Regering schiet tot twee maanden huur voor

Beeld: Shutterstock

De Vlaamse regering is akkoord om tot twee maanden huur voor te schieten voor handelaars en horecazaken, op voorwaarde dat de verhuurders zelf een à twee maanden huur laten vallen.

 

Fifty-fiftydeal

Handelaars en horeca-ondernemers die door de coronamaatregelen verplicht hun zaak moesten sluiten, kunnen tot twee maanden huurgeld lenen. Dat maakt investeringsmaatschappij PMV bekend, die ook andere corona-steunmaatregelen voor ondernemers voorziet. Voor "ondernemers die hun handelshuur niet meer kunnen betalen" zal de overheid maximaal twee huurperiodes voorschieten, als de verhuurder van het pand zelf de huurgelden van april of mei kwijtscheldt. In dat geval legt PMV via een lening "geld op tafel voor de huur van de twee volgende maanden", klinkt het.

 

De huurders kunnen via het systeem maximaal 25.000 euro lenen en krijgen vervolgens achttien maanden om het bedrag terug te betalen, aan een een rente van 2%. De terugbetaling begint na zes maanden te lopen.

 

Om de aanvraag te doen, kunnen de bedrijven bij de banken terecht. Momenteel is er wel alleen nog maar een principiële goedkeuring van de Vlaamse regering: de modaliteiten moeten nog worden uitgewerkt. Er kunnen dus nog geen aanvragen worden ingediend.