Beter Bed blijft kampen met Duits schandaal

Beter Bed

Na een jaar vol slapeloze nachten ziet bedden- en matrassenverkoper Beter Bed de eerste schuchtere tekenen van herstel, al blijft de zware reorganisatie in Duitsland nog altijd voor een flinke omzetdaling tekenen.

 

Matratzen Concord blijft probleemgeval

Vorig jaar kondigde Beter Bed een grote reorganisatie aan bij zijn probleemdochter Matratzen Concord, actief in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland: 15% van de winkels gingen dicht. Desondanks blijft ook in de andere filialen de omzet dalen als gevolg van de harde concurrentie en het gifschandaal in Duitsland.

 

Om het opgestarte herstelproces te versnellen, voert de keten nu een managementwissel door: Beter Bed-bestuursvoorzitter John Kruijssen en CFO Hugo van den Ochtend zullen samen met een externe 'turnaround manager' het management bij Matratzen Concord zelf in handen nemen.

 

Kwartaalomzet ruim 10% lager

Dat de toestand nog altijd niet onder controle is, blijkt uit de kwartaalcijfers die de groep bekendmaakte. In Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland viel de omzet in de eerste drie maanden met 20,5% terug tot 47,2 miljoen euro. In Nederland en België stabiliseerde de omzet op 44 miljoen euro. De groei in Zweden (+18% tot net geen 6 miljoen euro) kan niet verhinderen dat de totale groepsomzet een duik neemt met 10%, om af te klokken op 97,5 miljoen euro.

 

CEO John Kruijssen ziet echter de “eerste positieve ontwikkelingen in de onderliggende prestaties” bij de Duitse dochter. Bovendien, zo klinkt het, zijn in alle regio’s ‑ ook in de Duitstalige ‑ de orderboekjes voor het tweede kwartaal beter gevuld dan een jaar eerder. Tegelijk groeit ook het groothandels- en het online kanaal. “We hebben er alle vertrouwen in dat de doorgevoerde veranderingen zullen leiden tot een verkoopgroei met 4 à 5% op vergelijkbare basis, bij een EBITDA-marge van 7 à 9% op middellange termijn”, houdt de CEO de moed erin.