Uplace: “Leuven, Mechelen en Vilvoorde plannen eigen winkelcentra”

Uplace: “Leuven, Mechelen en Vilvoorde plannen eigen winkelcentra”

De hoorzitting gisteren in het Vlaams parlement over 'grote winkelcentra' heeft niet veel opgeleverd. Intussen zegt Uplace-topman Bart Verhaeghe dat zijn grootste tegenstanders het project tegenwerken omdat ze zelf eigen winkelprojecten plannen.

Hoorzitting maat voor niets?

De hoorzitting in de commissie 'Brussel en Vlaamse Rand' van het Vlaams Parlement over "de gevolgen van vestiging van grote winkelcentra" heeft gisteren meer vragen dan antwoorden opgeleverd, zo meldt persbureau Belga.

 

De parlementsleden vonden het niet kunnen dat ze geen objectieve cijfers krijgen, bijvoorbeeld over het aantal extra autoverplaatsingen dat met de inplanting van Uplace gepaard zou gaan. De professoren Dirk Lauwers (UGent) en Kobe Boussauw (VUB) maakten brandhout van de Toetsingsnota van Antea Group in hun paper "Over de rol van cijfers in het Uplace-debat". Een aantal commissieleden liet zich ook sceptisch uit over de tegengestelde conclusies in de studies van IDEA Consult en WES research & strategy over de economische impact op de winkelcentra van omliggende steden als Vilvoorde, Meise, Leuven of Aalst.

 

Uiteraard kwam ook de jobcreatie ter sprake. Zo begreep Matthias Diependaele (N-VA) niet goed "dat belastinggeld wordt gebruikt om de shoppingcentra Neo en Docks in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te steunen, maar dat in Vlaanderen de vrije markt niet mag spelen voor Uplace, een project dat 3.000 jobs zou kunnen opleveren". Al plaatst het Interregionaal Platform vraagtekens bij dat cijfer.

 

"Concurrentie voor eigen winkelprojecten"

Voor de zitting had Uplace-topman Bart Verhaeghe (foto) al een serieus schot voor de boeg gelost door de grootste tegenstanders van Uplace - de steden Mechelen, Vilvoorde en Leuven - te omschrijven als zijn "grootste concurrenten": volgens Verhaeghe plannen ze namelijk zelf winkelcentra.

 

In een nota aan zakenblad Trends gaf Kristof Lemahieu, de 'general counsel' van Uplace, meer details: "De bezwaarschriften van de steden Mechelen, Vilvoorde en Leuven tegen onze plannen zijn gebaseerd op twee argumenten. Uplace zou de winkels in de kernsteden concurrentie aandoen en het zou een negatieve impact hebben op de mobiliteit. De vraag is of de echte reden niet is dat deze drie steden zelf grote winkelcentra plannen."

 

De Uplace-raadsman verwijst bijvoorbeeld naar de geplande ontwikkeling van een retailpark van 27.500 m² in de lus van de R6 ter hoogte van de N16 in Mechelen-Noord. Vilvoorde zou dan weer de plannen steunen van Alcopa voor de ontwikkeling van 30.000 m² kleinhandel en vrijetijdsvastgoed in de voormalige Renault-gebouwen, terwijl het Stadsontwikkelingsbedrijf van Leuven in februari 2015 meer dan 51.000 m² voorzag voor een retailproject aan de Vaartkom en er in Leuven ook plannen zijn voor een retailpark van 10.000 m² aan de Aarschotsesteenweg. Al vinden de betrokken burgemeesters die lezing te kort door de bocht.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Unibail-Rodamco neemt sectorgenoot Westfield over

12/12/2017

Unibail-Rodamco neemt concurrent Westfield over voor 14 miljard euro. Het Frans-Nederlandse vastgoedbedrijf krijgt zo 35 nieuwe winkelcentra in handen, waarvan 33 in de Verenigde Staten, en wordt zo het grootste vastgoedbedrijf ter wereld.

Brusselse winkelstraten blijven (ondanks alles) drukbezocht

11/12/2017

Brussel heeft zich goed weten te herpakken na de terreuraanslagen. De grote winkelstraten worden nog altijd druk bezocht: vooral de Nieuwstraat deed het dit jaar goed en haalde zelfs andere ‘hotspots’ in de hoofdstad in. 

Topoverleg leidt tot laatste strohalm voor Uplace

08/12/2017

Na maanden van geheim overleg is er een nieuw plan op tafel gekomen om de bouw van Uplace toch te laten doorgaan. Het nieuwe voorstel is een verwaterde versie van de oorspronkelijke plannen.

Hoe winkelvastgoed inspeelt op wijzigend koopgedrag

07/12/2017

E-commerce verdringt de fysieke winkel niet, maar stimuleert retailers en winkelcentra wel om innoverende concepten uit te rollen. Het is een kwestie van te beantwoorden aan de verwachtingen van millennials en Generatie Z, meent vastgoedadviseur JLL.

Mitiska REIM opent nog twee retailparken in Roemenië

29/11/2017

Mitiska REIM dikt zijn Roemeens portfolio met twee retailparken aan. Daarmee verstevigt het Belgische bedrijf zijn marktleiderspositie in Roemenië, waar het momenteel 21 sites in eigendom heeft.

Gent krijgt met Kouterdreef ‘winkelstraat voor betere merken’

23/11/2017

Momenteel is het nog een werf, maar vanaf maart krijgt Gent er met de ‘Kouterdreef’ een nieuwe winkelstraat bij, waar de ‘betere merken’ thuis zijn. Deze week maakte ontwikkelaar Matexi op de retailvastgoedbeurs Mapic in Cannes enkele ronkende namen bekend.

Back to top