Wordt Uplace een bos? | RetailDetail

Wordt Uplace een bos?

Wordt Uplace een bos?

“De enige nuttige bestemming voor de Uplace-site is een recreatiebos. Een speel- en sportbos is in deze dichtbevolkte regio het enige haalbare en wenselijke”, vindt de burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte.

 

Het bos van Bonte

Het bos van Bonte”, zo wordt het voorstel van burgemeester van Vilvoorde al genoemd. “Voor winkelen en werken op de Uplace-site is er anno 2017 geen plaats meer”, vindt de socialistische burgervader: hij pleit er dan ook voor Uplace voor eens en altijd te begraven. Vlaams minister-president Geert Bourgeois wil in gesprek wil gaan met de burgemeesters van Vilvoorde en Machelen over de toekomst van de Uplace-site, maar Hans Bonte is hem al voor. In De Standaard doet hij zijn visie uit de doeken: in de plaats van Uplace moet er een groot recreatiebos komen.

 

Nu het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan voor de site van Uplace al voor de tweede keer is vernietigd, moet er op zoek gegaan worden naar een oplossing voor het gebied. De burgemeester van Machelen, Jean-Pierre De Groef, houdt wel nog vast aan het winkelcentrum, zij het dan eventueel in een afgeslankte vorm. Nutteloos, vindt Bonte: “Hij moet inzien dat er ook met Uplace light opnieuw procedureslagen zullen volgen.”

 

Uplace onteigenen?

Alleen: de gronden zijn wel al eigendom van Uplace. Die moeten dan worden overgekocht, in het geval van een recreatiebos door de Vlaamse overheid. “Het laatste wat we willen, is nog meer fijn stof en nog meer stilstaan. Ook voor de verdere sanering van de bodem en de lucht zou een bos goed zijn. En als de Vlaamse regering écht geloofwaardig wil zijn met haar betonstop, is dit de beste manier om dat te tonen.”

 

De Vlaamse regering moet volgens de burgemeester alvast “de daad bij het woord voegen en definitief duidelijk maken dat het winkelcomplex er niet komt”. Want, zo klinkt het, “het zou mij niet verwonderen dat de regering straks toch opnieuw een poging doet om Uplace alsnog te realiseren.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Centrummanager Hasselt pleit voor "omzethuur" tegen leegstand

15/02/2018

“Geef starters een flink verminderde huurprijs en laat ze daar bovenop een deel van hun omzet afstaan.” Met dat opmerkelijke voorstel wil de nieuwe centummanager van Hasselt de leegstand in zijn stad aanpakken.

Vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco kijkt tevreden terug op boekjaar

02/02/2018

Het Frans-Nederlandse vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco, dat vooral belegt in winkelcentra, kijkt tevreden terug op het voorbije boekjaar. Het wist immers in alle regio’s te groeien.

Voor het eerst meer dan 1 op 10 winkelpanden leeg

01/02/2018

Het aantal leegstaande winkelpanden in België is in 2017 voor het tiende jaar op rij gestegen. Met 21.027 winkels die leeg staan, stijgt de winkelleegstand in ons land voor het eerst boven de 10%, zo becijferde Locatus.

Hoe winkelstad Tongeren uit het dal klimt

30/01/2018

De oudste stad van België bewijst dat je leegstand wel degelijk succesvol kunt aanpakken. Met een helder winkelbeleid dat inzet op ‘couleur locale’ kan Tongeren wellicht ook andere kleine winkelsteden inspireren.

Carrefour drijft top 100 grootste winkelketens aan

26/01/2018

De grootste winkelketen van België is Carrefour. Tot die misschien verrassende conclusie komt Locatus in zijn jaarlijkse top 100 van winkelformules. Alleen al de Market-supermarkten beslaan het meest oppervlakte, al heeft Aldi een even groot aantal winkels.

Belgische winkelcentra sluiten jaar positief af

23/01/2018

De Belgische winkelcentra die deel uitmaken van de Belgian Luxembourg Council of Retail and Shopping Centers hebben 2017 kunnen afsluiten met iets meer bezoekers dan een jaar eerder. De 16 aangesloten winkelcentra kregen samen 89,6 miljoen bezoekers over de vloer. 

Back to top