Verzet groeit tegen bouw winkelcentrum Mozaïk nabij Moeskroen

Verzet groeit tegen bouw winkelcentrum Mozaïk nabij Moeskroen

Verzet groeit tegen bouw winkelcentrum Mozaïk nabij Moeskroen

Al bijna 17 jaar duurt de lijdensweg van Mozaïk, het winkelcentrum dat moet verrijzen in Moeskroen. Al drie keer werd de vergunningsaanvraag geweigerd, en ook de vierde poging stuit op flink wat weerstand.

120 handelszaken gepland

Vastgoedontwikkelaar Audima (uit de groep-Louis Delhaize) wil ten laatste eind 2019 een groot winkelcentrum openen naast tuin- en decoratiecentrum Famiflora in Moeskroen. Mozaïk, zoals het project heet, wordt een winkelcentrum van 36.500 m² met 120 handelszaken, een hypermarkt (Cora) en parkeergelegenheid voor 2.392 auto's. Met het project is een investering van 125 miljoen euro gemoeid.

 

Audima hoopt tegen september 2017 de nodige vergunningen voor het winkelcentrum op zak te hebben, maar dat loopt niet van een leien dakje. Drie keer al diende de ontwikkelaar een vergunningsaanvraag in: in 1999 (toen heette het project nog Excelsius), 2007 (toen onder de naam Cora-Botanique) en 2014 (met als naam Mozaïk). Drie keer was dat tevergeefs, en ook de vierde aanvraag van begin november stoot op heel wat tegenstand.

 

Vooral in Kortrijk vrezen ze het ergste: “De kleinhandel in onze regio mag hier niet de dupe van worden”, zegt economieschepen Rudolf Scherpereel in Het Laatste Nieuws. Volgens Dirk Dupont, voorzitter van Unizo in Kortrijk, kunnen de gevolgen zelfs ronduit “vernietigend zijn. Zoals een nóg grotere winkelleegstand in het centrum van Kortrijk, want de consumenten gaan zich meer in de richting van Wallonië én Noord-Frankrijk verplaatsen. We moeten alle middelen inzetten om Mozaïk tegen te houden.”

 

“Oververzadiging dreigt”

Het Kortrijkse stadsbestuur nam een advocatenkantoor onder de arm om het winkelaanbod in de brede regio in kaart te brengen, en dat zegt dat “oververzadiging dreigt”. Er zijn al heel wat winkelcentra in de buurt: niet alleen in België (Les Dauphins in Moeskroen, het retailpark van Froyennes bij Doornik, Les Bastions in Doornik en K en Ring Shopping in Kortrijk zelf), maar ook over de Franse grens (Auchan in Leers en Villeneuve d'Ascq, Carrefour in Wasquehal, Euralille in Rijsel).

 

Bovendien staan er nog twee grote vastgoedprojecten op stapel. In het Noord-Franse Roncq is naast Auchan al de bouw van Promenade de Flandre begonnen, een winkelcentrum met tachtig handelszaken, en in het nabijgelegen Wevelgem wil Ikea tegen 2019 een nieuwe woonwinkel uit de grond stampen mét een heus retailpark. Dat moet onderdak bieden aan een supermarkt en winkels rond mode, sport, vrije tijd, binnenhuisinrichting en elektronica.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Aveve koopt tuincentra Eurotuin van Rudi De Kerpel

25/06/2018

Ondernemer Rudi De Kerpel heeft zijn tuinketen Eurotuin verkocht aan concurrent Aveve (de tuinketen van de boerenbond). Bij gebrek aan opvolging zag De Kerpel zich verplicht te kiezen voor een overname om jobzekerheid te bieden aan het personeel.

"Winkelcentra worden hypergeconnecteerde microsteden"

20/06/2018

Het Londense winkelcentrum Westfield viert zijn tiende verjaardag met een blik op de toekomst: Westfield onthult een futuristische strategie ‘Destination 2028’ met leverdrones, slimme wc’s, moestuinen en bezinningsruimtes.

Westland Shopping krijgt groen licht voor vernieuwing

19/06/2018

Westland Shopping Center in Anderlecht mag van de overlegcommissie de geplande renovatiewerken uitvoeren. Tegen 2020 moet het winkelcentrum een volledige make-over krijgen, met ook een fikse uitbreiding erbij.

Zo wil Vlaanderen toename baanwinkels aanpakken

12/06/2018

De wildgroei van baanwinkels weegt op de mobiliteit en de leefbaarheid en zet druk op de handel in de stadscentra. In Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant gaan gemeenten het probleem nu over de grenzen heen aanpakken.

Driespoort Deinze voor correctionele rechtbank

07/06/2018

In de correctionele rechtbank van Gent is dinsdag gepleit in de zaak rond winkelcentrum Driespoort in Deinze. De hamvraag: staat dat er illegaal en, zo ja, moet het dan worden afgebroken? Uitspraak begin september.

Mitiska bouwt retailpark in Mechelen

30/05/2018

In Mechelen gaat Mitiska een retailpark ontwikkelen dat plaats biedt aan 24 grote winkels op 27.500 m². Een convenant garandeert dat het winkelcentrum geen concurrentie vormt voor de binnenstad.