Raad van State schorst milieuvergunning Uplace

Raad van State schorst milieuvergunning Uplace

Raad van State schorst milieuvergunning Uplace
www.euplace.eu

Uplace moet zijn bouwplannen in Machelen nog maar eens in de koelkast stoppen. De Raad van State heeft zopas de milieuvergunning geschorst die de Vlaamse regering vorige zomer had afgeleverd.

“Tijdelijke schorsing”

Nadat de Raad van State in mei 2014 de eerste milieuvergunning al had vernietigd, heeft de zevende kamer van ’s lands hoogste rechtsorgaan nu ook de nieuwe milieuvergunning geschorst die het shopping- en belevingscomplex Uplace op 23 juni van vorig jaar kreeg van de Vlaamse regering.

 

Volgens de Raad van State hebben er zich sinds de opmaak van het milieueffectenrapport - dat intussen dateert van... 2010 - op basis van de “op dat ogenblik beschikbare verkeerstellingen en gehanteerde verkeersmodellen” mogelijk ontwikkelingen voorgedaan “die een negatieve invloed kunnen hebben op de beoordeling van de mobiliteitseffecten en de daaraan verbonden impact op de luchtkwaliteit”.

 

Omdat de effectieve realisatie van het project vanaf 2017 "onherroepelijke schadelijke gevolgen" dreigt te veroorzaken ‑ Uplace was van plan om een van de komende maanden met de bouw te starten ‑ vindt de Raad van State het opportuun om de milieuvergunning te schorsen in afwachting van een uitspraak ten gronde.

 

Uplace “verbijsterd”

In een eerste reactie spreekt Uplace van een “verbijsterend arrest" en een "aanfluiting van de rechtszekerheid". Topman Bart Verhaeghe wijst erop dat het arrest “ingaat tegen het advies van de auditeur van diezelfde Raad van State” en noemt het “niet te bevatten dat de zevende kamer in het identieke geval van Docks wél zijn vaststaande rechtspraak volgt, en voor Uplace alweer afwijkt”.

 

Hij spreekt van "een uitzonderlijk zwak gemotiveerd arrest" dat ook "het unaniem positieve advies van de hoogste Vlaamse milieuadministratie” negeert. “Als ondernemer ben ik geschokt te moeten vaststellen dat dit kan in een rechtsstaat – dat één kamer van de Raad van State de rechtszekerheid die broodnodig is om te kunnen ondernemen op zo’n manier kan ondergraven en dit in een project waar in die 10 jaar geen enkele burger ooit een bezwaar indiende’, aldus nog Bart Verhaeghe.

 

Uplace onderzoekt het arrest en zal dan overleg plegen met de Vlaamse Regering. “De zonering, de handelsvestigings- en de bouwvergunning blijven uiteraard van kracht zodat er samen met de Vlaamse Regering aan een oplossing voor de schorsing van de milieuvergunning kan worden gewerkt”, maakt het bedrijf zich sterk.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Aveve koopt tuincentra Eurotuin van Rudi De Kerpel

25/06/2018

Ondernemer Rudi De Kerpel heeft zijn tuinketen Eurotuin verkocht aan concurrent Aveve (de tuinketen van de boerenbond). Bij gebrek aan opvolging zag De Kerpel zich verplicht te kiezen voor een overname om jobzekerheid te bieden aan het personeel.

"Winkelcentra worden hypergeconnecteerde microsteden"

20/06/2018

Het Londense winkelcentrum Westfield viert zijn tiende verjaardag met een blik op de toekomst: Westfield onthult een futuristische strategie ‘Destination 2028’ met leverdrones, slimme wc’s, moestuinen en bezinningsruimtes.

Westland Shopping krijgt groen licht voor vernieuwing

19/06/2018

Westland Shopping Center in Anderlecht mag van de overlegcommissie de geplande renovatiewerken uitvoeren. Tegen 2020 moet het winkelcentrum een volledige make-over krijgen, met ook een fikse uitbreiding erbij.

Zo wil Vlaanderen toename baanwinkels aanpakken

12/06/2018

De wildgroei van baanwinkels weegt op de mobiliteit en de leefbaarheid en zet druk op de handel in de stadscentra. In Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant gaan gemeenten het probleem nu over de grenzen heen aanpakken.

Driespoort Deinze voor correctionele rechtbank

07/06/2018

In de correctionele rechtbank van Gent is dinsdag gepleit in de zaak rond winkelcentrum Driespoort in Deinze. De hamvraag: staat dat er illegaal en, zo ja, moet het dan worden afgebroken? Uitspraak begin september.

Mitiska bouwt retailpark in Mechelen

30/05/2018

In Mechelen gaat Mitiska een retailpark ontwikkelen dat plaats biedt aan 24 grote winkels op 27.500 m². Een convenant garandeert dat het winkelcentrum geen concurrentie vormt voor de binnenstad.