Na 20 jaar nog altijd geen vergunning voor Mozaik

Al bijna twintig jaar probeert een bouwpromotor groen licht te krijgen voor een groot Cora-winkelcomplex dat moet verrijzen op een boogscheut van Moeskroen. Tevergeefs: het Waalse gewest heeft opnieuw negatief geadviseerd.

 

Meer dan 50.000 m²

Er lijkt maar geen einde te komen aan de Mozaik-saga: bijna twintig jaar lang al probeert bouwpromotor Galimmo (ex-Audima) alle vergunningen te krijgen voor een megawinkelcomplex op de site van Quevaucamps, op de grens van Evregnies (Estaimpuis) en Dottignies (Moeskroen). Langs de drukke N511 zou een 50.000 m² groot project verrijzen met een Cora-hypermarkt, aangevuld met boetieks, cafés, restaurants en een parkeerterrein voor 2.361 wagens.

 

Na een aantal keren tevergeefs een vergunningsaanvraag te hebben ingediend, stelde Galimmo nu al zijn hoop op een zogeheten ‘permis intégré’ (een soort van ‘alles-in-één’-vergunning). “Voor dit nieuwe type van vergunning moeten drie bevoegde ambtenaren ‑ een voor urbanisme, een voor het milieuluik en een andere voor het socio-economische aspect ‑ hun advies geven en het is wellicht die laatste ambtenaar die over commerciële inplantingen gaat, die ongunstig heeft geadviseerd”, zegt meester Broeckaert, de advocaat van de buurtbewoners, bij de collega's van SudInfo. Diezelfde advocaat slaagde er eerder al in om het allereerste Cora-project te laten kapseizen na liefst 12 jaar procederen.

 

Hoe het nu verder moet na het nieuwe 'non' van het Waals Gewest, is koffiedik kijken. In principe hebben de aanvragers nog de mogelijkheid om in beroep te gaan. Volgens SudInfo zouden Cora en Galimmo nog niet aan opgeven denken.