Raad van State schorst milieuvergunning Uplace

Raad van State schorst milieuvergunning Uplace

Raad van State schorst milieuvergunning Uplace
www.euplace.eu

Uplace moet zijn bouwplannen in Machelen nog maar eens in de koelkast stoppen. De Raad van State heeft zopas de milieuvergunning geschorst die de Vlaamse regering vorige zomer had afgeleverd.

“Tijdelijke schorsing”

Nadat de Raad van State in mei 2014 de eerste milieuvergunning al had vernietigd, heeft de zevende kamer van ’s lands hoogste rechtsorgaan nu ook de nieuwe milieuvergunning geschorst die het shopping- en belevingscomplex Uplace op 23 juni van vorig jaar kreeg van de Vlaamse regering.

 

Volgens de Raad van State hebben er zich sinds de opmaak van het milieueffectenrapport - dat intussen dateert van... 2010 - op basis van de “op dat ogenblik beschikbare verkeerstellingen en gehanteerde verkeersmodellen” mogelijk ontwikkelingen voorgedaan “die een negatieve invloed kunnen hebben op de beoordeling van de mobiliteitseffecten en de daaraan verbonden impact op de luchtkwaliteit”.

 

Omdat de effectieve realisatie van het project vanaf 2017 "onherroepelijke schadelijke gevolgen" dreigt te veroorzaken ‑ Uplace was van plan om een van de komende maanden met de bouw te starten ‑ vindt de Raad van State het opportuun om de milieuvergunning te schorsen in afwachting van een uitspraak ten gronde.

 

Uplace “verbijsterd”

In een eerste reactie spreekt Uplace van een “verbijsterend arrest" en een "aanfluiting van de rechtszekerheid". Topman Bart Verhaeghe wijst erop dat het arrest “ingaat tegen het advies van de auditeur van diezelfde Raad van State” en noemt het “niet te bevatten dat de zevende kamer in het identieke geval van Docks wél zijn vaststaande rechtspraak volgt, en voor Uplace alweer afwijkt”.

 

Hij spreekt van "een uitzonderlijk zwak gemotiveerd arrest" dat ook "het unaniem positieve advies van de hoogste Vlaamse milieuadministratie” negeert. “Als ondernemer ben ik geschokt te moeten vaststellen dat dit kan in een rechtsstaat – dat één kamer van de Raad van State de rechtszekerheid die broodnodig is om te kunnen ondernemen op zo’n manier kan ondergraven en dit in een project waar in die 10 jaar geen enkele burger ooit een bezwaar indiende’, aldus nog Bart Verhaeghe.

 

Uplace onderzoekt het arrest en zal dan overleg plegen met de Vlaamse Regering. “De zonering, de handelsvestigings- en de bouwvergunning blijven uiteraard van kracht zodat er samen met de Vlaamse Regering aan een oplossing voor de schorsing van de milieuvergunning kan worden gewerkt”, maakt het bedrijf zich sterk.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

H&M eist lagere huurprijzen

11/05/2018

Modeketen H&M wil lagere huurprijzen afdwingen van Qrf City Retail, zo blijkt uit het recente kwartaalverslag van het winkelvastgoedfonds. De retailer houdt het bovendien voor bekeken in Sint-Niklaas.

“Brusselse Anspachlaan wordt nieuwe hotspot voor grote ketens”

09/05/2018

Na Burger King vestigt ook Standaard Boekhandel zich nu in de bijna afgewerkte voetgangerszone op de Brusselse Anspachlaan. De heraanleg van de centrale laan zorgt voor een nieuwe dynamiek die wellicht nog andere grote retailers zal aanspreken. 

Retail Estates koopt winkelpark in regio Rotterdam

03/05/2018

Amper een week na een succesvolle kapitaalronde heeft vastgoedinvesteerder Retail Estates een winkelpark gekocht in Spijkenisse, een randgemeente van Rotterdam. Met de deal is een bedrag van 47,2 miljoen euro gemoeid.

“Heeft het centrum van Namen nog een winkelcentrum nodig?”

24/04/2018

Een jaar nadat Besix het project voor een winkelcentrum in Namen overkocht, lijkt de groep het Burgerforum niet te kunnen overtuigen van zijn voorstellen. De grote uitdaging: de lokale handel stimuleren, maar zónder verlies van groene publieke ruimte.

Winkelstad Sint-Niklaas herrijst als een feniks

17/04/2018

Dacht u ook dat Sint-Niklaas een kleine twintig jaar geleden was doodgeknepen door het Waasland Shopping Center? Think again! Wij gingen een kijkje nemen en ontdekten een stad in een wervelende opwaartse spiraal.

Vernieuwd winkelcentrum Les Bastions mikt op 5 miljoen bezoekers

12/04/2018

Het bekende Doornikse shoppingcenter Les Bastions is op 12 april heropend na een stevige uitbreiding en een grondige make-over. Voor nieuwe impulsen zorgen trekkers als Zara en Bershka. Het project zet ook sterk in op diensten.