Toekomst Uplace nu echt aan zijden draadje | RetailDetail

Toekomst Uplace nu echt aan zijden draadje

Toekomst Uplace nu echt aan zijden draadje

De toekomst van het winkelcentrum Uplace in Machelen wordt nog maar eens minder zeker. De auditeur van de Raad van State zou immers adviseren om het ruimtelijk bestemmingsplan voor de zone Vilvoorde-Machelen te vernietigen.

Geen bouwvergunning

Dat ruimtelijk bestemmingsplan vult de bestemming in van de regio waar Uplace moet komen en is bijzonder belangrijk voor de bouwvergunning van het project. Als het bestemmingsplan wordt vernietigd, dan is er ook geen bouwvergunning meer en wordt de kans weer wat groter dat Uplace er nooit zal komen.

 

In zijn advies wijst de auditeur er op dat het mobiliteitsplan niet meer strookt met de huidige gang van zaken en dat een aantal aanpassingen van milieueffecten werden beoordeeld door de Vlaamse regering en niet door de bevoegde instantie. Dat meldt De Tijd. De Raad van State is niet verplicht om het advies van de auditeur te volgen, maar doet dat meestal wel.

 

Geen nieuw bestemmingsplan

Als het bestemmingsplan wordt vernietigd, wil dat niet zeggen dat Uplace er zeker niet komt: de Vlaamse regering kan dan een aangepaste versie goedkeuren, zoals het dat in 2016 al deed. De regering heeft echter al laten uitschijnen dat niet van plan te zijn. Als dat daadwerkelijk het geval is, dan is dat de definitieve doodsteek voor het project. De uiteindelijke uitspraak van de Raad van State volgt nog voor het einde van dit jaar.

 

Bij Uplace kunnen ze ondertussen niet anders dan lijdzaam toekijken. “We blijven enthousiast over ons project en bevestigen ons vertrouwen in de Vlaamse regering”, reageert Uplace-voorzitter Bart Verhaeghe. “Dit is een nieuwe, pijnlijke illustratie van de onmacht van de ondernemer. We moeten lijdzaam toezien hoe een regering vergunningen aflevert die door hun politieke tegenstanders voor rechtbanken worden aangevochten.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Zo wil Vlaanderen toename baanwinkels aanpakken

12/06/2018

De wildgroei van baanwinkels weegt op de mobiliteit en de leefbaarheid en zet druk op de handel in de stadscentra. In Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant gaan gemeenten het probleem nu over de grenzen heen aanpakken.

Driespoort Deinze voor correctionele rechtbank

07/06/2018

In de correctionele rechtbank van Gent is dinsdag gepleit in de zaak rond winkelcentrum Driespoort in Deinze. De hamvraag: staat dat er illegaal en, zo ja, moet het dan worden afgebroken? Uitspraak begin september.

Mitiska bouwt retailpark in Mechelen

30/05/2018

In Mechelen gaat Mitiska een retailpark ontwikkelen dat plaats biedt aan 24 grote winkels op 27.500 m². Een convenant garandeert dat het winkelcentrum geen concurrentie vormt voor de binnenstad.

De Nieuwstraat in Brussel kent magere jaren

22/05/2018

De Nieuwstraat in Brussel loopt de laatste jaren leeg: 10 procent van de winkelpanden in de duurste winkelstraat van België is ongebruikt, niet alleen sinds de terroristische aanslagen, maar ook door de concurrentie van The Mint en de renovatiewerken aan City 2.

H&M eist lagere huurprijzen

11/05/2018

Modeketen H&M wil lagere huurprijzen afdwingen van Qrf City Retail, zo blijkt uit het recente kwartaalverslag van het winkelvastgoedfonds. De retailer houdt het bovendien voor bekeken in Sint-Niklaas.

“Brusselse Anspachlaan wordt nieuwe hotspot voor grote ketens”

09/05/2018

Na Burger King vestigt ook Standaard Boekhandel zich nu in de bijna afgewerkte voetgangerszone op de Brusselse Anspachlaan. De heraanleg van de centrale laan zorgt voor een nieuwe dynamiek die wellicht nog andere grote retailers zal aanspreken.