mechelen

30/05/2018

In Mechelen gaat Mitiska een retailpark ontwikkelen dat plaats biedt aan 24 grote winkels op 27.500 m². Een convenant garandeert dat het winkelcentrum geen concurrentie vormt voor de binnenstad.