"Mall of Europe" moet trots van Neo-project worden

"Mall of Europe" moet trots van Neo-project worden

Als alles volgens plan verloopt, opent Unibail-Rodamco in 2021 de 'Mall of Europe' op de Brusselse Heizelvlakte. Dat moet dé trekpleister worden van het Neo-project, dat omgedoopt wordt tot 'Europea'.

Winkelparadijs van 81.000 m²

Een dag nadat bekend werd dat Unibail-Rodamco, samen met Besix en CFE, het Brusselse project Neo zou mogen bouwen, zijn vrijdag de plannen onder grote belangstelling voorgesteld. De Nederlands-Franse vastgoedontwikkelaar gaat op de Brusselse Heizelvlakte (voortaan de Europea-wijk genaamd) voor 800 miljoen euro investeren in een "winkel- en vrijetijdspool van wereldklasse", zo vertelde de in Brussel geboren CEO Christophe Cuvillier.

 

Trekpleister 'Mall of Europe' "zal beantwoorden aan de hoogste standaarden op het gebied van dienstverlening, animatie en digitale innovatie", aldus de topman van Unibail-Rodamco. "In de Mall of Europe bundelen we al onze kennis om gestalte te geven aan één van de meest aantrekkelijke shoppingbestemmingen van Europa." Het complex, deels ondergronds, zal 81.000 m² groot zijn en zo'n 200 boetieks en 30 restaurants onderdak geven.


De vastgoedontwikkelaar maakt zich sterk een aantal internationale topspelers naar ons land te halen. "Zeven meter hoge vitrines bieden de ideale setting voor de flagshipstores van de mooiste merken. Convenience-winkels verstevigen de lokale verankering en ons unieke viersterrenlabel staat borg voor uitmuntende kwaliteit en dienstverlening: maximale netheid en veiligheid, portierdienst, kinderopvang, personal shopper, multisensoriële rustplaatsen, informatiekiosken, hotspots enzovoort."

 

Voor het interieur- en meubelontwerp doet de Franse toparchitect Jean-Paul Viguier onder meer een beroep op Conran&Partners. Het bureau van Terence Conran, oprichter van Habitat, zal zich buigen over de lifestylezones binnen en buiten het complex.

 

Entertainment voor het hele gezin

In de Mall of Europe zal bovendien plaats zijn voor 30 restaurants. Unibail-Rodamco brengt zijn recent ontwikkelde concept, de 'Dining Experience', naar de Heizel. De eetgelegenheden, met buitenterrassen die uitkijken op het Atomium, worden ingeplant rond een groot binnenplein. Dit soort van trekpleisters is "meer dan ooit een ontmoetingsplek, waar mensen samen iets eten en drinken maar zich ook komen ontspannen", aldus nog topman Cuvillier.

 

Wat dat vrijetijdsaanbod betreft, moet behalve een nieuw, volledig digitaal Kinepolis-bioscoopcomplex met 21 zalen en 4.000 zitplaatsen vooral het allereerste indoor-Spirouland veel volk trekken. Het overdekte gezinspark rond Robbedoes, Kwabbernoot, Marsipulami en andere helden van het Belgische striphuis Dupuis wordt uitgebaat door de Franse Compagnie des Alpes, in ons land al eigenaar van Walibi, Aqualibi en Bellewaerde.

 

Voorts komt er nog een mini-wetenschapspark "La Cité des Enfants" (een beetje te vergelijken met Technopolis in Mechelen), een outdoorpark "Europville (dat "een "multisensorieel ontdekkingsparcours" belooft) en een spa- en fitnessruimte met zicht op het Atomium.

 

15 miljoen bezoekers vanaf 2021... ten vroegste

Het consortium rond Unibail-Rodamco, het Brussels Gewest en Brussel-Stad hopen tegen 2017 met de bouw te kunnen starten. Bedoeling is om in 2021 de Mall of Europe feestelijk te openen. Unibail-Rodamco rekent op zo'n 15 miljoen bezoekers per jaar en het hele project zou zo'n 3.000 directe jobs opleveren.

 

Of de timing gehaald wordt, valt af te wachten, want alvast Unizo is vierkant tegen dit "megalomaan centrum op een eiland afgesloten van de stad"; een winkelcomplex dat "niet alleen overbodig" is, maar ook "het ondernemerschap en de leefbaarheid in de Brusselse binnenstad bedreigt."

 

De ondernemersorganisatie kant zich al langer tegen de komst van dit complex: "De [Brusselse] Vijfhoek heeft alles in huis voor een (inter)nationaal en toeristisch aantrekkelijk 'shoppingcentrum'. Het Neo-winkelcentrum zal de binnenstad volledig leegzuigen en alle inspanningen van de handelaarsverenigingen en ondernemers om meer variëteit te brengen in de stadskern volledig teniet doen", zo vreest Unizo.

Tags: