Omvormen winkelpand tot woning wordt voordeliger | RetailDetail

Omvormen winkelpand tot woning wordt voordeliger

Omvormen winkelpand tot woning wordt voordeliger
Foto: Shutterstock

Wie boven een winkel een woning maakt, kan voortaan vijf jaar vrijstelling van onroerende voorheffing krijgen. Met die maatregel wil minister Bart Tommelein de winkelleegstand verder aanpakken. 

 

Vijf jaar fiscale vrijstelling

Op de laatste ministerraad van 2017 is besloten de wetgeving uit te breiden die het mogelijk maakt om vrijstelling van onroerende voorheffing te krijgen wanneer een leegstaand winkelpand wordt omgevormd tot woning. Tot nu toe konden eigenaren drie jaar lang vrijstelling van onroerende voorheffing aanvragen als ze een winkelpand omvormen tot woning in een winkelarm gebied of als ze in een winkelkern een woning maken boven een winkel. Die regeling wordt nu versoepeld en de vrijstelling geldt voortaan vijf jaar lang. 

 

De voorwaarden waaraan het pand moesten voldoen om in aanmerking te komen zijn afgeschaft, omdat er te weinig beroep op werd gedaan. Jaarlijks kwamen er 30 à 40 aanvragen binnen, waarvan slechts een tiental werden goedgekeurd, volgens Tommelein omdat de voorwaarden te streng waren. Zo moest minstens 50% van de oppervlakte van het pand uit winkel bestaan en vielen gebouwen uit meerdere bouwlagen zo uit de boot. 

 

Extra leven in de buurt en meer veiligheid

Unizo toont zich alvast tevreden over de maatregel. "Bij Unizo ijveren we al decennialang voor initiatieven om het wonen boven winkels in onze handelskernen te bevorderen", zegt gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche. "Door wonen, werken en winkelen in onze centra samen te brengen, zorg je voor extra leven in de buurt én voor meer veiligheid, ook na het sluitingsuur van de winkels. We juichen deze regeringsmaatregel dan ook toe.”

 

De zelfstandigenorganisatie beseft, naar eigen zeggen, ook dat lang niet alle leegstaande winkels nog opnieuw door handelaars zullen worden ingenomen. “Maar als het deze regering menens is met het versterken van onze kernen, moet ze consequent zijn en tegelijk stoppen met het toekennen van vergunningen aan megashoppingcomplexen buiten de kernen, zoals Uplace", klinkt het waarschuwend. 

 

Toch liever Integraal Handelsvestigingsbeleid 

In die context herinnert Unizo de regering ook aan het decreet Integraal Handelsvestigingsbeleid (IHB), dat de voorbij zomer in werking is getreden maar dat in de praktijk nog geen uitvoering kreeg. Het nieuwe decreet bakent winkelkerngebieden duidelijker af en bepaalt onder meer de maximale concentratie van activiteiten.

 

Zolang het Integraal Handelsvestigingsbeleid niet in de praktijk wordt omgezet, blijven maatregelen zoals de fiscale vrijstelling een doekje voor het bloeden, menen specialisten in De Standaard.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

De Nieuwstraat in Brussel kent magere jaren

22/05/2018

De Nieuwstraat in Brussel loopt de laatste jaren leeg: 10 procent van de winkelpanden in de duurste winkelstraat van België is ongebruikt, niet alleen sinds de terroristische aanslagen, maar ook door de concurrentie van The Mint en de renovatiewerken aan City 2.

H&M eist lagere huurprijzen

11/05/2018

Modeketen H&M wil lagere huurprijzen afdwingen van Qrf City Retail, zo blijkt uit het recente kwartaalverslag van het winkelvastgoedfonds. De retailer houdt het bovendien voor bekeken in Sint-Niklaas.

“Brusselse Anspachlaan wordt nieuwe hotspot voor grote ketens”

09/05/2018

Na Burger King vestigt ook Standaard Boekhandel zich nu in de bijna afgewerkte voetgangerszone op de Brusselse Anspachlaan. De heraanleg van de centrale laan zorgt voor een nieuwe dynamiek die wellicht nog andere grote retailers zal aanspreken. 

Retail Estates koopt winkelpark in regio Rotterdam

03/05/2018

Amper een week na een succesvolle kapitaalronde heeft vastgoedinvesteerder Retail Estates een winkelpark gekocht in Spijkenisse, een randgemeente van Rotterdam. Met de deal is een bedrag van 47,2 miljoen euro gemoeid.

“Heeft het centrum van Namen nog een winkelcentrum nodig?”

24/04/2018

Een jaar nadat Besix het project voor een winkelcentrum in Namen overkocht, lijkt de groep het Burgerforum niet te kunnen overtuigen van zijn voorstellen. De grote uitdaging: de lokale handel stimuleren, maar zónder verlies van groene publieke ruimte.

Winkelstad Sint-Niklaas herrijst als een feniks

17/04/2018

Dacht u ook dat Sint-Niklaas een kleine twintig jaar geleden was doodgeknepen door het Waasland Shopping Center? Think again! Wij gingen een kijkje nemen en ontdekten een stad in een wervelende opwaartse spiraal.