Winkelhuurprijzen 20 tot 40 procent lager door corona

Nieuwstraat Brussel tijdens lockdown
Shutterstock.com

De coronapandemie veroorzaakt een nog sterkere daling van de winkelhuurprijzen dan aanvankelijk ingeschat: op verschillende locaties zien vastgoedexperts dalingen met 20 tot 40 procent.

 

Leegstand voorlopig beperkt

Tot nu toe spraken de meeste vastgoedmakelaars over een daling van de huurprijzen met ongeveer 15 procent, vooral in de shoppingcentra en stadscentra. Maar uit een rondvraag van De Tijd blijkt dat de impact van de coronacrisis nog veel groter is dan aanvankelijk gedacht. “In veel buurten zijn prijsdalingen van 20, 30 en 40 procent eerder de regel dan de uitzondering”, zegt John Collin van de vastgoedmakelaar CBRE aan de krant. Steden als Gent en Mechelen zouden het beter doen dan Antwerpen en Hasselt.
 

De druk is het grootst in winkelstraten en winkelcentra, waar mode de dominante sector is: de modesector krijgt immers het hard te verduren in tijden van corona. Het zijn vooral de grotere winkeloppervlaktes die minder in trek zijn. Baanwinkels houden wel stand: daar zijn vooral retailers actief uit minder kwetsbare sectoren zoals elektro of doe-het-zelf. De leegstand blijft tot nu toe nog wel beperkt, maar dat is mogelijk een tijdelijk effect van de beschermingsmaatregelen die de overheid voorziet. Uit sommige enquêtes blijkt immers dat wel één op vijf (vooral zelfstandige) retailers zou willen stoppen.
 

De winkelhuurprijzen stegen de afgelopen dertig jaar ononderbroken. Dat ze nu dalen, is niet alleen te wijten aan de coronacrisis, maar ook aan de sterke opkomst van e-commerce, waardoor veel retailketens hun winkelportfolio kritisch doorlichten. Een snel herstel van de winkelvastgoedmarkt na corona lijkt dan ook niet erg waarschijnlijk.