Voor het eerst meer dan 1 op 10 winkelpanden leeg

Voor het eerst meer dan 1 op 10 winkelpanden leeg

Voor het eerst meer dan 1 op 10 winkelpanden leeg
Locatus

Het aantal leegstaande winkelpanden in België is in 2017 voor het tiende jaar op rij gestegen. Met 21.027 winkels die leeg staan, stijgt de winkelleegstand in ons land voor het eerst boven de 10%, zo becijferde Locatus.

 

Vlaanderen minst slechte leerling

Met 11,6% leegstand is Wallonië het zwaarst getroffen, gevolgd door Brussel (11%, hetzij 1,4% meer dan vorig jaar). Vlaanderen doet het met 9,3% het best, al is dat natuurlijk relatief. Provinciaal bekeken laten enkel Vlaams- en Waals-Brabant een lichte daling (-0,2%) optekenen. Henegouwen en Luxemburg kennen met respectievelijk +1,2% en +1% de grootste stijging. Aan Vlaamse kant scoren Oost- en West-Vlaanderen het slechtst met een toename van 0,6%.

 

“De meest zorgelijke trend zien we als we kijken naar de verschillende typen winkelgebieden”, aldus Gerard Zandbergen, CEO van Locatus. “Shopping centers, grootschalige concentraties en solitaire winkelpanden hebben ‘slechts’ een leegstand rond de 6 à 7%. In de hoofdwinkelgebieden en de kernverzorgende centra heeft de leegstand echter nu niveaus bereikt van 17% en 15%. Dat betekent dat ongeveer 1 op de 6 winkelpanden in die gebieden leegstaat.”

 

65% al ruim een jaar leeg

Een groot deel van de winkelpanden die op 1 januari 2017 al leeg stonden, is leeg gebleven: liefst 65%. Slechts 9% werd opnieuw ingevuld als detailzaak, de rest werd gesloopt of kreeg een andere bestemming (kantoor, horeca of diensten). “Een positieve ontwikkeling is dat er veel leegstaande panden uit de voorraad zijn verdwenen, ruim 3.000. De transformatie komt dus echt op gang. Desondanks stijgt de leegstand. Mede omdat er 1.218 nieuwe panden zijn toegevoegd die na oplevering nog steeds leeg staan”, besluit Zandbergen.

 

Met deze resultaten doet België het een pak slechter dan Nederland: bij onze noorderburen is de leegstand al voor het derde jaar op rij gedaald.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Centrummanager Hasselt pleit voor "omzethuur" tegen leegstand

15/02/2018

“Geef starters een flink verminderde huurprijs en laat ze daar bovenop een deel van hun omzet afstaan.” Met dat opmerkelijke voorstel wil de nieuwe centummanager van Hasselt de leegstand in zijn stad aanpakken.

Vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco kijkt tevreden terug op boekjaar

02/02/2018

Het Frans-Nederlandse vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco, dat vooral belegt in winkelcentra, kijkt tevreden terug op het voorbije boekjaar. Het wist immers in alle regio’s te groeien.

Hoe winkelstad Tongeren uit het dal klimt

30/01/2018

De oudste stad van België bewijst dat je leegstand wel degelijk succesvol kunt aanpakken. Met een helder winkelbeleid dat inzet op ‘couleur locale’ kan Tongeren wellicht ook andere kleine winkelsteden inspireren.

Carrefour drijft top 100 grootste winkelketens aan

26/01/2018

De grootste winkelketen van België is Carrefour. Tot die misschien verrassende conclusie komt Locatus in zijn jaarlijkse top 100 van winkelformules. Alleen al de Market-supermarkten beslaan het meest oppervlakte, al heeft Aldi een even groot aantal winkels.

Belgische winkelcentra sluiten jaar positief af

23/01/2018

De Belgische winkelcentra die deel uitmaken van de Belgian Luxembourg Council of Retail and Shopping Centers hebben 2017 kunnen afsluiten met iets meer bezoekers dan een jaar eerder. De 16 aangesloten winkelcentra kregen samen 89,6 miljoen bezoekers over de vloer. 

Nederlandse groep neemt Woluwe Shopping Center over

22/01/2018

Het Nederlandse Eurocommercial Properties krijgt het Woluwe Shopping Center in handen, nadat het bod van het vastgoedbedrijf - 425 miljoen euro - aanvaard werd.

Back to top