Wordt Oxford Street een woonzone?

Wordt Oxford Street een woonzone?
Shutterstock.com

Projectontwikkelaars investeren fors in nieuwe wooneenheden in de bekende Londense winkelstraat Oxford Street. Dat is een gevolg van de algehele malaise in de traditionele retail en de opkomst van de e-commerce.

 

Meer woningen dan winkels

Oxford Street trekt elke week liefst vier miljoen shoppers. Toch investeren ontwikkelaars er tegenwoordig meer in nieuwe woningen dan in winkels: volgens Retail Gazette zijn momenteel negen bouwprojecten in en rond de drukke winkelstraat, goed voor een totale investering van een miljard Britse pond (1,2 miljard euro). Dat zal een kleine 500 nieuwe wooneenheden opleveren. Oxford Street telt vandaag 248 winkels, waarvan er 14 leegstaan, schrijft The Times.

 

De trend om meer woningen en flats in de  winkelstraat te bouwen is in de eerste plaats het gevolg van de opkomst van e-commerce. Daarnaast speelt ook de nabijheid van chique woonwijken als Mayfair en Marylebone een belangrijke rol: flats in de buurt kosten naar verluidt tussen de 950.000 en 4,5 miljoen Britse pond (1,1 – 5,5 miljoen euro).

 

Vorig jaar nam het stadsbestuur van Westminster al enkele maatregelen om de verkeersoverlast en luchtvervuiling in Oxford Street terug te dringen: op piekmomenten zijn bepaalde gedeelten van de straat zijn niet langer toegankelijk voor auto’s en bussen. Ook werd de maximumsnelheid er verlaagd van 30 naar 20 mijl per uur (ongeveer van 50 naar 30 km/u).