Stad Vilvoorde dient bezwaarschrift in tegen Neo

Stad Vilvoorde dient bezwaarschrift in tegen Neo
NeoBrussels.com

Vilvoorde heeft een bezwaarschrift ingediend tegen de bouw- en milieuvergunning die is aangevraagd voor Neo, het enorme project met winkelcentrum op de Heizelvlakte in Brussel.

 

Groter dan Uplace

“Het project zal tot een verkeersinfarct leiden op de Brusselse ring, de middenstand van Vilvoorde en de Vlaamse Rand rond Brussel leegzuigen en de al hoge concentraties vervuilend fijnstof verder de hoogte injagen.” Dat zijn volgens zakenkrant De Tijd, die het bezwaarschrift kon inkijken, kort samengevat de argumenten die het stadsbestuur ontwikkelt tegen de komst van Neo. “Dezelfde als die die het tegen de komst van Uplace had”, klinkt het fijntjes.

 

Neo moet een volledig nieuwe woonwijk worden op en rond de vlakte waar nu nog het Koning Boudewijnstadion staat: een groots project met behalve 590 woningen en 3.500 m² kantoren ook een reusachtig winkelcentrum van 72.000 m² (ter vergelijking: Uplace was ‘maar’ 55.000 m² groot). Daarnaast moeten er ook een pretpark, een bioscoop en 9.000 m² aan horeca komen. De opening is voorzien voor 2021.

 

Als het van de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (SP.A) afhangt, komt Neo er evenwel niet, of toch zeker niet in zijn huidige vorm. De burgemeester staat niet alleen in zijn verzet: het bezwaarschrift van Vilvoorde komt boven op de reeds lopende procedures bij de Raad van State tegen het Gewestelijk Ruimtelijk Plan. Volgens De Tijd dient ook Wemmel een bezwaar in en denkt Grimbergen er ernstig over na. Daarnaast zijn ook flink wat middenveldorganisaties Neo liever kwijt dan rijk. Wordt vervolgd…