Winkelhuurprijzen tot 15% gedaald door corona

Winkelstraat Meir Antwerpen
Shutterstock.com

Door de coronacrisis is ook de vraag naar commercieel vastgoed sterk gedaald. Dat weegt uiteraard op de huurprijzen, al zijn niet alle sectoren even hard getroffen.

 

"Wachten tot 2022"

Dat de prijzen in de vastgoedmarkt onder druk staan en dat het relatief rustig is op de winkelhuurmarkt, is in de huidige context niet verwonderlijk. Op de verhuurmarkt wachten retailers liever af. "De markt is nu veel complexer dan voorheen", zegt Jean Baheux, hoofd retail bij Cushman & Wakefield, aan Trends-Tendances. De totale take-up in België daalde in de eerste drie maanden van het jaar met 15% ofwel 201.000 m². De 40 winkels die vanHaren recent overnam van Brantano (37.500m²) zijn daarbij gerekend. Anders zouden de cijfers nog een stuk slechter zijn.

 

Andere vaststelling is het feit dat shoppingcentra en stadscentra meer te lijden hebben dan de commerciële centra aan de rand. "Er is een aanzienlijke waardevermindering op bepaalde markten in de binnenstad, zoals de Gulden Vlieslaan in Brussel, met een korting van 15% op de huurprijzen voor de best gelegen winkels", vervolgt Jean Baheux. “In winkelstraten zoals de Meir of de Nieuwstraat, zijn de vraagprijzen gedaald tot 1.600 euro per m² per jaar.” En voor volgend jaar wordt geen verhoging verwacht. Het zal wachten zijn tot begin 2022 eer de markt zich herstelt, meent Baheux.

 

Niet alle sectoren doen het echter even slecht. Vooral de modesector is hard getroffen. De voedingssector deed het dan weer zeer goed, met de supermarkten als exponent. Ook spelers als Hawaiian Poké Bowl, Foodmaker en Belchicken hebben de markt aangedreven. Verder presteerde ook het doe-het-zelf-segment het erg goed, net als de binnenhuisinrichting. “De huurprijzen stijgen al 30 jaar", zegt Sebastien Vander Steene, hoofd retail bij CBRE Belgium. “Het is normaal dat er op een bepaald moment een correctie komt. De opwaartse cyclus heeft bijzonder lang geduurd. Maar de nieuwe lockdown kan wel grote gevolgen hebben voor retailers en tot tal van faillissementen leiden. Iedereen wordt getroffen door deze situatie, zowel eigenaren als winkeliers.”