Voor het eerst meer dan 1 op 10 winkelpanden leeg

Voor het eerst meer dan 1 op 10 winkelpanden leeg

Voor het eerst meer dan 1 op 10 winkelpanden leeg
Locatus

Het aantal leegstaande winkelpanden in België is in 2017 voor het tiende jaar op rij gestegen. Met 21.027 winkels die leeg staan, stijgt de winkelleegstand in ons land voor het eerst boven de 10%, zo becijferde Locatus.

 

Vlaanderen minst slechte leerling

Met 11,6% leegstand is Wallonië het zwaarst getroffen, gevolgd door Brussel (11%, hetzij 1,4% meer dan vorig jaar). Vlaanderen doet het met 9,3% het best, al is dat natuurlijk relatief. Provinciaal bekeken laten enkel Vlaams- en Waals-Brabant een lichte daling (-0,2%) optekenen. Henegouwen en Luxemburg kennen met respectievelijk +1,2% en +1% de grootste stijging. Aan Vlaamse kant scoren Oost- en West-Vlaanderen het slechtst met een toename van 0,6%.

 

“De meest zorgelijke trend zien we als we kijken naar de verschillende typen winkelgebieden”, aldus Gerard Zandbergen, CEO van Locatus. “Shopping centers, grootschalige concentraties en solitaire winkelpanden hebben ‘slechts’ een leegstand rond de 6 à 7%. In de hoofdwinkelgebieden en de kernverzorgende centra heeft de leegstand echter nu niveaus bereikt van 17% en 15%. Dat betekent dat ongeveer 1 op de 6 winkelpanden in die gebieden leegstaat.”

 

65% al ruim een jaar leeg

Een groot deel van de winkelpanden die op 1 januari 2017 al leeg stonden, is leeg gebleven: liefst 65%. Slechts 9% werd opnieuw ingevuld als detailzaak, de rest werd gesloopt of kreeg een andere bestemming (kantoor, horeca of diensten). “Een positieve ontwikkeling is dat er veel leegstaande panden uit de voorraad zijn verdwenen, ruim 3.000. De transformatie komt dus echt op gang. Desondanks stijgt de leegstand. Mede omdat er 1.218 nieuwe panden zijn toegevoegd die na oplevering nog steeds leeg staan”, besluit Zandbergen.

 

Met deze resultaten doet België het een pak slechter dan Nederland: bij onze noorderburen is de leegstand al voor het derde jaar op rij gedaald.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

"Winkelcentra worden hypergeconnecteerde microsteden"

20/06/2018

Het Londense winkelcentrum Westfield viert zijn tiende verjaardag met een blik op de toekomst: Westfield onthult een futuristische strategie ‘Destination 2028’ met leverdrones, slimme wc’s, moestuinen en bezinningsruimtes.

Westland Shopping krijgt groen licht voor vernieuwing

19/06/2018

Westland Shopping Center in Anderlecht mag van de overlegcommissie de geplande renovatiewerken uitvoeren. Tegen 2020 moet het winkelcentrum een volledige make-over krijgen, met ook een fikse uitbreiding erbij.

Zo wil Vlaanderen toename baanwinkels aanpakken

12/06/2018

De wildgroei van baanwinkels weegt op de mobiliteit en de leefbaarheid en zet druk op de handel in de stadscentra. In Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant gaan gemeenten het probleem nu over de grenzen heen aanpakken.

Driespoort Deinze voor correctionele rechtbank

07/06/2018

In de correctionele rechtbank van Gent is dinsdag gepleit in de zaak rond winkelcentrum Driespoort in Deinze. De hamvraag: staat dat er illegaal en, zo ja, moet het dan worden afgebroken? Uitspraak begin september.

Mitiska bouwt retailpark in Mechelen

30/05/2018

In Mechelen gaat Mitiska een retailpark ontwikkelen dat plaats biedt aan 24 grote winkels op 27.500 m². Een convenant garandeert dat het winkelcentrum geen concurrentie vormt voor de binnenstad.

De Nieuwstraat in Brussel kent magere jaren

22/05/2018

De Nieuwstraat in Brussel loopt de laatste jaren leeg: 10 procent van de winkelpanden in de duurste winkelstraat van België is ongebruikt, niet alleen sinds de terroristische aanslagen, maar ook door de concurrentie van The Mint en de renovatiewerken aan City 2.