Zo wil Vlaanderen toename baanwinkels aanpakken | RetailDetail

Zo wil Vlaanderen toename baanwinkels aanpakken

Zo wil Vlaanderen toename baanwinkels aanpakken
Foto Redevco

De wildgroei van baanwinkels weegt op de mobiliteit en de leefbaarheid en zet druk op de handel in de stadscentra. In Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant gaan gemeenten het probleem nu over de grenzen heen aanpakken.

 

Langetermijnvisie

Tussen 2008 en 2017 is de detailhandel langs steenwegen met 260% toegenomen, tot een totale winkeloppervlakte van ruim 1,6 miljoen m². Om het probleem aan te pakken, moeten gemeenten samenwerken, aangezien de grote steenwegen niet stoppen aan de gemeentegrenzen. Dat gebeurt nu ook: drie provincies bundelen de krachten om een langetermijnvisie te ontwikkelen, met de steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Tijdens een congres afgelopen maandag stelden ze een actieplan voor onder het motto ‘Baanbrekend winkelen’. Beleidsmaker kunnen voortaan vier zones aanduiden langs de steenwegen. een winkelrijke zone, een clusterzone, een winkelarme zone en een no go zone.

 

In die laatste wordt de openbare ruimte behouden, en hersteld als er al handel aanwezig is. Retailers mogen blijven (maar niet uitbreiden) zolang hun vergunning loopt, daarna worden alternatieven gezocht. In winkelarme zones wordt detailhandel ontmoedigd: nieuwe baanwinkels worden beperkt, bestaande mogen maximaal 10% uitbreiden. Wie bereid is te verhuizen, kan steun krijgen. Nieuwe clusterzones zullen focussen op grootschalige detailhandel. Ze moeten vlot bereikbaar zijn met de auto maar ook met de fiets en het openbaar vervoer. Winkelrijke zones tenslotte worden voorbehouden voor de stadskernen.

 

De voorbije twee jaar golden de N70 van Antwerpen naar Gent en de N10 van Lier naar Aarschot als model steenwegen voor het project. Dertien gemeenten hebben een engagementsverklaring ondertekend om de nieuwe aanpak in de praktijk om te zetten.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

"Winkelcentra worden hypergeconnecteerde microsteden"

20/06/2018

Het Londense winkelcentrum Westfield viert zijn tiende verjaardag met een blik op de toekomst: Westfield onthult een futuristische strategie ‘Destination 2028’ met leverdrones, slimme wc’s, moestuinen en bezinningsruimtes.

Westland Shopping krijgt groen licht voor vernieuwing

19/06/2018

Westland Shopping Center in Anderlecht mag van de overlegcommissie de geplande renovatiewerken uitvoeren. Tegen 2020 moet het winkelcentrum een volledige make-over krijgen, met ook een fikse uitbreiding erbij.

Driespoort Deinze voor correctionele rechtbank

07/06/2018

In de correctionele rechtbank van Gent is dinsdag gepleit in de zaak rond winkelcentrum Driespoort in Deinze. De hamvraag: staat dat er illegaal en, zo ja, moet het dan worden afgebroken? Uitspraak begin september.

Mitiska bouwt retailpark in Mechelen

30/05/2018

In Mechelen gaat Mitiska een retailpark ontwikkelen dat plaats biedt aan 24 grote winkels op 27.500 m². Een convenant garandeert dat het winkelcentrum geen concurrentie vormt voor de binnenstad.

De Nieuwstraat in Brussel kent magere jaren

22/05/2018

De Nieuwstraat in Brussel loopt de laatste jaren leeg: 10 procent van de winkelpanden in de duurste winkelstraat van België is ongebruikt, niet alleen sinds de terroristische aanslagen, maar ook door de concurrentie van The Mint en de renovatiewerken aan City 2.

H&M eist lagere huurprijzen

11/05/2018

Modeketen H&M wil lagere huurprijzen afdwingen van Qrf City Retail, zo blijkt uit het recente kwartaalverslag van het winkelvastgoedfonds. De retailer houdt het bovendien voor bekeken in Sint-Niklaas.