Meir blijft duurste grote winkelstraat van België

Meir Antwerpen blijft duurste winkelstraat van België

De duurste winkelstraat ter wereld ligt niet langer in New York, maar in Hongkong. In België is de Antwerpse Meir net als vorig jaar de duurste van de grote winkelstraten.

 

Causeway Bay

Elk jaar maakt vastgoedspecialist Cushman & Wakefield een ranglijst bekend van de huurprijzen in de belangrijkste winkelstraten ter wereld. Dit jaar onttroont Causeway Bay in Hongkong opnieuw de Upper 5th Avenue in New York als allerduurste winkelstraat: winkeliers betalen in Causeway Bay meer dan 24.600 euro per m² per jaar, voor een plekje in Upper 5th Avenue is dat 20.700 euro. Op de derde plaats in de ranglijst staat de eerste Europese winkelstraat, New Bond Street in Londen, met een jaarlijkse huur van zo’n 16.000 euro per m². De Champs Élysées in Parijs (14.000 euro), en de Via Montenapoleone in Milaan (13.500 euro) maken de wereldwijde top-5 vol.

 

In België blijft de Meir in Antwerpen de duurste winkelstraat uit de lijst van C&W. De jaarlijkse huurprijs ligt er op 2000 euro per m², vorig jaar was dat nog 1950 euro. In de Brusselse Nieuwstraat betaalt men 1850 euro en in de Louizalaan 1800 euro. De prijzen in beide Brusselse straten zijn stabiel gebleven tegenover vorig jaar. Andere dure winkelstraten in België zijn onder meer de Veldstraat in Gent (1325 euro) en de Hoogstraat in Hasselt (1150 euro). De duurste straat in Wallonië is de Vinâve d’Ile in Luik, met een jaarlijkse huurprijs van 1000 euro per m². 

 

Bij deze lijst hoort zoals steeds wel de kanttekening dat C&W een selectie heeft gemaakt van 'belangrijke winkelstraten'. Onderzoek van concurrent JLL toonde eerder aan dat in België niet de Meir de duurste winkelstraat is, maar dat enkele 'kleinere' winkelstraten in Antwerpen (die niet in de lijst van C&W zijn opgenomen) nog wat duurder zijn: denk daarbij aan de Schuttershofstraat en de Huidevetterstraat.