Toekomst Uplace nu echt aan zijden draadje | RetailDetail

Toekomst Uplace nu echt aan zijden draadje

Toekomst Uplace nu echt aan zijden draadje

De toekomst van het winkelcentrum Uplace in Machelen wordt nog maar eens minder zeker. De auditeur van de Raad van State zou immers adviseren om het ruimtelijk bestemmingsplan voor de zone Vilvoorde-Machelen te vernietigen.

Geen bouwvergunning

Dat ruimtelijk bestemmingsplan vult de bestemming in van de regio waar Uplace moet komen en is bijzonder belangrijk voor de bouwvergunning van het project. Als het bestemmingsplan wordt vernietigd, dan is er ook geen bouwvergunning meer en wordt de kans weer wat groter dat Uplace er nooit zal komen.

 

In zijn advies wijst de auditeur er op dat het mobiliteitsplan niet meer strookt met de huidige gang van zaken en dat een aantal aanpassingen van milieueffecten werden beoordeeld door de Vlaamse regering en niet door de bevoegde instantie. Dat meldt De Tijd. De Raad van State is niet verplicht om het advies van de auditeur te volgen, maar doet dat meestal wel.

 

Geen nieuw bestemmingsplan

Als het bestemmingsplan wordt vernietigd, wil dat niet zeggen dat Uplace er zeker niet komt: de Vlaamse regering kan dan een aangepaste versie goedkeuren, zoals het dat in 2016 al deed. De regering heeft echter al laten uitschijnen dat niet van plan te zijn. Als dat daadwerkelijk het geval is, dan is dat de definitieve doodsteek voor het project. De uiteindelijke uitspraak van de Raad van State volgt nog voor het einde van dit jaar.

 

Bij Uplace kunnen ze ondertussen niet anders dan lijdzaam toekijken. “We blijven enthousiast over ons project en bevestigen ons vertrouwen in de Vlaamse regering”, reageert Uplace-voorzitter Bart Verhaeghe. “Dit is een nieuwe, pijnlijke illustratie van de onmacht van de ondernemer. We moeten lijdzaam toezien hoe een regering vergunningen aflevert die door hun politieke tegenstanders voor rechtbanken worden aangevochten.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Winkelstad Sint-Niklaas herrijst als een feniks

17/04/2018

Dacht u ook dat Sint-Niklaas een kleine twintig jaar geleden was doodgeknepen door het Waasland Shopping Center? Think again! Wij gingen een kijkje nemen en ontdekten een stad in een wervelende opwaartse spiraal.

Vernieuwd winkelcentrum Les Bastions mikt op 5 miljoen bezoekers

12/04/2018

Het bekende Doornikse shoppingcenter Les Bastions is op 12 april heropend na een stevige uitbreiding en een grondige make-over. Voor nieuwe impulsen zorgen trekkers als Zara en Bershka. Het project zet ook sterk in op diensten.

“Alle retailers moeten zichzelf heruitvinden”

10/04/2018

Meer dan ooit is het de consument die beslist welke richting de retailmarkt uitgaat. Winkelketens moeten zichzelf heruitvinden, hun concepten in vraag stellen. Dat zeggen Jean Baheux en Jonathan Delguste van vastgoedadviseur Cushman & Wakefield.

Retail Estates trakteert zichzelf op dubbel verjaardagsgeschenk

29/03/2018

Retail Estates heeft twee winkelpanden gekocht in het Nederlandse Haarlemmermeer voor 9 miljoen euro. Daarnaast heeft het vastgoedbedrijf een retailpark gekocht voor 47 miljoen euro, ook al in Nederland. Maar die deal is nog “voorwaardelijk”.

Gunstig (tussen)advies voor Brussels Neo-project

29/03/2018

De Overlegcommissie van het Brussels Gewest heeft een gunstig advies uitgebracht voor de aanvraag van het stedenbouwkundig attest van Neo, het grote herbestemmingsproject op de Heizelvlakte waar ook een groot shoppingcenter moet verrijzen.

Rive Gauche verkocht aan CBRE Global Investors na sterk jaar

27/03/2018

Winkelcentrum Rive Gauche in Charleroi krijgt een nieuwe eigenaar, na een jaar waarin het sterke cijfers kon voorleggen. Met gemiddeld 650.000 bezoekers per maand is dit het op een na drukstbezochte winkelcentrum van België.