Unizo waarschuwt E40-gemeenten voor plannen outletcenter

Unizo waarschuwt E40-gemeenten voor plannen outletcenter

Unizo waarschuwt E40-gemeenten voor plannen outletcenter
Banimmo/McArthurGlenn

Tal van Oost-Vlaamse gemeentebesturen hebben van Unizo Oost-Vlaanderen een brief in de bus gekregen waarin de ondernemersorganisatie waarschuwt voor de komst van een groot outletcenter langs de E40. “Dit bedreigt de lokale handel”, klinkt het.

 

Exit The Loop

In de herfst van vorig jaar raakte bekend dat het geplande outletcenter aan The Loop van Flanders Expo in Gent (foto), in de buurt van het Ikea-woonwarenhuis, geen vergunning kreeg van het Gentse stadsbestuur. “Groot was onze opluchting toen de stad Gent negatief advies gaf voor het project en het plan werd afgevoerd”, zegt Elke Verdonck van Unizo Oost-Vlaanderen in de regionale editie van Het Nieuwsblad.

 

Maar de aanvrager gaf intussen un de media te kennen dat hij naar een nieuwe locatie zoekt en dat er “langs de E40 tussen Brugge en Aalst wel gemeentebesturen te vinden zijn die een dergelijk project zien zitten”, zo vervolgt Verdonck. “We hebben de betrokken gemeentebesturen aangeschreven om hen op de hoogte te stellen van het Unizo-standpunt.” Het gaat onder meer om de gemeentebesturen van Merelbeke, Wetteren, Melle, Erpe-Mere, Lede en Aalst.

 

Unizo vreest dat zo’n outletcenter de lokale detailhandel bedreigt. Volgens cijfers van Unizo zorgt een groot outletcenter in de omgeving voor een omzetdaling in de modedetailhandel tot twaalf procent. “En die daling blijft niet beperkt tot de onmiddellijke omgeving”, klinkt het. “Bovendien heeft de lokale tewerkstelling te lijden onder een megaproject langs de snelweg en worden handelskernen minder aantrekkelijk.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

"Winkelcentra worden hypergeconnecteerde microsteden"

20/06/2018

Het Londense winkelcentrum Westfield viert zijn tiende verjaardag met een blik op de toekomst: Westfield onthult een futuristische strategie ‘Destination 2028’ met leverdrones, slimme wc’s, moestuinen en bezinningsruimtes.

Westland Shopping krijgt groen licht voor vernieuwing

19/06/2018

Westland Shopping Center in Anderlecht mag van de overlegcommissie de geplande renovatiewerken uitvoeren. Tegen 2020 moet het winkelcentrum een volledige make-over krijgen, met ook een fikse uitbreiding erbij.

Zo wil Vlaanderen toename baanwinkels aanpakken

12/06/2018

De wildgroei van baanwinkels weegt op de mobiliteit en de leefbaarheid en zet druk op de handel in de stadscentra. In Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant gaan gemeenten het probleem nu over de grenzen heen aanpakken.

Driespoort Deinze voor correctionele rechtbank

07/06/2018

In de correctionele rechtbank van Gent is dinsdag gepleit in de zaak rond winkelcentrum Driespoort in Deinze. De hamvraag: staat dat er illegaal en, zo ja, moet het dan worden afgebroken? Uitspraak begin september.

Mitiska bouwt retailpark in Mechelen

30/05/2018

In Mechelen gaat Mitiska een retailpark ontwikkelen dat plaats biedt aan 24 grote winkels op 27.500 m². Een convenant garandeert dat het winkelcentrum geen concurrentie vormt voor de binnenstad.

Lidl opent restaurant voor blokkende studenten

22/05/2018

Lidl wil studenten in de ‘blok’ helpen om gezond te eten: de supermarktketen opent een pop-uprestaurant in Gent, dat 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 open is om studenten door de examenperiode te loodsen.