Casa vraagt gerechtelijke bescherming

Casa vraagt gerechtelijke bescherming
sylv1rob1 / Shutterstock.com

Interieurketen Casa International heeft bescherming tegen schuldeisers aangevraagd: de coronacrisis heeft de omzet onderuit gehaald. Er zijn voorlopig evenwel geen winkelsluitingen of ontslagrondes gepland.

 

Past familie Blokker weer bij? 

Voor de corona-uitbraak was Casa het jaar gestart met een omzet die 10% hoger lag dan een jaar eerder, maar "de uitbraak van de Covid-19-pandemie heeft een stevige impact gehad op het uitgetekende herstel", zo meldt het bedrijf in een persbericht. Daarom heeft de onderneming een aanvraag ingediend tot een gerechtelijke reorganisatie, die het bedrijf de nodige ademruimte moet bieden om de continuïteit van haar activiteiten opnieuw veilig te stellen. Er is een herschikking van de schulden nodig, maar het is niet de bedoeling winkels te sluiten of personeel te ontslaan, laat topvrouw Giane Van Landuyt weten aan De Tijd: "Van een ontslagronde is geen sprake."  

 

De winkelketen, die eigendom is van de familie Blokker, lijdt al jaren verlies en sleept een hoge schuldenberg mee. In 2018 was er een nettoverlies van 19 miljoen euro op een omzet van 174 miljoen euro. Begin dit jaar nog bracht de familie Blokker 69,5 miljoen euro in om de keten financieel gezonder te maken en het vertrouwen van leveranciers terug te winnen. Een ingrijpend strategisch plan, Casa 20.20, moest het bedrijf weer toekomstbestendig maken: de logistiek werd gereorganiseerd, de winkels kregen een nieuwe huisstijl en e-commerce werd verder uitgebouwd. Het coronavirus doorkruist die plannen nu echter (voorlopig).

 

Casa heeft meer dan 500 winkels in acht landen en stelt 3100 mensen tewerk.