Blokker: "België is een probleem"

Blokker: "België is een probleem"
Shutterstock.com

Volgende maand wil Blokker zijn Belgische filialen evalueren. Dat betekent dat er mogelijk opnieuw winkels de deuren zullen sluiten, relatief kort na de vorige saneringsronde van 2017.

 

Geen beterschap

De Belgische winkels van Blokker zijn al jaar en dag verlieslatend. In De Telegraaf zegt eigenaar Michiel Witteveen dat "België een probleem is." Volgende maand wil de topman de toestand "evalueren". Op vragen van De Tijd over de mogelijke gevolgen gaat het bedrijf niet in: "Dat doen we pas wanneer er meer te melden valt", luidt het.

 

Het gaat al jaren slecht bij Blokker België, ook na de grote herstructurering van 2017 waarbij 63 winkels gesloten werden en 230 banen werden geschrapt. Vorig jaar ging het zelfs nog verder bergaf: de verkoop in België daalde met bijna een derde en er was een bedrijfsverlies van 4,6 miljoen euro.

 

Ook op managementniveau kwam er geen rust. Verschillende directeurs kwamen en gingen, en legden allen hun eigen accenten. Zo schroefde de laatste in het rijtje, Geert Kampschoër, de vernieuwingsplannen van zijn voorgangers terug. "Ik heb beslist de verbouwingen van de Belgische winkels stop te zetten tot we beter weten welke richting we uit willen", zei hij daarover. Hij vond ook dat de Belgische winkels niet aangepast waren aan de lokale context, en vooral kopieën waren van de Nederlandse filialen.