Wereldhave kan weer investeren dankzij Carrefour-deal

Foto: Alexandre Rotenberg / Shutterstock.com

Wereldhave Belgium heeft een oplossing gevonden voor zijn Carrefour-probleem: de hypermarkt in winkelcentrum Belle-Île in Luik ruimt plaats voor een kleinere Carrefour Market en twee nieuwe panden. De vastgoedinvesteerder koopt van opluchting meteen nog twee winkelcentra.

 

Belle-Île als baksteen op de maag

Het Luikse winkelcentrum Belle-Île hangt al twee decennia lang als een donderwolk boven Wereldhave Belgium. Het winkelcentrum is immers goed voor ruim een vijfde van de hele vastgoedportefeuille, een onevenwicht dat bij de beursgang in 1998 werd afgestraft met een ‘schuldenrem’: Wereldhave mocht van de wetgever maar 33% schulden hebben zolang er geen betere verdeling was.

 

Toen Carrefour begin dit jaar dan ook nog eens aankondigde dat het zijn hypermarkt in Belle-Île wilde sluiten en omvormen tot een Market, barstte het onweer los. Nu is er een oplossing gevonden: Carrefour beëindigt de huurovereenkomst voor de bestaande supermarkt en huurt vanaf 1 januari 2019 een nieuw, kleiner pand op dezelfde locatie.

 

Twee nieuwe Carrefour-sites voor Wereldhave

De vestiging wordt een Carrefour Market met een oppervlakte van 4.500 m². Carrefour heeft meteen een overeenkomst voor 18 jaar getekend met Wereldhave, tegen een “licht hogere” huurprijs per vierkante meter dan voorheen, aldus De Tijd. Met de beëindigingsvergoeding gaat Wereldhave van de overgebleven ruimte nog twee nieuwe winkelpanden maken, waarvoor het al in gesprek zou zijn met potentiële huurders.

 

Voor 73 miljoen euro koopt Wereldhave Belgium ineens ook twee extra winkelcentra, die ook allebei draaien rond een Carrefour-supermarkt. De vastgoedspeler neemt de voormalige locatie van een Carrefour-hypermarkt aan de Maalse Steenweg in Brugge voor 40 miljoen euro over van Redevco, net zoals de site aan de Parklaan in Turnhout voor 33 miljoen euro.