Unizo waarschuwt E40-gemeenten voor plannen outletcenter

Unizo waarschuwt E40-gemeenten voor plannen outletcenter

Tal van Oost-Vlaamse gemeentebesturen hebben van Unizo Oost-Vlaanderen een brief in de bus gekregen waarin de ondernemersorganisatie waarschuwt voor de komst van een groot outletcenter langs de E40. “Dit bedreigt de lokale handel”, klinkt het.

 

Exit The Loop

In de herfst van vorig jaar raakte bekend dat het geplande outletcenter aan The Loop van Flanders Expo in Gent (foto), in de buurt van het Ikea-woonwarenhuis, geen vergunning kreeg van het Gentse stadsbestuur. “Groot was onze opluchting toen de stad Gent negatief advies gaf voor het project en het plan werd afgevoerd”, zegt Elke Verdonck van Unizo Oost-Vlaanderen in de regionale editie van Het Nieuwsblad.

 

Maar de aanvrager gaf intussen un de media te kennen dat hij naar een nieuwe locatie zoekt en dat er “langs de E40 tussen Brugge en Aalst wel gemeentebesturen te vinden zijn die een dergelijk project zien zitten”, zo vervolgt Verdonck. “We hebben de betrokken gemeentebesturen aangeschreven om hen op de hoogte te stellen van het Unizo-standpunt.” Het gaat onder meer om de gemeentebesturen van Merelbeke, Wetteren, Melle, Erpe-Mere, Lede en Aalst.

 

Unizo vreest dat zo’n outletcenter de lokale detailhandel bedreigt. Volgens cijfers van Unizo zorgt een groot outletcenter in de omgeving voor een omzetdaling in de modedetailhandel tot twaalf procent. “En die daling blijft niet beperkt tot de onmiddellijke omgeving”, klinkt het. “Bovendien heeft de lokale tewerkstelling te lijden onder een megaproject langs de snelweg en worden handelskernen minder aantrekkelijk.”