Topoverleg leidt tot laatste strohalm voor Uplace | RetailDetail

Topoverleg leidt tot laatste strohalm voor Uplace

Topoverleg leidt tot laatste strohalm voor Uplace
Uplace

Na maanden van geheim overleg is er een nieuw plan op tafel gekomen om de bouw van Uplace toch te laten doorgaan. Het nieuwe voorstel is een verwaterde versie van de oorspronkelijke plannen.

Raad van State

Momenteel wordt er nog gewacht op een arrest van de Raad van State, dat een uitspraak moet doen over het ruimtelijk plan van de zone Vilvoorde-Machelen. Als dat in de prullenmand verdwijnt, dan is de kans dat Uplace er nog komt bijna nihil. Mits een akkoord tussen de verschillende spelers in het dossier, kan de klacht bij de Raad van State mogelijk wel nog worden ingetrokken.

 

Daarom heeft economieminister Philippe Muyters gewestelijk topambtenaar Wim Van Asschot de voorbije maanden laten onderhandelen met de mensen achter Uplace en de grootste tegenstanders van het project. Zo wil de regering volgens De Tijd ook aan Uplace tonen dat het al het mogelijke heeft gedaan om het project te laten slagen, om zo schadeclaims te vermijden.

 

Een derde minder oppervlakte

In het nieuwe plan wordt Uplace met maar liefst een derde verkleind. De belangrijkste verandering is dat het hotel volledig geschrapt wordt, maar ook 70% van de kantoorruimte en 10% van de winkelruimte verdwijnt. Uplace heeft zich al akkoord gesteld met het nieuwe ontwerp, omdat het beseft dat het originele idee er nooit zal komen. Het is nu nog afwachten of alle tegenstanders akkoord zullen gaan met de verwaterde vorm van Uplace. Momenteel klinkt er echter nog steeds niet veel enthousiasme van hun kant.

 

Mogelijk worden Uplace en het Eurostadion, dat door de UEFA al werd geschrapt als stadion voor het EK 2020, aan elkaar gekoppeld. CD&V is immers niet te vinden voor Uplace, terwijl de N-VA, coalitiepartner van CD&V in de Vlaamse regering, dan weer een felle tegenstander is van het Eurostadion. Omdat het stadion geen dienst meer moet doen voor het EK kan het aantal zitjes van het stadion verlaagd worden, wat de impact op de mobiliteit moet verkleinen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Aveve koopt tuincentra Eurotuin van Rudi De Kerpel

25/06/2018

Ondernemer Rudi De Kerpel heeft zijn tuinketen Eurotuin verkocht aan concurrent Aveve (de tuinketen van de boerenbond). Bij gebrek aan opvolging zag De Kerpel zich verplicht te kiezen voor een overname om jobzekerheid te bieden aan het personeel.

"Winkelcentra worden hypergeconnecteerde microsteden"

20/06/2018

Het Londense winkelcentrum Westfield viert zijn tiende verjaardag met een blik op de toekomst: Westfield onthult een futuristische strategie ‘Destination 2028’ met leverdrones, slimme wc’s, moestuinen en bezinningsruimtes.

Westland Shopping krijgt groen licht voor vernieuwing

19/06/2018

Westland Shopping Center in Anderlecht mag van de overlegcommissie de geplande renovatiewerken uitvoeren. Tegen 2020 moet het winkelcentrum een volledige make-over krijgen, met ook een fikse uitbreiding erbij.

Zo wil Vlaanderen toename baanwinkels aanpakken

12/06/2018

De wildgroei van baanwinkels weegt op de mobiliteit en de leefbaarheid en zet druk op de handel in de stadscentra. In Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant gaan gemeenten het probleem nu over de grenzen heen aanpakken.

Driespoort Deinze voor correctionele rechtbank

07/06/2018

In de correctionele rechtbank van Gent is dinsdag gepleit in de zaak rond winkelcentrum Driespoort in Deinze. De hamvraag: staat dat er illegaal en, zo ja, moet het dan worden afgebroken? Uitspraak begin september.

Mitiska bouwt retailpark in Mechelen

30/05/2018

In Mechelen gaat Mitiska een retailpark ontwikkelen dat plaats biedt aan 24 grote winkels op 27.500 m². Een convenant garandeert dat het winkelcentrum geen concurrentie vormt voor de binnenstad.