FNV voert actie tegen ‘uitbuiting’ Ikea-chauffeurs | RetailDetail

FNV voert actie tegen ‘uitbuiting’ Ikea-chauffeurs

FNV voert actie tegen ‘uitbuiting’ Ikea-chauffeurs

Vakbond FNV voert vandaag actie aan de vestiging van Ikea in Barendrecht. Dat doet het om de werkomstandigheden aan te klangen van chauffeurs die werken voor transportbedrijven die in dienst zijn van Ikea.

Fraude met rij- en rusttijden

Volgens FNV moeten de chauffeurs immers in bijzonder slechte omstandigheden werken: er zou onder andere fraude gepleegd worden met rij- en rusttijden en met illegale buitenlandse chauffeurs. Die zouden ook lange tijd in hun trucks moeten leven. De vakbond heeft daarom vandaag aangifte gedaan tegen de Nederlandse en Europese transportbedrijven die voor Ikea werken. Het gaat daarbij over ECS in Zeebrugge en Venlo, Samskip Van Dieren in Genemuiden en Rotterdam, Brinkman Trans-Holland in Emmen en hun buitenlandse vestigingen en onderaannemers.

 

FNV beschuldigt Ikea ervan te profiteren van de onderlinge concurrentie bij de bedrijven, die overgaan tot malafide praktijken om zo betere prijzen te kunnen voorleggen aan het Zweedse bedrijf. “Wij zeggen: Ikea heeft als opdrachtgever de verantwoordelijkheid om te zorgen voor eerlijk transport”, aldus Edwin Atema van FNV aan het NRC.

 

Ikea wijst naar gedragscode

Verschillende transportbedrijven zijn de laatste maanden en jaren al gecontroleerd door de Inspectie Leefomgeving en Transport. De meeste van hen zeggen dat eerdere problemen die werden vastgesteld door de Inspectie werden aangepakt en dat er momenteel geen problemen meer zijn. Ikea van zijn kant laat aan onze redactie weten dat de klacht van FNV wordt bekeken, maar dat het een moeilijke zaak is, omdat er verschillende regels gelden in verschillende landen. Het vraagt daarom net als de transportbedrijven een gelijke regelgeving voor heel de EU.

 

Het bedrijf wijst tevens naar de eigen gedragscode voor bedrijven waarmee het samenwerkt. Daarin staan de regels beschreven rond salaris, werkuren en meer vereisten waaraan bedrijven moeten voldoen. Het voert ook audits uit, om na te gaan of die regels worden nageleefd. Momenteel zegt Ikea in dialoog te zijn met de verschillende partijen in dit debat, zoals de vakbonden en de transportbedrijven.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Blokker ziet Belgische omzet fors dalen en directie afslanken

17/07/2018

De problemen voor Blokker blijven aanhouden: het bestuur wordt verder ingekrompen (van acht naar vijf), net zoals de omzet in de Belgische winkels (-21%). 

Chinese webreus zet aanval op Italië in

11/07/2018

De Chinese webreus JD.com wil gaan uitbreiden naar Italië. Het zou voor de grote rivaal van Alibaba het tweede Europese kantoor op korte tijd betekenen.

Steinhoff in de problemen - en in de uitverkoop?

05/07/2018

Steinhoff, na Ikea het grootste woonwinkelbedrijf ter wereld, heeft dringend geld nodig om een faillissement te vermijden. Een van de concrete pistes is de verkoop van zijn succesvolle keten van kleding en huishoudartikelen Pepco.

H&M breidt Home-collectie uit

03/07/2018

Modegroep H&M breidt het assortiment van H&M Home uit met onder meer meubelen en lampen. In steeds meer winkels komen ook shop-in-shops met het interieurgamma.

Amazon gaat zelf pakjes bezorgen

29/06/2018

Amazon lanceert zijn eigen bezorgdienst in de Verenigde Staten: de online reus wil zo minder afhankelijk worden van pakjesdiensten als UPS en denkt kosten te kunnen besparen.

Handsfree shoppen in Hasselt vanaf 29 juni

27/06/2018

De stad Hasselt en CityDepot, transportbedrijf en dochter van bpost, slaan de handen in elkaar voor het opzetten van een Shop&Send-concept in de Limburgse hoofdstad. Dit geeft klanten van winkels in de stad de kans om handsfree te shoppen.