Ruimte voor ‘outdoor retail’ op mijnterreinen Eisden | RetailDetail

Ruimte voor ‘outdoor retail’ op mijnterreinen Eisden

Ruimte voor ‘outdoor retail’ op mijnterreinen Eisden

De investeringsmaatschappij LRM wil op de voormalige mijnterreinen van Eisden (Maasmechelen) een grootschalig project neerpoten. Naast ruimte voor recreatie, wonen en industrie wordt ook 5.300 m² beschikbaar gesteld voor retail. Die zal voornamelijk afgestemd moeten zijn op outdoor-activiteiten, zegt algemeen directeur Stijn Bijnens.

Het hele project, dat tussen het outletdorp Maasmechelen Village en het natuurpark Hoge Kempen ligt, krijgt de naam Terhills mee. Die naam verwijst naar de terrils, overblijfsels uit de periode van de steenkoolontginning. Met het project gaat een globale investering van 150 miljoen euro gemoeid, die meteen ook voor werkgelegenheid voor 1.250 mensen moet zorgen.

 

Op outdoor gericht

Het grootste deel van het projectdomein van 370 ha wordt ingenomen door een vakantiepark, met 650 verblijven en een zone voor buitensporten als BMX, tennis, golf en waterski. Voorts wordt een deel voorbehouden voor kmo’s en komen er ook 100 woongelegenheden. Ten slotte wordt er nog een hotel gebouwd en komt in het projectgebied de hoofdtoegang tot het Nationaal Park Hoge Kempen, een natuurgebied van 5.000 ha.

 

Het project voorziet daarenboven ook in ruimte voor retail. “We mikken voornamelijk op outdoor, op zaken die zich kunnen integreren in de activiteiten in het Park Hoge Kempen. Dingen die men er eerst kan proberen en nadien kan kopen. Het is dus niet de bedoeling dat er outlets komen of zaken die concurreren met onze middenstand”, aldus Bijnens. Decathlon heeft zich al van een grote winkel op het domein verzekerd.

 

De gronden zijn volledig in handen van de LRM. De Limburgse reconversiemaatschappij bezit ook alle ruimtelijke vergunningen. Voor de uitbouw van het vakantiepark zoekt de LRM evenwel privé-investeerders. Naast de vakantiewoningen moet die ook mee investeren in gemeenschappelijke toeristische infrastructuur zoals een zwembad.

 

Tegen 2017

De mijn van Eisden werd 25 jaar geleden gesloten. Tegen 2017 moet het hele gebied een nieuwe aanblik hebben. Ingrid Lieten, de voogdijminister van de LRM, zegt tevreden te zijn dat er na een periode van 20 jaar plannen eindelijk concrete projecten op tafel liggen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Westland Shopping krijgt groen licht voor vernieuwing

19/06/2018

Westland Shopping Center in Anderlecht mag van de overlegcommissie de geplande renovatiewerken uitvoeren. Tegen 2020 moet het winkelcentrum een volledige make-over krijgen, met ook een fikse uitbreiding erbij.

Zo wil Vlaanderen toename baanwinkels aanpakken

12/06/2018

De wildgroei van baanwinkels weegt op de mobiliteit en de leefbaarheid en zet druk op de handel in de stadscentra. In Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant gaan gemeenten het probleem nu over de grenzen heen aanpakken.

Driespoort Deinze voor correctionele rechtbank

07/06/2018

In de correctionele rechtbank van Gent is dinsdag gepleit in de zaak rond winkelcentrum Driespoort in Deinze. De hamvraag: staat dat er illegaal en, zo ja, moet het dan worden afgebroken? Uitspraak begin september.

Mitiska bouwt retailpark in Mechelen

30/05/2018

In Mechelen gaat Mitiska een retailpark ontwikkelen dat plaats biedt aan 24 grote winkels op 27.500 m². Een convenant garandeert dat het winkelcentrum geen concurrentie vormt voor de binnenstad.

De Nieuwstraat in Brussel kent magere jaren

22/05/2018

De Nieuwstraat in Brussel loopt de laatste jaren leeg: 10 procent van de winkelpanden in de duurste winkelstraat van België is ongebruikt, niet alleen sinds de terroristische aanslagen, maar ook door de concurrentie van The Mint en de renovatiewerken aan City 2.

H&M eist lagere huurprijzen

11/05/2018

Modeketen H&M wil lagere huurprijzen afdwingen van Qrf City Retail, zo blijkt uit het recente kwartaalverslag van het winkelvastgoedfonds. De retailer houdt het bovendien voor bekeken in Sint-Niklaas.