Verovert Chinese onlineretailer JD Europa via Zeebrugge?

Sleepboot in de haven van Zeebrugge
Drew Rawcliffe / Shutterstock.com

JD.com heeft zijn oog laten vallen op de haven van Zeebrugge als springplank naar Europa. De Chinese e-commercespeler, die zich vooral toelegt op logistiek, bezocht de haven samen met Vlaams minister-president Jan Jambon. 

 

Op zoek naar Europese basis

JD.com, rivaal van Alibaba op de Chinese thuismarkt, koestert al langer plannen om naar Europa door te stoten, maar lijkt daar nu concreet werk van te maken. De directie van JD Logistics, de logistieke poot en tevens sterkhouder van de groep, doet momenteel een rondje door Europa om een goeie uitvalsbasis te kiezen op het continent.


De delegatie deed zo ook de haven van Zeebrugge aan, in aanwezigheid van Vlaams minister-president Jan Jambon. Eerder investeerde landgenoot Lingang ook al 85 miljoen euro in een logistiek park in de haven om zo andere Chinese bedrijven aan te trekken. Het Chinese staatsbedrijf Cosco heeft er bovendien een eigen containerterminal.

 

Logistieke werelddominantie

Toch is het nog koffiedik geven of JD Logistics voor Zeebrugge zal kiezen. Zelfs waar het bedrijf precies naar op zoek is, lijkt op dit moment onduidelijk: noch over de omvang van de investeringen, over de benodigde infrastructuur of over de eventuele gevolgen voor tewerkstelling is volgens De Tijd al iets bekend.


Als specialist in hoogtechnologische en hypergeautomatiseerde logistiek heeft JD.com als droom om ‘s werelds grootste speler in logistiek te worden, eerst in China en dan via Europa op de rest van de planeet. Het bedrijf heeft onder meer Google en Walmart als mede-eigenaars en wordt op de beurs op 58 miljard dollar gewaardeerd. Een jaar geleden kwamen de Europese plannen nog op de helling te staan door herstructureringen, maar nu pikt de draad dus weer op.