Beter Bed strikt overnemer voor Matratzen Concord

Foto: Cineberg / Shutterstock.com

Matratzen Concord, de Duitse dochterketen van Beter Bed, komt in handen van investeerder Magical Honour. Die betaalt vijf miljoen euro voor de omstreden matrassenretailer en investeert evenveel in Beter Bed Holding zelf.

 

Bergaf sinds 2018

Beter Bed was al lang op zoek naar een overnemer voor zijn Duitse, Zwitserse en Oostenrijkse winkels: sinds een gifschandaal er voor opschudding zorgde in 2018 moest de matrassenverkoper het ene verlies na het andere incasseren.

 

Een forse reorganisatie, waardoor 15% van de winkels op de schop gingen, bood geen soelaas en uiteindelijk moest Beter Bed de Duitse dochter vooral zo snel mogelijk kwijt zien te raken om zelf niet kopje onder te gaan. Het management hoopte de verkoop nog dit jaar rond te krijgen, terwijl analisten vooral hoopten dat de beddenretailer niet zelf geld zou moeten toestoppen om Matratzen Concord verkocht te krijgen.

 

Op de valreep

Nu is er dus toch nog op tijd een deal uit de bus gekomen: Magical Honour betaalt vijf miljoen euro voor de Duitstalige activiteiten, een overnamesom die volgens het akkoord nog verhoogd kan worden ‘moest’ Matratzen Concord bepaalde prestatiedoelen halen binnen het eerste jaar na de acquisitie. Hoeveel de overnemer in dat hypothetische geval bereid is bij te betalen en welke doelen zijn vooropgesteld, wordt evenwel niet bekendgemaakt.

 

Magical Honour koppelt aan de overname ook nog nog een participatie in moederholding Beter Bed: de Nederlandse retailer geeft 2,15 miljoen nieuwe aandelen uit, waar de investeerdersgroep eveneens vijf miljoen euro voor betaalt. Zo krijgt deze een belang van 8,9% in de slaapwinkelketen. Eind november moeten de aandeelhouders van Beter Bed wel nog groen licht geven voor de uitgifte van de nieuwe aandelen en ook de Duitse concurrentie-autoriteiten moeten nog hun zegen geven over de acquisitie. Toch gaat de holding ervan uit de hele klus voor het jaareinde te kunnen klaren.