Unibail-Rodamco-Westfield in goeie doen (behalve in Nederland)

Vastgoedinvesteerder Unibail-Rodamco-Westfield, een van ’s werelds grootste vastgoedfondsen met focus op kantoren en winkelcentra, zag zijn huurinkomsten flink stijgen… behalve in Nederland.

861 miljoen euro huurinkomsten

Sinds de overname van de Australische vastgoedinvesteerder Westfield door het Frans-Nederlandse Unibail-Rodamco bedraagt de totale waarde van de vastgoedportefeuille een duizelingwekkende 61,3 miljard euro. Al dat vastgoed bracht het voorbije halfjaar 861 miljoen euro aan huur op, een stijging met 8,3% tegenover dezelfde periode een jaar eerder (+4,7% op vergelijkbare basis). 

 

Daarvan nemen de winkelcentra het leeuwendeel voor hun rekening: 738 miljoen euro, een groei met 10,2% (+4,3% like-for-like). Binnen de winkelpoot groeiden de huurinkomsten op vergelijkbare basis het sterkst in Centraal-Europa (+6,6%), de Noordelijke regio (+6,5%) en Frankrijk (+5,3%).

 

Nederland boert achteruit

De Nederlandse winkelcentra daarentegen presteerden veel minder goed: op vergelijkbare basis was er zelfs een daling met 1,6% tegenover de eerste zes maanden van vorig jaar. Daarmee lijkt een einde gekomen aan de stijgende trend die zich liet optekenen in 2017 en ook nog in het eerste kwartaal van dit jaar. CFO Jaap Tonckens schrijft dat in zakenkrant FD toe aan het feit dat er “eenmalig minder huurders waren die niet aan hun verplichtingen konden voldoen”, want de huren van winkelpanden dalen al enkele jaren onder druk van de opkomst van e-commerce.

 

Unibail-Rodamco-Westfield heeft het afgelopen half jaar voor ruim 1,3 miljard euro aan bezittingen verkocht: vier winkelcentra in Spanje, twee kantoren in Parijs, een winkelcentrum in Zweden en een in de Verenigde Staten (San Diego). In Nederland staan ook de City Mall Almere en het Stadshart Zoetermeer in de etalage. In totaal wil de investeerder voor een slordige 3 miljard euro aan bezittingen van de hand doen. De groep runt momenteel 102 winkelcentra verspreid over 13 landen, die jaarlijks 1,2 miljard bezoekers verwelkomen.