Misnoegde verhuurder vraagt bankroet eigenaar ICI Paris XL

Misnoegde verhuurder vraagt bankroet eigenaar ICI Paris XL
Shutterstock.com

Een vastgoedondernemer uit Dordrecht heeft het faillissement aangevraagd voor A.S. Watson, eigenaar van onder meer Kruidvat en ICI Paris XL. Hij reageert daarmee op de eenzijdige beslissing van de parfumerieketen om geen huur meer te betalen.

 

Statement maken

Vorige week meldde A.S. Watson in een brief aan zijn verhuurders dat het voorlopig geen huur meer zou betalen voor de 155 Nederlandse winkels van ICI Paris XL. Door de coronacrisis zijn alle filialen van de parfumerieketen immers gesloten.

 

Niet alle verhuurders leggen zich zomaar neer bij de beslissing van A.S. Watson. Pieter van Loon, eigenaar van vastgoedbedrijf Tres Invest, vraagt zelfs het faillissement aan voor de Europese tak van het concern. Tres Invest bezit een dertigtal winkels in Dordrecht en verhuurt ook een pand aan ICI Paris XL. "Ik heb geen zin om met een Chinees miljardenbedrijf juridisch de degens te kruisen", zegt van Loon aan Business Insider Nederland. "Maar we moeten ook een statement maken naar verhuurders. Wat zou een huurovereenkomst anders nog waard zijn. Daar wil ik een rechterlijke uitspraak over."

 

Onderhandelen

Het is onwaarschijnlijk dat de gerechtelijke procedure ook echt zal leiden tot het bankroet van A.S. Watson. Met zijn actie zet van Loon het Chinese bedrijf wel stevig onder druk.

 

Lina Alblas-van den Burg, algemeen directeur van ICI Paris XL, bevestigde aan Financial Times de ontvangst van een faillissementsaanvraag van een van de verhuurders van het bedrijf, maar zei dat er geen kans is dat hij succesvol zou zijn naar Nederlands recht. "Tegelijkertijd begrijpen we zijn sentiment wel. Daarom zullen we hem begin volgende week ontmoeten om tot een gemeenschappelijke overeenkomst te komen", voegde ze eraan toe.