Veroordelingen illegaal Driespoort maken retailers ongerust

Driespoort werd illegaal gebouwd
www.driespoort.be

In de zaak rond winkelcentrum Driespoort in Deinze zijn de aannemer, bouwheer en architect veroordeeld voor het bouwen zonder definitieve bouwvergunning. De correctionele rechtbank legde de betrokkenen boetes op tot 60.000 euro.

 

Bewuste overtredingen

De rechter oordeelde dat “de bouwmisdrijven wetens en willens werden gepleegd” en dat de aannemer en architect zich bijgevolg niet kunnen verschuilen achter onwetendheid. Volgens hem blijkt uit mails dat ze wisten dat ze wettelijk niet in orde waren en dat ze er enkel op uit waren om hun project zo snel mogelijk af te werken, zonder rekening te houden met de omwonenden. De correctionele rechtbank legt aannemer De Kortrijkse Toren een boete op van 60.000 euro. De bouwheer kreeg een boete van 30.000 euro en de architect moet 12.000 euro betalen.

 

Daarmee is de zaak, die ondertussen reeds zes jaar aansleept, nog lang niet ten einde: mogelijk moet het winkelcentrum helemaal afgebroken worden, maar een eventueel bevel tot afbraak is nog hangende. Er loopt nog een regularisatieaanvraag, waardoor de bouw mogelijk volledig in orde verklaard kan worden. Uitsluitsel hierover wordt pas tegen de zomer verwacht.

 

Wat wel vaststaat is dat het winkelcentrum zich nu in een toestand van complete wetteloosheid bevindt, sinds de raad voor vergunningsbetwisting vorige maand besliste om alle vergunningen te vernietigen. Het volledige complex staat er momenteel dus niet alleen onwettig, ook de uitbating ervan is volledig onwettig. Dat benadrukt ook Stijn van Hulle, advocaat van een buurtbewoonster, tegenover Het Nieuwsblad: “Als er morgen brand uitbreekt in het shoppingcenter, is de Stad de enige aansprakelijke. Heel dat complex wordt uitgebaat op haar grondgebied, maar juridisch gezien mocht dat complex er nooit zijn gebouwd en is een uitbating, verhuring of tewerkstelling compleet ongeldig."