Aandeelhouder koopt schuldenberg van Carpetright

Foto: steved_np3 / Shutterstock.com

Carpetright staat voortaan in het krijt bij zijn grootste aandeelhouder: Meditor neemt voor 45 miljoen euro aan schulden over, zodat de keten van tapijtwinkels minder afhankelijk is van banken.

 

Stabieler langdurig krediet

Meditor neemt de schuld van 40,7 miljoen Britse pond over die de vloerbedekkingsketen heeft openstaan bij kredietverstrekkers NatWest en AIB. In ruil daarvoor vraagt de investeerder wel enige inmenging in de bedrijfsvoering, maar geen zitje in de raad van bestuur. Carpetright leest daar de garantie in dat de nieuwe schuldeiser, het investeringsvehikel van pokerspeler Talal Shakerchi en zijn zakenpartner, het goed bedoelt met de noodlijdende retailer.

 

Het zou de bedoeling zijn om Carpetright betere toegang te geven tot stabieler en langdurig krediet. "Meditor heeft geen garanties gevraagd van het bedrijf, eist geen bestuurszetel en vraagt geen structurele veranderingen", aldus de Britse keten volgens RetailGazette.

 

Schulden dalen, omzet ook

Vorig jaar ging de vloerspecialist ook al twee kortetermijnleningen aan bij de aandeelhouder, een keer voor 12,5 miljoen pond en twee maanden later nog eens voor 15 miljoen pond. Toen moest de keten ook insolventie aanvragen en sloten tachtig winkels de deuren.

 

Carpetright zegt dat de schuldenberg nu echter gekrompen is, omdat het twee eigendommen wist te verkopen in Amsterdam. Ook de verliezen zijn in de eerste helft van dit jaar verminderd van 69,8 miljoen naar 24,8 miljoen pond (27 miljoen euro). De omzet ging er nochtans met 13,4% op achteruit.