Zara-oprichter is nu ook vastgoedmagnaat

Zara-oprichter is ook vastgoedmagnaat
Shutterstock.com

Hoewel Amancio Ortega vooral fortuin maakte via zijn textielimperium Inditex, heeft de 84-jarige Spanjaard de voorbije jaren ook fors geïnvesteerd in onroerend goed. Die vastgoedportefeuille zou inmiddels 15,2 miljard euro waard zijn.

 

Multimiljardair

Bloomberg schat het vermogen van Ortega op 58,5 miljard dollar (51,8 miljard euro). Het grootste deel van dat fortuin is afkomstig van een meerderheidsbelang in Inditex, moedermaatschappij van onder meer Zara en Massimo Dutti

 

Daarmee is hij met voorsprong de rijkste Spanjaard, ook al heeft de coronacrisis de man wel enkele miljarden gekost. Verschillende winkelketens van het imperium moesten door de pandemie noodgedwongen de deuren sluiten en ook de aandelenkoers van het bedrijf is dit jaar met meer dan een vijfde gedaald.

 

Diversificatie

Veel doet het de 84-jarige echter niet, want uit cijfers van zijn holding Pontegadea, die meer dan 59% van de Inditex-aandelen bezit, blijkt nu dat Ortega al geruime tijd fors investeert in vastgoed. Op die manier wil hij de risico’s spreiden en minder afhankelijk zijn van de grillen van de textielindustrie.

 

Vorig jaar investeerde Ortega via diverse dochtermaatschappijen van Pontegadea 2,1 miljard euro in onroerend goed. De voorbije jaren kocht hij ook voor 3 miljard dollar (2,65 miljard euro) Amerikaans vastgoed. Acquisities omvatten onder meer historische panden zoals Haughwout Building in Manhattan en de hoogste kantoortoren van Miami. Het vastgoedimperium van de holding is inmiddels zo'n 15,2 miljard euro waard. Pittig detail is dat ook Zara-concurrent H&M tot de huurders behoort.

 

De diversificatie blijft overigens niet beperkt tot vastgoed. De voorbije twee jaar nam Ortega ook minderheidsbelangen in Enagas (energie) en Telefonica (telecommunicatie). Afgelopen jaar boekte Pontegadea een nettowinst van 1,8 miljard euro.