Nieuwe reus in Belgisch vastgoedbeheer staat op

Docks Bruxsel

De Franse vastgoedbeheerder Esset neemt een vliegende start in België, met de overname van zowel vastgoedbeheerder Codabel als Cushman & Wakefield Asset Services in België. Onder andere de winkelcentra Docks Bruxsel en Basilix komen zo in Frans beheer.

 

Derde grootste speler

Het nieuwe jaar start met de intrede van een nieuwe vastgoedreus: de Franse vastgoedbeheerder Emeria lanceert Esset Benelux en doet dat onmiddellijk met twee overnames. Esset lijft de Brusselse vastgoedbeheerder Codabel in, net als de Belgische afdeling 'asset services' van Cushman & Wakefield. Hoeveel de Fransen daarvoor op tafel leggen, is niet bekend.

 

Zo vormt zich meteen de derde grootste speler op de markt van professioneel vastgoed: Esset hoeft alleen JLL en CBRE voor te laten gaan, schrijft Le Soir. Ook op het gebied van commercieel vastgoed staat een te duchten concurrent op. Door de overname van Codabel krijgt de nieuwkomer meteen het beheer van de Brusselse winkelcentra Docks en Basilix in handen. 

 

1,6 miljoen vierkante meter

Esset Benelux start zo meteen met 1,6 miljoen vierkante meter aan vastgoed in zijn beheerportefeuille. Het gaat behalve om winkelcentra ook om kantoren en ander commercieel vastgoed op de Belgische markt. Ook zusterbedrijf Trevi Corporate vervoegt de Esset-groep. 

 

Volgens Esset-topman Nicolas Renders is er een consolidatiegolf aan de gang, zowel in vastgoedbeheer als onder de institutionele investeerders die het vastgoed bezitten. “Die institutionele partijen hebben steeds meer nood aan een grotere partner met wie ze ook internationaal kunnen samenwerken”, zegt Renders aan De Tijd. Mogelijk volgen in de komende maanden nog verdere overnames, behalve in retailvastgoed ook op het domein van logistiek vastgoedbeheer.