Voor het eerst meer dan 1 op 10 winkelpanden leeg

Voor het eerst meer dan 1 op 10 winkelpanden leeg

Voor het eerst meer dan 1 op 10 winkelpanden leeg
Locatus

Het aantal leegstaande winkelpanden in België is in 2017 voor het tiende jaar op rij gestegen. Met 21.027 winkels die leeg staan, stijgt de winkelleegstand in ons land voor het eerst boven de 10%, zo becijferde Locatus.

 

Vlaanderen minst slechte leerling

Met 11,6% leegstand is Wallonië het zwaarst getroffen, gevolgd door Brussel (11%, hetzij 1,4% meer dan vorig jaar). Vlaanderen doet het met 9,3% het best, al is dat natuurlijk relatief. Provinciaal bekeken laten enkel Vlaams- en Waals-Brabant een lichte daling (-0,2%) optekenen. Henegouwen en Luxemburg kennen met respectievelijk +1,2% en +1% de grootste stijging. Aan Vlaamse kant scoren Oost- en West-Vlaanderen het slechtst met een toename van 0,6%.

 

“De meest zorgelijke trend zien we als we kijken naar de verschillende typen winkelgebieden”, aldus Gerard Zandbergen, CEO van Locatus. “Shopping centers, grootschalige concentraties en solitaire winkelpanden hebben ‘slechts’ een leegstand rond de 6 à 7%. In de hoofdwinkelgebieden en de kernverzorgende centra heeft de leegstand echter nu niveaus bereikt van 17% en 15%. Dat betekent dat ongeveer 1 op de 6 winkelpanden in die gebieden leegstaat.”

 

65% al ruim een jaar leeg

Een groot deel van de winkelpanden die op 1 januari 2017 al leeg stonden, is leeg gebleven: liefst 65%. Slechts 9% werd opnieuw ingevuld als detailzaak, de rest werd gesloopt of kreeg een andere bestemming (kantoor, horeca of diensten). “Een positieve ontwikkeling is dat er veel leegstaande panden uit de voorraad zijn verdwenen, ruim 3.000. De transformatie komt dus echt op gang. Desondanks stijgt de leegstand. Mede omdat er 1.218 nieuwe panden zijn toegevoegd die na oplevering nog steeds leeg staan”, besluit Zandbergen.

 

Met deze resultaten doet België het een pak slechter dan Nederland: bij onze noorderburen is de leegstand al voor het derde jaar op rij gedaald.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Winkelstad Sint-Niklaas herrijst als een feniks

17/04/2018

Dacht u ook dat Sint-Niklaas een kleine twintig jaar geleden was doodgeknepen door het Waasland Shopping Center? Think again! Wij gingen een kijkje nemen en ontdekten een stad in een wervelende opwaartse spiraal.

Vernieuwd winkelcentrum Les Bastions mikt op 5 miljoen bezoekers

12/04/2018

Het bekende Doornikse shoppingcenter Les Bastions is op 12 april heropend na een stevige uitbreiding en een grondige make-over. Voor nieuwe impulsen zorgen trekkers als Zara en Bershka. Het project zet ook sterk in op diensten.

“Alle retailers moeten zichzelf heruitvinden”

10/04/2018

Meer dan ooit is het de consument die beslist welke richting de retailmarkt uitgaat. Winkelketens moeten zichzelf heruitvinden, hun concepten in vraag stellen. Dat zeggen Jean Baheux en Jonathan Delguste van vastgoedadviseur Cushman & Wakefield.

Retail Estates trakteert zichzelf op dubbel verjaardagsgeschenk

29/03/2018

Retail Estates heeft twee winkelpanden gekocht in het Nederlandse Haarlemmermeer voor 9 miljoen euro. Daarnaast heeft het vastgoedbedrijf een retailpark gekocht voor 47 miljoen euro, ook al in Nederland. Maar die deal is nog “voorwaardelijk”.

Gunstig (tussen)advies voor Brussels Neo-project

29/03/2018

De Overlegcommissie van het Brussels Gewest heeft een gunstig advies uitgebracht voor de aanvraag van het stedenbouwkundig attest van Neo, het grote herbestemmingsproject op de Heizelvlakte waar ook een groot shoppingcenter moet verrijzen.

Rive Gauche verkocht aan CBRE Global Investors na sterk jaar

27/03/2018

Winkelcentrum Rive Gauche in Charleroi krijgt een nieuwe eigenaar, na een jaar waarin het sterke cijfers kon voorleggen. Met gemiddeld 650.000 bezoekers per maand is dit het op een na drukstbezochte winkelcentrum van België.