Wijnegem en Waasland Shopping officieel in Chinese handen

Wijnegem en Waasland Shopping officieel in Chinese handen

CBRE heeft een portefeuille van tien winkelcentra verkocht aan het Chinese staatsfonds China Investment Corporation en AEW Europe. Tot het pakket behoren naast Wijnegem Shopping en Waasland Shopping ook acht Franse winkelcentra.

Totale waarde: 1,3 miljard euro

Dat de Chinezen in poleposition lagen om de tien winkelcentra - goed voor meer dan 221.000 m² verkoopoppervlakte en een totale waarde van 1,3 miljard euro - binnen te rijven, was al enkele weken bekend. De Chinezen blijken nu te hebben samengewerkt met het Franse vastgoedinvesteringsfonds AEW Europe. Welke verdeelsleutel beide partijen hanteren bij de deal, is niet bekend.

 

"De verwerving van deze portefeuille van topkwaliteit is een grootse realisatie voor ons Europese platform", zegt Raphaël Brault van AEW Europe. "Daardoor kunnen we onze aanwezigheid gevoelig versterken in de commerciële sector, waar we nu al meer dan twee miljoen vierkante meter beheren, goed voor een totale waarde van 5,5 miljard euro."

 

Vóór de deal (situatie op 31 maart 2015) bestond de vastgoedportefeuille van AEW Europe voor 55% uit kantoren en voor 32% uit retailvastgoed. Daarvan nam Frankrijk het gros voor zijn rekening (76%), gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (6%) en Duitsland (4%). De Benelux vertegenwoordigde toen zo'n 2% van de portefeuille.

Tags: