Wijnegem Shopping ziet klanten terugkeren

Wijnegem Shopping Center

Ondanks de wisselende coronamaatregelen kon Wijnegem Shopping de schade beperken in 2021: shoppers keren terug en besteden meer. Het winkelcentrum zet daarom door met zijn uitbreidingsplannen.

 

Omzetdaling beperkt

Het grootste winkelcentrum van het land ontving in 2021 zes miljoen bezoekers: 23% minder dan in 2019, maar toch ook 23% meer dan in het coronajaar 2020, toen het winkelcentrum gedurende 47 dagen volledig gesloten bleef. Maatregelen zoals het winkelen op afspraak in het voorjaar of het winkelen met twee en een beperking van de capaciteit sinds december, leidden telkens tot een daling van het aantal bezoekers, maar bij elke versoepeling keerden de shoppers ook meteen weer terug, vertelt general manager Katrien Geysen aan Het Nieuwsblad.

 

Bovendien geven klanten die wél opdagen, ook meer uit. In december bleef de omzetdaling beperkt tot 9%, hoewel de passage met wel 26% daalde. De geschenkenwinkels zaten in de feestperiode opnieuw op het niveau van 2019, de modezaken konden het verlies beperken tot -10%. Vooral de heropening van de horeca bleek een belangrijke stimulans: klanten blijven langer in het winkelcentrum wanneer ze ter plaatse iets kunnen drinken of eten.

 

Meer beleving

Wijnegem Shopping ondersteunde zijn handelaars met een korting op de huur en noteerde vorig jaar slechts twee faillissementen: Pimkie en Transit. Negen nieuwe huurders openden een winkel: Fox, K-way, Tezenis, State of Art, Italissimo, KIKO, Name It, Bershka en Gilance. Zara verdubbelde de oppervlakte van zijn flagshipstore en ook Scotch & Soda breidde flink uit. In maart opent de Nederlandse keten Studio Pets zijn eerste Belgische winkel in Wijnegem. De leegstand blijft beperkt tot een zevental panden.

 

De eigenaars van het winkelcentrum houden dan ook vast aan de uitbreidingsplannen die ze vorig jaar aankondigden. Er zou zo 2000 m² bijkomen, met de nadruk op beleving en vrijetijd: een bioscoop, een foodcourt en een escaperoom of trampolinepark staan op de verlanglijst. De bouwaanvraag wordt nog dit jaar ingediend, om de vernieuwde vleugel in 2025 te kunnen openen.