Ruimtelijk uitvoeringsplan Uplace vernietigd door Raad van State | RetailDetail

Raad van State zegt neen tegen Uplace

Raad van State zegt neen tegen Uplace
Uplace

De kans dat Uplace in Machelen ooit nog wordt gebouwd, in welke vorm dan ook, is weer een flink stuk kleiner geworden. De Raad van State heeft immers het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan vernietigd.

 

Meer handelsoppervlakte

Volgens de Raad van State is de beloofde reductie op vlak van handelsoppervlakte ten opzichte van het GRUP uit 2011 er niet gekomen en is er in het plan van 2016 zelfs sprake van een toename. Op die basis heeft de raad besloten om het ruimtelijk uitvoeringsplan te vernietigen.

 

De vernietiging van het GRUP betekent vermoedelijk het einde van Uplace. Zowel CD&V als Open VLD lieten eerder al verstaan niet meer verder te willen gaan met Uplace als het GRUP vernietigd zou worden. Uplace zegt de strijd nog niet te willen opgeven, maar vreest dat een nieuw GRUP zeven jaar extra vertraging zou opleveren.

 

Lokale politici tevreden

De meeste lokale politici klinken tevreden over de beslissing van de Raad van State. "Ik ben opgelucht voor Mechelen, onze middenstanders verdienen werkzekerheid”, zegt Bart Somers, burgemeester van Mechelen, aan de VRT. "Een winkelcomplex met de grootte van de binnenstad van Mechelen is niet meer van deze tijd. Het plan staat haaks op de beleidsvisie van de Vlaamse overheid inzake mobiliteit en binnenstedelijke ontwikkeling." 

 

Ook burgemeester Hans Bonte van Vilvoorde is blij dat Uplace er niet lijkt te komen, maar ziet ook nadelen. "Met deze vernietiging vallen we terug op het ruimtelijk structuurplan van de jaren '70. Belangrijke projecten komen hierdoor op de helling." Hij wordt gevolgd door Uplace-CEO Jan Van Lancker: “Met deze uitspraak - die gebaseerd is op technisch-juridische en niet op inhoudelijke bezwaren - belanden de broodnodige investeringen opnieuw in de wachtkamer. Er wordt op de pauzeknop geduwd voor de ontwikkeling van duizenden jobs in de regio, die vandaag kampt met meer dan 16.000 werkzoekenden”, zegt hij aan De Tijd.

 

De voorbije maanden werd er hard gewerkt aan een soort Uplace Light, een plan waarbij het project met een derde werd verkleind en onder andere het hotel geschrapt werd. Om dat plan uit te voeren moest er wel een positieve beslissing komen van de Raad van State. Nu die heeft beslist het GRUP te schrappen, heeft ook dat plan vrijwel geen kans op slagen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

De Nieuwstraat in Brussel kent magere jaren

22/05/2018

De Nieuwstraat in Brussel loopt de laatste jaren leeg: 10 procent van de winkelpanden in de duurste winkelstraat van België is ongebruikt, niet alleen sinds de terroristische aanslagen, maar ook door de concurrentie van The Mint en de renovatiewerken aan City 2.

H&M eist lagere huurprijzen

11/05/2018

Modeketen H&M wil lagere huurprijzen afdwingen van Qrf City Retail, zo blijkt uit het recente kwartaalverslag van het winkelvastgoedfonds. De retailer houdt het bovendien voor bekeken in Sint-Niklaas.

“Brusselse Anspachlaan wordt nieuwe hotspot voor grote ketens”

09/05/2018

Na Burger King vestigt ook Standaard Boekhandel zich nu in de bijna afgewerkte voetgangerszone op de Brusselse Anspachlaan. De heraanleg van de centrale laan zorgt voor een nieuwe dynamiek die wellicht nog andere grote retailers zal aanspreken. 

Retail Estates koopt winkelpark in regio Rotterdam

03/05/2018

Amper een week na een succesvolle kapitaalronde heeft vastgoedinvesteerder Retail Estates een winkelpark gekocht in Spijkenisse, een randgemeente van Rotterdam. Met de deal is een bedrag van 47,2 miljoen euro gemoeid.

“Heeft het centrum van Namen nog een winkelcentrum nodig?”

24/04/2018

Een jaar nadat Besix het project voor een winkelcentrum in Namen overkocht, lijkt de groep het Burgerforum niet te kunnen overtuigen van zijn voorstellen. De grote uitdaging: de lokale handel stimuleren, maar zónder verlies van groene publieke ruimte.

Winkelstad Sint-Niklaas herrijst als een feniks

17/04/2018

Dacht u ook dat Sint-Niklaas een kleine twintig jaar geleden was doodgeknepen door het Waasland Shopping Center? Think again! Wij gingen een kijkje nemen en ontdekten een stad in een wervelende opwaartse spiraal.