Winkelvastgoed houdt stand ondanks moeilijke markt | RetailDetail

Winkelvastgoed houdt stand ondanks moeilijke markt

Winkelvastgoed houdt stand ondanks moeilijke markt

De impact van e-commerce verandert het fysieke winkellandschap, maar de winkelverhuur blijft op peil. Retailers uit het middensegment zoeken wel steeds vaker retailparken op. 

Stabiele huurprijzen

Ondanks de moeilijke omstandigheden voor retailers, houdt de winkelvastgoedmarkt goed stand, zo berekende vastgoedmakelaar JLL. Begin december was er iets meer dan 370.000 m² winkelruimte verhuurd in ons land, dat is precies 10.000 m² meer dan begin december vorig jaar.  Er kwamen overigens flink wat vierkante meters winkelruimte bij dit jaar: niet alleen dankzij de opening van Docks Bruxsel en van twee nieuwe IKEA-vestigingen, maar ook dankzij de opening en/of uitbreiding van wel 21 retailparken.


JLL verwacht dat het totale volume op het einde van het jaar ongeveer 390.000 m² zal bedragen, iets meer dan vorig jaar. Het aantal transacties begin december (851) lag al 4% boven het totaal voor het volledige jaar 2015. De gemiddelde transactie bedroeg 435 m², een daling met 7%. Meer transacties dan vorig jaar dus, maar met een kleinere gemiddelde oppervlakte. De huurprijzen blijven stabiel op toplocaties maar staan onder druk op secundaire locaties. 

 

Groei voor retailparken

Opvallend: perifere baanwinkels vertegenwoordigen meer dan de helft van het opnamevolume (51%). Moderetailers uit het middensegment trekken steeds vaker naar retailparken, observeert Thierry Debourse, head of retail bij JLL: ze zoeken er een betere rentabiliteit en een vlottere toegankelijkheid. Retailparken kunnen ook uitgroeien tot afhaalpunten voor online bestellingen.

 

Ook de opname in de grote winkelstraten bleef op peil (32%), terwijl overdekte winkelcentra de resterende 17% van het opnamevolume vertegenwoordigen. Het dat laatste segment zit in een innovatiefase die gelanceerd werd door het recent geopende Docks Bruxsel en verdergezet zal worden door Rive Gauche in Charleroi en The Mint in Brussel.

 

'Phygital stores'

Expansieve retailers dit jaar waren Rituals (tien transacties) en Kruidvat (negen transacties), gevolgd door Action en Alter Smoke met elk 7 transacties. In oppervlakte was Primark de grootste, met vier transacties (in Antwerpen, Bergen, Brussel en Charleroi) goed voor 27.000 m² winkelruimte. H&M tekende voor 8.700 m², waaronder 2.500 m² in Rive Gauche in Charleroi - maar ook in baanwinkels in Froyennes en Lommel. Zara huurde dit jaar 8.600 m² in drie transacties tussen 2.500 en 3.300 m² (in Waasland Shopping, in Rive Gauche en op de Place de la Cathédrale in Luik).

 

Conclusies volgens Thierry Debourse? Groei komt van innovaties: nieuwe projecten, herontwikkelingen, uitbreidingen en vernieuwende winkelconcepten. E-commerce dwingt retailers immers om hun strategie te herbekijken: ze moeten omnichannel gaan denken en hun fysieke winkels om tot ‘phygital stores’, een combinatie van fysieke winkel en digitaal dienstverleningsplatform.

 

Overigens heeft e-commerce ook een impact op logistiek vastgoed, leren we van Walter Goossens, head of industrial & retail leasing: meer dan één derde van alle logistieke transacties heeft betrekking op retail en e-commerce. De groei bedroeg afgelopen jaar wel 250%. 

 

Verhuur winkelriumte in vierkante meter

 

 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Zo wil Vlaanderen toename baanwinkels aanpakken

12/06/2018

De wildgroei van baanwinkels weegt op de mobiliteit en de leefbaarheid en zet druk op de handel in de stadscentra. In Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant gaan gemeenten het probleem nu over de grenzen heen aanpakken.

Driespoort Deinze voor correctionele rechtbank

07/06/2018

In de correctionele rechtbank van Gent is dinsdag gepleit in de zaak rond winkelcentrum Driespoort in Deinze. De hamvraag: staat dat er illegaal en, zo ja, moet het dan worden afgebroken? Uitspraak begin september.

Mitiska bouwt retailpark in Mechelen

30/05/2018

In Mechelen gaat Mitiska een retailpark ontwikkelen dat plaats biedt aan 24 grote winkels op 27.500 m². Een convenant garandeert dat het winkelcentrum geen concurrentie vormt voor de binnenstad.

De Nieuwstraat in Brussel kent magere jaren

22/05/2018

De Nieuwstraat in Brussel loopt de laatste jaren leeg: 10 procent van de winkelpanden in de duurste winkelstraat van België is ongebruikt, niet alleen sinds de terroristische aanslagen, maar ook door de concurrentie van The Mint en de renovatiewerken aan City 2.

H&M eist lagere huurprijzen

11/05/2018

Modeketen H&M wil lagere huurprijzen afdwingen van Qrf City Retail, zo blijkt uit het recente kwartaalverslag van het winkelvastgoedfonds. De retailer houdt het bovendien voor bekeken in Sint-Niklaas.

“Brusselse Anspachlaan wordt nieuwe hotspot voor grote ketens”

09/05/2018

Na Burger King vestigt ook Standaard Boekhandel zich nu in de bijna afgewerkte voetgangerszone op de Brusselse Anspachlaan. De heraanleg van de centrale laan zorgt voor een nieuwe dynamiek die wellicht nog andere grote retailers zal aanspreken.