Ruimtelijk uitvoeringsplan Uplace vernietigd door Raad van State | RetailDetail

Raad van State zegt neen tegen Uplace

Raad van State zegt neen tegen Uplace
Uplace

De kans dat Uplace in Machelen ooit nog wordt gebouwd, in welke vorm dan ook, is weer een flink stuk kleiner geworden. De Raad van State heeft immers het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan vernietigd.

 

Meer handelsoppervlakte

Volgens de Raad van State is de beloofde reductie op vlak van handelsoppervlakte ten opzichte van het GRUP uit 2011 er niet gekomen en is er in het plan van 2016 zelfs sprake van een toename. Op die basis heeft de raad besloten om het ruimtelijk uitvoeringsplan te vernietigen.

 

De vernietiging van het GRUP betekent vermoedelijk het einde van Uplace. Zowel CD&V als Open VLD lieten eerder al verstaan niet meer verder te willen gaan met Uplace als het GRUP vernietigd zou worden. Uplace zegt de strijd nog niet te willen opgeven, maar vreest dat een nieuw GRUP zeven jaar extra vertraging zou opleveren.

 

Lokale politici tevreden

De meeste lokale politici klinken tevreden over de beslissing van de Raad van State. "Ik ben opgelucht voor Mechelen, onze middenstanders verdienen werkzekerheid”, zegt Bart Somers, burgemeester van Mechelen, aan de VRT. "Een winkelcomplex met de grootte van de binnenstad van Mechelen is niet meer van deze tijd. Het plan staat haaks op de beleidsvisie van de Vlaamse overheid inzake mobiliteit en binnenstedelijke ontwikkeling." 

 

Ook burgemeester Hans Bonte van Vilvoorde is blij dat Uplace er niet lijkt te komen, maar ziet ook nadelen. "Met deze vernietiging vallen we terug op het ruimtelijk structuurplan van de jaren '70. Belangrijke projecten komen hierdoor op de helling." Hij wordt gevolgd door Uplace-CEO Jan Van Lancker: “Met deze uitspraak - die gebaseerd is op technisch-juridische en niet op inhoudelijke bezwaren - belanden de broodnodige investeringen opnieuw in de wachtkamer. Er wordt op de pauzeknop geduwd voor de ontwikkeling van duizenden jobs in de regio, die vandaag kampt met meer dan 16.000 werkzoekenden”, zegt hij aan De Tijd.

 

De voorbije maanden werd er hard gewerkt aan een soort Uplace Light, een plan waarbij het project met een derde werd verkleind en onder andere het hotel geschrapt werd. Om dat plan uit te voeren moest er wel een positieve beslissing komen van de Raad van State. Nu die heeft beslist het GRUP te schrappen, heeft ook dat plan vrijwel geen kans op slagen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Aveve koopt tuincentra Eurotuin van Rudi De Kerpel

25/06/2018

Ondernemer Rudi De Kerpel heeft zijn tuinketen Eurotuin verkocht aan concurrent Aveve (de tuinketen van de boerenbond). Bij gebrek aan opvolging zag De Kerpel zich verplicht te kiezen voor een overname om jobzekerheid te bieden aan het personeel.

"Winkelcentra worden hypergeconnecteerde microsteden"

20/06/2018

Het Londense winkelcentrum Westfield viert zijn tiende verjaardag met een blik op de toekomst: Westfield onthult een futuristische strategie ‘Destination 2028’ met leverdrones, slimme wc’s, moestuinen en bezinningsruimtes.

Westland Shopping krijgt groen licht voor vernieuwing

19/06/2018

Westland Shopping Center in Anderlecht mag van de overlegcommissie de geplande renovatiewerken uitvoeren. Tegen 2020 moet het winkelcentrum een volledige make-over krijgen, met ook een fikse uitbreiding erbij.

Zo wil Vlaanderen toename baanwinkels aanpakken

12/06/2018

De wildgroei van baanwinkels weegt op de mobiliteit en de leefbaarheid en zet druk op de handel in de stadscentra. In Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant gaan gemeenten het probleem nu over de grenzen heen aanpakken.

Driespoort Deinze voor correctionele rechtbank

07/06/2018

In de correctionele rechtbank van Gent is dinsdag gepleit in de zaak rond winkelcentrum Driespoort in Deinze. De hamvraag: staat dat er illegaal en, zo ja, moet het dan worden afgebroken? Uitspraak begin september.

Mitiska bouwt retailpark in Mechelen

30/05/2018

In Mechelen gaat Mitiska een retailpark ontwikkelen dat plaats biedt aan 24 grote winkels op 27.500 m². Een convenant garandeert dat het winkelcentrum geen concurrentie vormt voor de binnenstad.