Carpetright sluit 1 op 5 winkels in het VK

Carpetright sluit 1 op 5 winkels in het VK
Shutterstock.com

Carpetright, dat het afgelopen jaar terechtkwam in een neerwaartse spiraal, moet een vijfde van zijn winkels in thuisland Groot-Brittannië sluiten om het hoofd boven water te houden. Zo’n 300 mensen verliezen hun job bij de tapijtwinkelketen.

Onrendabele winkels afstoten

De Britse aanbieder van vloerbekleding Carpetright gaat 92 winkels in eigen land afstoten in een poging om het bedrijf weer rendabel te maken. De keten heeft meer dan 450 winkels, maar een groot deel daarvan brengen te weinig op, zoals al bleek uit de winstwaarschuwing waarmee Carpetright begin dit jaar kwam na de tegenvallende kerstverkoop. Een jaar eerder liet het bedrijf voor het derde kwartaal nog een lichte groei van zijn vergelijkbare omzet optekenen in het VK (+1,9%) en Europa (5,4%), maar die heropleving bleek dus maar tijdelijk te zijn.

 

De tapijtwinkelketen wil het tij nu keren door onrendabel vastgoed af te stoten via een akkoordregeling. Een lening van 12,5 miljoen pond (14,5 miljoen euro) moet bovendien de druk op korte termijn van de ketel halen, maar om de schulden terug te brengen is meer nodig: Carpetright overweegt daarom een aandelenplaatsing om zo’n 60 miljoen pond (69,5 miljoen euro) aan kapitaal op te halen.

 

De Belgische textielproducent Balta, die Carpetright al jaren tot zijn grootste klanten mag rekenen, zag de bui al hangen en sloot in november nog een van zijn drie fabrieken om de kosten terug te schroeven. De sluiting van de Britse filialen zal zo’n 300 mensen het werk kosten. Over het lot van de 92 Nederlandse en 23 Belgische vestigingen is nog niets bekend.