Ruimte voor ‘outdoor retail’ op mijnterreinen Eisden | RetailDetail

Ruimte voor ‘outdoor retail’ op mijnterreinen Eisden

Ruimte voor ‘outdoor retail’ op mijnterreinen Eisden

De investeringsmaatschappij LRM wil op de voormalige mijnterreinen van Eisden (Maasmechelen) een grootschalig project neerpoten. Naast ruimte voor recreatie, wonen en industrie wordt ook 5.300 m² beschikbaar gesteld voor retail. Die zal voornamelijk afgestemd moeten zijn op outdoor-activiteiten, zegt algemeen directeur Stijn Bijnens.

Het hele project, dat tussen het outletdorp Maasmechelen Village en het natuurpark Hoge Kempen ligt, krijgt de naam Terhills mee. Die naam verwijst naar de terrils, overblijfsels uit de periode van de steenkoolontginning. Met het project gaat een globale investering van 150 miljoen euro gemoeid, die meteen ook voor werkgelegenheid voor 1.250 mensen moet zorgen.

 

Op outdoor gericht

Het grootste deel van het projectdomein van 370 ha wordt ingenomen door een vakantiepark, met 650 verblijven en een zone voor buitensporten als BMX, tennis, golf en waterski. Voorts wordt een deel voorbehouden voor kmo’s en komen er ook 100 woongelegenheden. Ten slotte wordt er nog een hotel gebouwd en komt in het projectgebied de hoofdtoegang tot het Nationaal Park Hoge Kempen, een natuurgebied van 5.000 ha.

 

Het project voorziet daarenboven ook in ruimte voor retail. “We mikken voornamelijk op outdoor, op zaken die zich kunnen integreren in de activiteiten in het Park Hoge Kempen. Dingen die men er eerst kan proberen en nadien kan kopen. Het is dus niet de bedoeling dat er outlets komen of zaken die concurreren met onze middenstand”, aldus Bijnens. Decathlon heeft zich al van een grote winkel op het domein verzekerd.

 

De gronden zijn volledig in handen van de LRM. De Limburgse reconversiemaatschappij bezit ook alle ruimtelijke vergunningen. Voor de uitbouw van het vakantiepark zoekt de LRM evenwel privé-investeerders. Naast de vakantiewoningen moet die ook mee investeren in gemeenschappelijke toeristische infrastructuur zoals een zwembad.

 

Tegen 2017

De mijn van Eisden werd 25 jaar geleden gesloten. Tegen 2017 moet het hele gebied een nieuwe aanblik hebben. Ingrid Lieten, de voogdijminister van de LRM, zegt tevreden te zijn dat er na een periode van 20 jaar plannen eindelijk concrete projecten op tafel liggen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gepland winkelcentrum in Wanze fel betwist

08/03/2018

Het 7.400 m² grote winkelcentrum dat een bouwpromotor wil optrekken in Wanze (bij Hoei) stoot op fel protest in de gemeente. De gemeente ontving al meer dan duizend klachten en er circuleren meerdere petities.

Flinke vertraging voor hoogtechnologisch magazijn Delhaize

01/03/2018

Het zwaar geautomatiseerde distributiecentrum dat Delhaize begin dit jaar in Ninove in gebruik zou nemen, is nog altijd niet operationeel. Meer nog: de opening is ten vroegste voor 2019, een vertraging die tot een miljoenenverlies lijdt.

Banimmo verkoopt Franse retailvastgoedtak

01/03/2018

De Belgische beursgenoteerde vastgoedontwikkelaar Banimmo heeft zijn Franse dochter van de hand gedaan. Die was gespecialiseerd in de transformatie van retailvastgoed, maar wordt afgestoten om de schuldenput van het Zaventemse moederbedrijf te dempen.

Nieuw winkelcentrum in Heusden krijgt goedkeuring

26/02/2018

Het gemeentebestuur van Heusden-Zolder heeft de nodige vergunningen goedgekeurd voor een nieuw winkelcentrum op de hoek van de Koolmijnlaan. Het project is goed voor een investering van 11 miljoen euro en moet 35 voltijdse jobs opleveren

Stad Vilvoorde dient bezwaarschrift in tegen Neo

22/02/2018

Vilvoorde heeft een bezwaarschrift ingediend tegen de bouw- en milieuvergunning die is aangevraagd voor Neo, het enorme project met winkelcentrum op de Heizelvlakte in Brussel.

Centrummanager Hasselt pleit voor "omzethuur" tegen leegstand

15/02/2018

“Geef starters een flink verminderde huurprijs en laat ze daar bovenop een deel van hun omzet afstaan.” Met dat opmerkelijke voorstel wil de nieuwe centummanager van Hasselt de leegstand in zijn stad aanpakken.

Back to top