Winst Wereldhave Belgium daalt fors

Winst Wereldhave Belgium daalt fors
Wereldhave Belgium

Niet alleen de retailsector wordt zwaar getroffen door de coronacrisis: ook de vastgoedsector deelt in de klappen. Verhuurder Wereldhave Belgium zag de nettowinst in het eerste kwartaal met bijna twee derde afnemen.

 

Provisie en afwaardering

In de eerste drie maanden van 2020 boekte Wereldhave Belgium een nettowinst van 3,8 miljoen euro, een heel stuk minder dan de 10,8 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. De sluiting van heel wat winkels in de tweede helft van maart, in het kader van de coronamaatregelen, komt duidelijk tot uiting in de huurinkomsten: die daalden met bijna 2,5 miljoen euro tot 12,5 miljoen euro.

 

De forse afname van de nettowinst is in de eerste plaats het gevolg van een waardevermindering van de vastgoedportefeuille met 5,6 miljoen euro. Verder legde Wereldhave Belgium een provisie aan van 1,3 miljoen euro "als eerste inschatting van de impact van potentiële verliezen op uitstaande huurvorderingen". De vastgoedverhuurder geeft ook aan zijn dividend voor 2019 te heroverwegen: dat zou normaal 5,20 euro per aandeel bedragen, maar wellicht wordt dat bedrag verlaagd.

 

Half maart herriep Wereldhave Belgium zijn jaarprognoses, schrijft De Tijd. Die gingen uit van een nettowinst van 5,55 tot 5,65 euro per aandeel. Gezien de onzekerheid ten gevolge van de coronacrisis waagt het bedrijf zich voorlopig niet aan nieuwe voorspellingen.