Pakt Nederland Alibaba van België af?

Foto: zhu difeng / Shutterstock.com

De bekendmaking deze zomer dat Alibaba wellicht een distributiecentrum in het Belgische Luik opent, is in Nederland op aardig wat jaloezie onthaald. Premier Mark Rutte heeft oprichter Jack Ma inmiddels persoonlijk ontvangen om hem op andere gedachten te brengen.

 

Inzet: vijftig voetbalvelden magazijn

In augustus zijn Alibaba-topmannen Jack Ma, internationale handelsdirecteur Angel Zhao en Europees directeur Terry von Bibra hoogst persoonlijk op de koffie gegaan bij premier Rutte. De inzet: het enorme magazijn dat Alibaba wil bouwen om sneller Europese pakjes te leveren. Er is al langer sprake van Luik als locatie voor dat magazijn, dat liefst 380.000 m² groot moet worden (goed voor zowat vijftig voetbalvelden). Belgisch premier Charles Michel maakte dat afgelopen juli wereldkundig, maar een definitieve bevestiging is er vanuit Alibaba nog niet gekomen.

 

Nederland zag daarom de kans schoon om Alibaba voor zich te winnen. Rutte zou volgens het Financieele Dagblad een locatie in Weert of een terrein nabij de luchthaven van Maastricht als alternatieven hebben voorgesteld. Het charmeoffensief lijkt weliswaar (nog) niet te zijn gelukt, want desgevraagd noemt de Chinese e-commercespeler in een reactie alleen Luik als potentiële locatie voor de wereldwijde logistieke knooppunten die het bedrijf zoekt, naast Dubai, Hangzhou, Hongkong en Moskou.

 

Alibaba wil al binnen de drie jaar naar honderd logistieke hubs wereldwijd, zodat het overal ter wereld binnen de 72 uur kan gaan leveren. Lukt de eerste selectieronde niet voor Rutte, kan hij het misschien toch halen in een volgende poging.