Ruimtelijk uitvoeringsplan Uplace vernietigd door Raad van State | RetailDetail

Raad van State zegt neen tegen Uplace

Raad van State zegt neen tegen Uplace
Uplace

De kans dat Uplace in Machelen ooit nog wordt gebouwd, in welke vorm dan ook, is weer een flink stuk kleiner geworden. De Raad van State heeft immers het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan vernietigd.

 

Meer handelsoppervlakte

Volgens de Raad van State is de beloofde reductie op vlak van handelsoppervlakte ten opzichte van het GRUP uit 2011 er niet gekomen en is er in het plan van 2016 zelfs sprake van een toename. Op die basis heeft de raad besloten om het ruimtelijk uitvoeringsplan te vernietigen.

 

De vernietiging van het GRUP betekent vermoedelijk het einde van Uplace. Zowel CD&V als Open VLD lieten eerder al verstaan niet meer verder te willen gaan met Uplace als het GRUP vernietigd zou worden. Uplace zegt de strijd nog niet te willen opgeven, maar vreest dat een nieuw GRUP zeven jaar extra vertraging zou opleveren.

 

Lokale politici tevreden

De meeste lokale politici klinken tevreden over de beslissing van de Raad van State. "Ik ben opgelucht voor Mechelen, onze middenstanders verdienen werkzekerheid”, zegt Bart Somers, burgemeester van Mechelen, aan de VRT. "Een winkelcomplex met de grootte van de binnenstad van Mechelen is niet meer van deze tijd. Het plan staat haaks op de beleidsvisie van de Vlaamse overheid inzake mobiliteit en binnenstedelijke ontwikkeling." 

 

Ook burgemeester Hans Bonte van Vilvoorde is blij dat Uplace er niet lijkt te komen, maar ziet ook nadelen. "Met deze vernietiging vallen we terug op het ruimtelijk structuurplan van de jaren '70. Belangrijke projecten komen hierdoor op de helling." Hij wordt gevolgd door Uplace-CEO Jan Van Lancker: “Met deze uitspraak - die gebaseerd is op technisch-juridische en niet op inhoudelijke bezwaren - belanden de broodnodige investeringen opnieuw in de wachtkamer. Er wordt op de pauzeknop geduwd voor de ontwikkeling van duizenden jobs in de regio, die vandaag kampt met meer dan 16.000 werkzoekenden”, zegt hij aan De Tijd.

 

De voorbije maanden werd er hard gewerkt aan een soort Uplace Light, een plan waarbij het project met een derde werd verkleind en onder andere het hotel geschrapt werd. Om dat plan uit te voeren moest er wel een positieve beslissing komen van de Raad van State. Nu die heeft beslist het GRUP te schrappen, heeft ook dat plan vrijwel geen kans op slagen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Gepland winkelcentrum in Wanze fel betwist

08/03/2018

Het 7.400 m² grote winkelcentrum dat een bouwpromotor wil optrekken in Wanze (bij Hoei) stoot op fel protest in de gemeente. De gemeente ontving al meer dan duizend klachten en er circuleren meerdere petities.

Flinke vertraging voor hoogtechnologisch magazijn Delhaize

01/03/2018

Het zwaar geautomatiseerde distributiecentrum dat Delhaize begin dit jaar in Ninove in gebruik zou nemen, is nog altijd niet operationeel. Meer nog: de opening is ten vroegste voor 2019, een vertraging die tot een miljoenenverlies lijdt.

Banimmo verkoopt Franse retailvastgoedtak

01/03/2018

De Belgische beursgenoteerde vastgoedontwikkelaar Banimmo heeft zijn Franse dochter van de hand gedaan. Die was gespecialiseerd in de transformatie van retailvastgoed, maar wordt afgestoten om de schuldenput van het Zaventemse moederbedrijf te dempen.

Nieuw winkelcentrum in Heusden krijgt goedkeuring

26/02/2018

Het gemeentebestuur van Heusden-Zolder heeft de nodige vergunningen goedgekeurd voor een nieuw winkelcentrum op de hoek van de Koolmijnlaan. Het project is goed voor een investering van 11 miljoen euro en moet 35 voltijdse jobs opleveren

Stad Vilvoorde dient bezwaarschrift in tegen Neo

22/02/2018

Vilvoorde heeft een bezwaarschrift ingediend tegen de bouw- en milieuvergunning die is aangevraagd voor Neo, het enorme project met winkelcentrum op de Heizelvlakte in Brussel.

Centrummanager Hasselt pleit voor "omzethuur" tegen leegstand

15/02/2018

“Geef starters een flink verminderde huurprijs en laat ze daar bovenop een deel van hun omzet afstaan.” Met dat opmerkelijke voorstel wil de nieuwe centummanager van Hasselt de leegstand in zijn stad aanpakken.

Back to top