Wie neemt de plaats in van Brantano en Fred & Ginger?

Een Boutik by Brantano-winkel
Foto: RetailDetail

Met de aangekondigde sluiting van 47 winkels van modegroep FNG verergert opnieuw de leegstand in de winkelstraten en op retailparken. Bovendien lichten ook andere retailers hun winkelportfolio kritisch door. Wie vult de gaten op?

 

Nog meer sluitingen op komst

Maandag kondigde FNG aan dat het 30 winkels van Brantano en 17 kinderkledingwinkels van Fred & Ginger wil sluiten, als onderdeel van een herstructurering die de groep wat financiële ademruimte moet bieden. Opnieuw meer leegstand dus, zowel bij baanwinkels als op centrumlocaties.

 

Dat komt nu niet bepaald gelegen: nu veel ketens zware omzetverliezen hebben moeten slikken tijdens de lockdown, zullen ook zij hun winkelnetwerk kritisch bekijken. Dat betekent dat we de komende maanden wellicht nog meer winkelsluitingen mogen verwachten. Een keten als e5 mode bijvoorbeeld, kondigde begin dit jaar al aan dat het twaalf Waalse winkels zal sluiten.

 

Weinig optimisme

Winkelvastgoedspecialist Gerard Zandbergen van Locatus toont zich in De Tijd dan ook weinig optimistisch: "Er zijn geen tientallen kandidaten om de lege panden te vullen", denkt hij. "Talloze winkelketens moeten door de schade die corona aanricht zelf winkels sluiten." Jan De Nys van Retail Estates verhuurt 27 panden aan Brantano, maar hij is toch positiever: hij is vooral actief in het baanwinkelsegment en daar zijn nog wel retailers met expansieplannen te vinden. Vooral de Franse schoenketen Chaussea en de Nederlandse non-fooddiscounter Action lijken geschikte kandidaten om de vrijgekomen panden in te vullen.

 

Wellicht zal dat moeilijker worden voor de 17 panden van Fred & Ginger: dat zijn stadslocaties, en sinds de coronacrisis is het aantal passanten in de centrumsteden gedaald, terwijl baanwinkels beter standhouden...