Winkelstraat van morgen is niet alleen voor shoppen

Foto: T.W. van Urk / Shutterstock.com

Nu zowel River Island als New Look het op de Meir voor bekeken houden, lijkt de toekomst voor de Antwerpse winkelstraat even somber. Niet gevreesd: de winkelstraat van de toekomst biedt meer dan alleen maar winkels. 

 

Beleving op de eerste plaats

Naar aanleiding van de aangekondigde sluitingen van River Island en New Look op de Meir in Antwerpen, rijst de vraag of de winkelstraat nog toekomst heeft. Ja, maar ze zal er helemaal anders uitzien, klinkt het antwoord van RetailDetail-oprichter Jorg Snoeck en Nico Volckeryck van NSZ in GvA.

 

De Meir wordt – net zoals alle grote winkelstraten – een belevingswinkelstraat die andere functies met shopping combineert. “Winkels zullen ruimtes zijn waar je niet alleen kunt shoppen, maar ook dingen kunt beleven”, aldus Snoeck, ook medeauteur van het boek The Future of Shopping. Als goede voorbeelden van winkelconcepten die beleving naar de winkelstraat brengen, noemt hij onder meer de geurbeleving bij Juttu, het Nederlandse Granny’s Finest (waar ouderen mutsen en sjaals breien samen met klanten) of nog Globetrotter in Keulen waar je zelfs kunt roeien met een bootje. 

 

“Andere invulling dan verkoop”

“Er zullen panden komen voor andere diensten zoals dokters, tandartsen en servicebedrijven. Die trekken de shopper eveneens uit zijn luie zetel”, vult Volckeryck aan. De omslag naar meer beleving is dus nodig, maar er komen ook panden met “een andere invulling dan verkoop”. De winkelstraat wordt daarbij ook socialer, aldus Volckeryck: “We merken dat de klant weer wil shoppen zoals vijftig jaar geleden. Met een vriendelijke goeiendag en veel écht sociaal contact. Mensen zijn de smartphone moe. Ik weet zeker dat ook de winkels op en rond de Meir daarop zullen inspelen.”

 

Winkeltoerisme blijft niettemin een belangrijke troef in Antwerpen. “De voornaamste reden waarom toeristen naar Antwerpen komen, is shopping. Dus moeten de winkels op de Meir ook élke zondag open zijn”, meent Snoeck. “Je moet ook weten dat 80% van de aankopen vandaag nog steeds plaatsvindt in de winkelpanden. Maar de straat moet wel mee met haar tijd.”