Ruimte voor ‘outdoor retail’ op mijnterreinen Eisden

Ruimte voor ‘outdoor retail’ op mijnterreinen Eisden

De investeringsmaatschappij LRM wil op de voormalige mijnterreinen van Eisden (Maasmechelen) een grootschalig project neerpoten. Naast ruimte voor recreatie, wonen en industrie wordt ook 5.300 m² beschikbaar gesteld voor retail. Die zal voornamelijk afgestemd moeten zijn op outdoor-activiteiten, zegt algemeen directeur Stijn Bijnens.

Het hele project, dat tussen het outletdorp Maasmechelen Village en het natuurpark Hoge Kempen ligt, krijgt de naam Terhills mee. Die naam verwijst naar de terrils, overblijfsels uit de periode van de steenkoolontginning. Met het project gaat een globale investering van 150 miljoen euro gemoeid, die meteen ook voor werkgelegenheid voor 1.250 mensen moet zorgen.

 

Op outdoor gericht

Het grootste deel van het projectdomein van 370 ha wordt ingenomen door een vakantiepark, met 650 verblijven en een zone voor buitensporten als BMX, tennis, golf en waterski. Voorts wordt een deel voorbehouden voor kmo’s en komen er ook 100 woongelegenheden. Ten slotte wordt er nog een hotel gebouwd en komt in het projectgebied de hoofdtoegang tot het Nationaal Park Hoge Kempen, een natuurgebied van 5.000 ha.

 

Het project voorziet daarenboven ook in ruimte voor retail. “We mikken voornamelijk op outdoor, op zaken die zich kunnen integreren in de activiteiten in het Park Hoge Kempen. Dingen die men er eerst kan proberen en nadien kan kopen. Het is dus niet de bedoeling dat er outlets komen of zaken die concurreren met onze middenstand”, aldus Bijnens. Decathlon heeft zich al van een grote winkel op het domein verzekerd.

 

De gronden zijn volledig in handen van de LRM. De Limburgse reconversiemaatschappij bezit ook alle ruimtelijke vergunningen. Voor de uitbouw van het vakantiepark zoekt de LRM evenwel privé-investeerders. Naast de vakantiewoningen moet die ook mee investeren in gemeenschappelijke toeristische infrastructuur zoals een zwembad.

 

Tegen 2017

De mijn van Eisden werd 25 jaar geleden gesloten. Tegen 2017 moet het hele gebied een nieuwe aanblik hebben. Ingrid Lieten, de voogdijminister van de LRM, zegt tevreden te zijn dat er na een periode van 20 jaar plannen eindelijk concrete projecten op tafel liggen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Belgische winkelcentra sluiten jaar positief af

23/01/2018

De Belgische winkelcentra die deel uitmaken van de Belgian Luxembourg Council of Retail and Shopping Centers hebben 2017 kunnen afsluiten met iets meer bezoekers dan een jaar eerder. De 16 aangesloten winkelcentra kregen samen 89,6 miljoen bezoekers over de vloer. 

Nederlandse groep neemt Woluwe Shopping Center over

22/01/2018

Het Nederlandse Eurocommercial Properties krijgt het Woluwe Shopping Center in handen, nadat het bod van het vastgoedbedrijf - 425 miljoen euro - aanvaard werd.

Uplace nog steeds niet opgegeven

19/01/2018

Uplace is nog niet van plan om de handdoek in de ring te werpen en is in samenspraak met de gemeente Machelen op zoek naar oplossingen om het winkelcentrum toch nog een plaats te geven.

Winkelcentra AG Real Estate sluiten jaar positief af

17/01/2018

De zeven winkelcentra van vastgoedgroep AG Real Estate hebben het voorbije jaar iets meer bezoekers over de vloer gehad dan in 2016. Dat was met name te danken aan een sterke prestatie van het Brusselse City2.

Vijf procent meer bezoekers voor Waasland Shopping Center

15/01/2018

Waasland Shopping Center mocht in 2017 5% meer bezoekers verwelkomen, goed voor 6,34 miljoen bezoekers in totaal. Die klanten kwamen ook steeds vaker van ver.

Vastned Retail wil Belgische tak van de beurs halen

15/01/2018

Het Nederlandse vastgoedbedrijf Vastned Retail wil zijn Belgische tak van de Brusselse beurs halen. Het bezit momenteel al 65,5 procent van de aandelen van Vastned Retail Belgium en wil nu ook de rest overnemen.

Back to top